Life&style
Film 'Leave the World Behind'

Julija Roberts u ulozi u kakvoj je nismo vidjeli: u 'Leave the World Behind' igra, blago rečeno, vrlo antipatičan lik

  • Film 'Leave the World Behind' ('Ostavi svijet za sobom') košmarna je i napeta drama o raspadanju svakodnevnog života
  • Julia Roberts briljira u, za nju, pomalo neobičnoj ulozi privilegirane bjelkinje koja mrzi ljude 'koji ne spadaju u njen povlašteni svijet'
  • Dio zvjezdane glumačke postave filma, temeljenom na napetom romanu Rumaana Alama su i Ethan Hawke i Mahershala Ali, a donosimo sve što znamo o filmu koji u prosincu dolazi na Netflix

Svatko koga još treba uvjeravati da živimo u rascjepkanom svijetu mogao bi biti iznenađen futurističkom dramom iz noćne more 'Leave the World Behind', koja je svjetsku premijeru imala na AFI Festu. Drugi bi mogli reći da radnja koja se vrti oko rasne mržnje i ekološke katastrofe nije ništa tako novo. Film je snimljen prema najprodavanijem, istoimenom, romanu Rumaana Alama, a problematičnu sliku svijeta izvrsno su dočarali i glumci briljantnim izvedbama pomažu osnažiti problematičnu sliku koju je napisao i režirao Sam Esmail. 

Bogata obitelj na odmoru

Priča počinje s newyorškom obitelji (Julia Roberts, Ethan Hawke te, kao njihova djeca tinejdžeri, Farrah Mackenzie i Charlie Evans) koji napuštaju grad te idu na odmor u iznajmljenu kuću na Long Islandu koja se reklamira sa sloganom 'Ostavi svijet za sobom'.

 | Autor: Netflix Netflix Foto: Netflix, Ethan Hawke

Kuća i okućnica doista su primamljivi, a obližnja plaža čini se kao lijek koji treba obitelji pod stresom. Ali, stvari brzo postaju zlokobne kada njihova kći, koja se čini najpronicljivijom od njih četvero, primijeti divovski naftni tanker koji se, čini se, kreće preblizu kupačima i onima koji se sunčaju.

Scena na plaži

Esmail, vjerojatno najpoznatiji po scenariju i režiji TV serije 'Mr. Robot', očito je proučavao starije kultne filmove. Scena na plaži nudi varijaciju na 'Ralje', s tankerom koji zamjenjuje morskog psa. Neke scene također liče na one iz filma 'Get Out', sa svojom košmarnom vizijom međurasnog sukoba. 

 | Autor: Netflix Netflix Foto: Netflix, Mahershala Ali

Obitelj navečer iznenadi kucanje na vratima. Vidjevši 'crnca' i njegovu odraslu kćer (Mahershala Ali i Myha’la) vani, Amanda (Roberts) jedva pokušava prikriti svoju sumnjičavost i nelagodu. Obavještavaju 'bijeli par' da su oni vlasnici kuće za odmor i da su pobjegli iz svog stana u New Yorku zbog nestanka struje u gradu. Struje još ima u kući, ali su u prekidu usluge televizije i mobitela. Postupno se zatim odvijaju još strašniji događaji…

 | Autor: Netflix Netflix Foto: Netflix, Julia Roberts

Clay (Hawk) se u početku čini slobodoumnijim od svoje supruge, ali otkriva predrasude kada mu, dok se vozi u grad, priđe prestrašena Latinoamerikanka koja ga moli za pomoć, a on na to odgovori tako što zaključava vrata svog automobila i ubrzano odlazi.

Film 'Star(c)i' Možda vas zanima Zašto nas je komedija 'Star(c)i' osvojila i u 24 sata se popela na prvo mjesto Netflixove ljestvice? Rubrika Life&style Life&style

Kasnije u filmu se pojavljuje i Kevin Bacon kao neka vrsta člana Pokreta za preživljavanje, s velikom američkom zastavom ispred kuće i oružjem na gotovs. Za prijetnje američkom načinu života krivi 'Korejce ili Kineze'. 

 | Autor: Netflix Netflix Foto: Netflix, Kevin Bacon

Privilegirana bjelkinja

Glumačke izvedbe doista su vrlo snažne. Roberts je povremeno glumila nesimpatične likove, premda je to bili rijetko tijekom njezine dugačke karijere. Ovdje Roberts glumi Amandu, privilegiranu bjelkinju koja ne pokušava sakriti svoje nepovjerenje i prezir prema ljudima koji se doimaju kao uljezi u njezinom privilegiranom svijetu. Postupno počinje vidjeti Alija kao trodimenzionalni lik, a njegova drska, snažna prisutnost također obogaćuje film.

 | Autor: Netflix Netflix Foto: Netflix, Myha’la

Film 'Anyone But You' Možda vas zanima Zašto svi pričaju o novom rom comu sa Sydney Sweeney i Glenom Powellom 'Anyone But You'? Rubrika Life&style Life&style

Film dolazi na Netflix u prosincu. 

Photo: Netflix
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    super glumica