Life&style
Kolač jaje na oko

Kolač s marelicama nalik 'jajima na oko' bit će hit na svakom uskršnjem stolu

  • Ako tražiš recept za neki fini kolač za Uskrs, predlažemo ti ovaj sočan kolač s marelicama 
  • Doslovno se topi u ustima, slastan je, a kombinacija bijelog pudinga i žutih marelica nalik su jajima na oko
  • Osim što će ljubitelji slatkog uživati u svakom zalogaju, ovaj kolač bit će hit svakog uskršnjeg stola

Ovaj voćni kolač, zvan još i „kolač jaje na oko“, nije samo vizualni vrhunac Uskrsa, nego impresionira svojim okusom. Posebnu sočnost kolaču daje krema od pudinga od vanilije i kiselog vrhnja u kombinaciji s marelicama. 

Recept za kolač s marelicama

Sastojci za tijesto: 

• 250 g mekog maslaca

• 200 g šećera

• 1 pakiranje vanilin šećera

• 1 prstohvat soli

• 5 jaja

• 280 g brašna

• 3 žličice praška za pecivo

Sastojci za nadjev:

• 800 ml mlijeka

• 2 pakiranja praška za puding od vanilije

• 100 g šećera

• 2 šalice kiselog vrhnja

• 2 konzerve kompota od marelica

Sastojci za preljev:

• 2 pakiranja glazure za tortu

• 5 žlica šećera

• malo soka od marelica (od konzerviranih marelica)

Možda vas zanima Nije Bloody Mary, već Bunny Mary, specijalan, uskršnji koktel. Pripremio Zeko... Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Instagram @kochen_con_amor Instagram @kochen_con_amor

Priprema

1. Dobro namasti lim za pečenje da se kolač kasnije lako izvadi. Zatim umuti mekani maslac sa soli, šećerom i vanilin šećerom dok ne postane pjenast. Postupno dodaj jaja i nastavi s miksanjem. Pomiješaj brašno s praškom za pecivo pa dodaj i to smjesi. Tijesto rasporedi po limu, poravnaj te peci oko 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva (gore/dolje).

2. Dok je kolač u pećnici možeš krenuti s pripremom kreme. Od mlijeka, šećera i praška za puding skuhaj puding od vanilije prema uputama na pakiranju i ostavi da se malo ohladi. Zatim u topli puding umiješaj kiselo vrhnje. Zatim kremu od pudinga namaži na biskvit te ostavi u hladnjaku nekoliko sati (najbolje preko noći).

3. Obje konzerve marelica dobro ocijedi i malo soka sačuvaj za glazuru. Zatim po torti rasporedi breskve s prerezanom stranom prema dolje. Glazuru za tortu skuhaj sa šećerom i sokom od marelica prema uputama na pakiranju te žlicom tanko premaži po torti.

Možda vas zanima Uskršnja pletenica: Iz bakine kuharice ukrali smo recept, a i najbolje trikove za mirisnu pletenicu Rubrika Life&style Life&style
Photo: Dr. Oetker
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    prekrasno