Life&style
Pazi! Ako jedeš ovu hranu prije spavanja, vrlo je vrojatno da ćeš imati noćne more

Pazi! Ako jedeš ovu hranu prije spavanja, vrlo vjerojatno ćeš imati noćne more

  • Ako često doživljavaš noćne more, ne brini, nisi jedina
  • Prema studiji iz 2010. objavljenoj u magazinu Sleep, 5,1% opće populacije ima barem jednu noćnu moru tjedno
  • Iako svi znamo da je noćna mora strašna, no jesi li se ikada zapitala što je zapravo noćna mora?

Kako su definirali stručnjaci iz klinike Mayo, "noćna mora je uznemirujući san povezan s negativnim osjećajima, poput tjeskobe ili straha koji nas bude." Češće su kod djece, ali se mogu dogoditi i kod odraslih, a obično se javljaju u drugoj polovici noći dok se nalazimo u dijelu sna s ubrzanim pokretima očiju (REM fazi).

Ovo je pet najčešćih noćnih mora – i otkrivamo ti njihovo pravo značenje

Glavna razlika između noćne more i lošeg sna je u tome što će nas uznemirenje uzrokovano noćnom morom obično potaknuti da se probudimo. Dok neuroznanstvenici još uvijek raspravljaju o tome što uzrokuje noćne more, postoje utemeljeni dokazi da su uzroci kronični stres ili osjećaj tjeskobe, problemi s mentalnim zdravljem, nedostatak sna, određene vrste lijekova i odvikavanje od lijekova.

Možda vas zanima Snove možemo isprogramirati - i riješiti se onih loših Rubrika Life&style Life&style

Što istraživači znaju o povezanosti hrane i noćnih mora?

Studija objavljena u časopisu Journal of Clinical Sleep Medicine zaključila je da je uzimanje hrane prije spavanja povezano s negativnim učincima na san kod zdravih odraslih osoba. Ako si osoba koja je sklona kasnim večerama ili ponoćnim zalogajima, pitaš se koju vrstu hrane bi trebala izbjegavati?

Što se s tvojim tijelom događa ako ujutro odgodiš alarm na samo pet minuta

Na temelju studije objavljene u znanstvenom časopisu Frontiers in Psychology 396 studenata preddiplomskog studija, mliječne proizvode je najčešće povezalo s uznemirujućim snovima. Također, i začinjenu hranu izdvojili su sudionici koji su imali noćne more.

 | Autor: shutterstock shutterstock Što istraživači znaju o povezanosti hrane i noćnih mora?

Međutim, potrebno je još istraživanja kako bi se sa sigurnošću zaključilo mogu li mliječni proizvodi, začinjena hrana ili druge vrste hrane utjecati na snove. Ako osjetiš glad prije spavanja, zdravstveni stručnjaci općenito upozoravaju da jedenje slane junk hrane ili slatkiša nije najbolja ideja. Odaberi hranu bogatu hranjivim tvarima, poput orašastih plodova, bobičastog voća ili malo tamne čokolade kako bi utažila glad. Manje je vjerojatno da će negativno utjecati na tvoj metabolizam i poremetiti obrasce spavanja.

Možda vas zanima Često se budiš noću? Evo što će ti pomoći da brzo ponovno zaspeš Rubrika Life&style Life&style
Photo: shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    puno slatkoga nije dobro