- Budi iskrena – ovo je prvi put da si vidjela kolač nalik žirafi, zar ne?
- Ova švicarska rolada izgleda kao slastičarsko remek-djelo za čiju bi pripremu profesionalcima morala platiti priličnu cijenu
- Međutim, zapravo je jednostavan „uradi sam“ kolač koji ćeš spraviti s lakoćom i apsolutno voljeti!
Žirafa-rolada doista izgleda kao žirafin vrat. Ako to nije kreativno?! Ovo je definitivno recept za posebne prilike. Naime, ovaj kolač ne samo da izgleda sjajno, nego je i izvrsnog okusa.
Recept za žirafa roladu
Sastojci za roladu od 15 kriški:
• 5 jaja
• 1 prstohvat soli
• 185 g šećera
• 100 g brašna
• 1 žličica praška za pecivo
• 4 žlice mlijeka
• 2 žlice kakaa u prahu, bez dodanog šećera
• 1 pakiranje čokoladnog pudinga u prahu
• 300 ml mlijeka
• 200 g vrhnja za šlag
• 2 banane
Žirafa rolada - priprema:
1. Odvoji bjelanca i žumanca. Stuci bjelanca s prstohvatom soli u čvrsti snijeg uz dodavanje 125 g šećera. Kratko umiješaj žumanca. Pomiješaj brašno i prašak za pecivo. Prosij u smjesu od jaja i pažljivo dodaj 2 žlice mlijeka.
2. Gotovo 1/3 tijesta stavi u vrećicu za tijesto s malim nastavkom. Na lim obložen papirom za pečenje rasporedi šaru u obliku vrata žirafe. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici (gore/dolje: 200 stupnjeva, ventilatorska pećnica: 180 stupnjeva) oko 2 minute.
3. U međuvremenu prosij kakao na preostalu smjesu od jaja i pažljivo dodaj 2 žlice mlijeka. Izvadi lim za pečenje iz pećnice. Po vrhu ravnomjerno rasporedi čokoladnu smjesu. Peci u zagrijanoj pećnici na istoj temperaturi oko 10 minuta.
4. Čistu kuhinjsku krpu pospi šećerom. Okreni list tijesta i pažljivo odlijepi papir za pečenje. Drugom krpom pažljivo okreni list tijesta i zarolaj ga s kraće strane krpom. Ostavi da se ohladi.
5. Prašak za puding pomiješaj sa 60 g šećera, umiješaj u 100 ml mlijeka dok smjesa ne postane glatka. Zakuhaj 200 ml mlijeka, umiješaj prašak za puding. Ostavi da lagano krčka oko minute uz miješanje. Makni s vatre i ulij u zdjelu. Ostavi da se ohladi te nekoliko puta promiješaj.
6. Stuci čvrsti šlag i umiješaj u puding. Pažljivo razmotaj list tijesta. Odozgo izlij puding i rasporedi ga ravnomjerno.
7. Oguli banane te odreži krajeve. Stavi banane na kraći kraj i ponovno smotaj. Ostavi da se hladi oko 2 sata.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.