Life&style
Film 'Pain Hustlers', emily Blunt i Chris Evans

'Pain Hustlers' brzo se popeo na 1. mjesto na Netflixu: što je u filmu doista istina, a što fikcija?

  • Film 'Pain Hustlers' govori o opioidnoj krizi u SAD-u, očito je tema postala vrlo zanimljiva nakon serije 'Painkillers'
  • Radi se o istinitoj priči, ali kakvu još nismo čuli, pa ne čudi da je film vrlo brzo zasjeo na 1. mjesto najgledanijih 
  • Objasnit ćemo pravu pozadinu Netflixovog filma i koliko ima istine u svemu

Priča o opioidnoj krizi u SAD-u nikada dosta! 'Pain Hustlers' je još jedan Netflixov projekt o surovoj prošlosti (a nažalost i sadašnjosti) Amerikanaca. Ovaj put, međutim, nije riječ o farmaceutskom divu Purdue (kao u 'Painkilleru', 'Padu kuće Usherovih' i 'Dopesick'), nego o tvrtki Insys Therapeutics. Nikad čula? Ne brini, ni u seriji nećeš saznati puno o tome. Zato, evo pozadine priče iza filma. 

Radnja filma

Netflixov film 'Pain Hustlers' prvenstveno govori o Lizi Drake (Emily Blunt). Prikazana je kao jednostavna radnica koja je ujedno i samohrana majka, bori se da preživi te se brine za bolesnu kćer. Iz čistog očaja zaposli se u sumnjivom farmaceutskom start-upu. Tvrtka razvija lijekove koji sadrže fentanil, jedan od najmoćnijih dostupnih opijata. Njihov lijek Lonafen trebao bi učiniti posljednjih nekoliko mjeseci života podnošljivijim za osobe koje su oboljele od raka i u terminalnoj su fazi.

Premda lijek djeluje bolje od konkurentskih lijekova, još se ne koristi u bolnicama. Uz pomoć kolege Petea Brennera (Chris Evans) i ekscentričnog šefa Jacka Neela (Andy Garcia) - te brojnih predavanja i posjeta striptiz klubovima - šarmantna Liza 'uvaljuje' lijek liječnicima.

Ali to nije dovoljno. Prva ciljna skupina – ljudi koji umiru i imaju jake bolove od tumora – jednostavno je premala. Njezin šef (i milijarder) Jack želi prodati lijek svima koji pate od bilo kakvih bolova, a Liza, Pete i njihovi kolege trebali bi uvjeriti liječnike da koriste lijek u svim slučajevima kad netko pati od bolova, makar se radilo i bezazlenoj boli. Međutim, Liza postaje svjesna da fentanil stvara jaku ovisnost - i mnogima uzrokuje još veću patnju. Stoga se želi obratiti vlastima kao zviždačica. Hoće li uspjeti?

Je li film temeljen na istinitoj priči?

Netflixov film koristi mnoga kinematografska sredstva, koji čine da 'Pain Hustlers' izgledaju kao dokumentarac. Likove intervjuira nepoznata osoba u crno-bijelom formatu, neki likovi govore izravno u kameru, ali film redatelja Davida Yatesa (poznatog po kasnijim dijelovima 'Harryja Pottera') samo je labavo temeljen na istinitoj priči.

Film 'Leave the World Behind' Možda vas zanima Julija Roberts u ulozi u kakvoj je nismo vidjeli: u 'Leave the World Behind' igra, blago rečeno, vrlo antipatičan lik Rubrika Life&style Life&style

Godine 2018. autor Evan Hughes objavio je članak za New York Times Magazine o makinacijama milijardera Johna Kapoora i njegove tvrtke Insys. Farmaceutski start-up Insys proizveo je lijek Subsys, sprej koji sadrži opioid fentanil i zapravo je odobren samo za bolove kod pacijenata s tumorom. Lijek je postao uspješan među medicinskim stručnjacima putem takozvanih 'govornih programa', u kojima su liječnici bili plaćeni da proizvod učine privlačnim svojim kolegama.

 | Autor: Netflix Netflix Foto: Netflix, Chris Evans, Andy Garcia, Emily Blunt

Zapravo, lijek se trebao propisivati isključivo pacijentima s rakom te vrlo jakim bolovima. Međutim, uz velike svote novca kao poticaj i šarmantne prodavače, lijek protiv bolova koristio se i za sve druge vrste bolova. Prema izvješćima u medicinskom časopisu Statnews, predstavnik Insysa primio je više od 700.000 dolara provizije za recepte od liječnika koji su prepisivali lijek.

'Govorni programi' su u osnovi bili zapravo  tek podmićivanje medicinskog osoblja. Liječnici su spremali novac u džep i prepisali tisuće recepata za Subsys – premda ih pacijenti zapravo nisu trebali. U tužbi protiv Insysa pokazalo se da su svi seminari ili predavanja zapravo bili samo sastanci u restoranima ili striptiz klubovima.

Zatim je 2019. John Kapoor osuđen na 66 mjeseci zatvora zbog podmićivanja medicinskog osoblja. Tvrtka je također htjela platiti 225 milijuna dolara za rješavanje kaznenih i građanskih istraga savezne vlade, ali je bankrotirala.

Što odstupa od istinite priče?

Jedno je jasno: Netflixov film želi zabaviti gledatelje. Uz tako mračnu priču, naravno, nije moguće točno pratiti istinite događaje. Priča koju pokazuje film ne može se baš točno pronaći u članku ili u knjizi Evana Hughesa. Nijedan od likova u filmu nije stvarni Insysov zaposlenik. Da ne spominjemo da se u filmu tvrtka Insys naziva 'Zanna', a njihov lijek 'Lonafin', a ne Subsys.

 | Autor: Netflix Netflix Foto: Netflix, Chris Evans, Emily Blunt

Osim toga, film se fokusira na mali dio Floride, premda je tvrtka, naravno, imala lokacije diljem SAD-a te na konkretnu, ali izmišljenu osobnu priču. Naime, priča o Lizinoj bolesnoj kćeri potpuno je izmišljena i ne temelji se na dokumentima koji su objavljeni u slučaju Insys.

Sve u svemu, 'Pain Hustlers' je samo djelomično inspiriran istraživačkim radom Evana Hughesa. Dok se Hughes fokusira na učinke i sustav kriminalnih aktivnosti Johna Kapoora, 'Pain Hustlers' se želi usredotočiti na mlade, očajne ljude, koji iznad svega žele jedno: obogatiti se. Ako te doista zanima skandal Insys, trebala bi pročitati knjigu 'The Hard Sell: Crime and Punishment at an Opioid Startup', koju je ove godine također objavio Evan Hughes.

Horori za Noć vještica Možda vas zanima 14 naslova za naježiti se: najbolji novi filmovi i serije za gledanje u Noći vještica Rubrika Life&style Life&style
Photo: Netflix

Komentari 0