- Nećemo lagati, ova pita neće biti gotova učas, ali vrijedi svake potrošene minute
- Također zahtijeva i malo više vještine nego npr. keks kolač s pudingom, ali opet ne i vještinu Mary Berry
- Hrskavo tijesto i predivno punjenje od sezonskog voća spojeni su u tako dobar okus da se isplati napraviti ju
Sezonskog voća nikad previše, ni u jednoj kombinaciji. Pa zašto ga onda ne bismo konzumirali i u kolačima? Posebno ako ja tako riječ o tako finom desertu kao što je ova pita s trešnjama i borovnicama u kojoj se lijepo osjeća i okus burbon vanilije. Mljac!
Sastojci:
Tijesto:
- 1/3 šalice bademovog brašna
- 1/4 šalice šećerar
- 1 žličica soli
- 2 i 1/2 šalice oštrog brašna + još malo
- 1 šalica hladnog maslaca narezanog na kockice
- 2 velika žumanjka
- 1/4 šalice hladne vode
- Punjenje:
- 80 g svježih trešanja
- 40 g borovnica
- 3/4 šalice smeđeg šećera
- 3 žlice škrobnog brašna
- 1/4 šalice burbona
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 1 mahuna vanilije iz koje ćeš izvaditi sjemenke
- korica 1 limuna
- 1 cijelo jaje, umućeno
- smeđi demerara šećer za posipanje
Priprema:
- Izmješaj bademovo brašno, šećer, sol i brašno u velikoj zdijeli. Dodaj omekšali maslac i zamijesi tijesto.
- U maloj zdjeli umuti žumanjke s 1/4 šalice ledene vode pa dodaj jaja u smjesu od brašna. Miksaj dodajući po potrebi još hladne vode (ne više od 1 žlice odjednom), dok se tijesto ne sjedini.
- Lagano mijesi tijesto na pobrašnjenoj površini dok se ne prestane lijepiti za površinu, oko 1 minute. Tijesto podijeli napola. Svaki dio oblikuj u kuglu i zamotaj u plastičnu foliju. Ostavi u hladnjaku najmanje 2 sata ili najviše 3 dana.
- Izvadi tijesto iz hladnjaka i ostavi na sobnoj temperaturi 5 minuta da omekša. U međuvremenu namasti okrugli kalup za pitu promjera 24 cm i zagrij pećnicu na 200°C.
- Razvaljaj tijesto u krug promjera 30 cm i pažljivo premjesti u kalup za pitu. Rubove digni uz stijenke. Odreži višak ako visi preko ruba lima. Tijesto na dnu izbodi nekoliko puta vilicom.
- Razvaljaj ostatak tijesta također u oblik kruga promjera 30 cm. Premjesti u lim obložen papirom za pečenje i uz pomoć kotačića izreži trake širine 2 cm. Stavi sve zajedno natrag u hladnjak.
- U velikoj zdjeli pomiješaj očišćene trešnje, borovnice, smeđi šećer, škrobno brašno, burbon, ekstrakt vanilije, sjemenke vanilije i koricu 1 limuna. Dobro promiješaj pa žlicom stavljaj nadjev na tijesto. Ako je ostalo soka od voća, i njega prelij preko tijesta.
- Na vrh složi trakice tijesta, prvo u jednom smjeru, pa drugu polovicu okomito preko, ostavljajući rupe između. Rubove tijesta (gornji i donji dio) uz stijenke prstima stisni i spoji.
- Trake na vrhu premaži umućenim jajetom i pospi demerara šećerom. Ohladi pitu dok tijesto ne očvrsne, oko 30 minuta u hladnjaku. Peci oko 30 minuta dok korica ne porumeni, oko 30 minuta, pa smanji temperaturu pećnice na 180°C i peci dok se ne prestanu raditi mjehurići od soka, a pita dobije tamnu zlatno-smeđu boju, 50-60 minuta.
- Prebaci na rešetku i ostavi da se hladi najmanje 4 sata prije rezanja.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.