- S dolaskom toplijih dana, otvorenih terasa i žarkog sunca, sve više počinjemo razmišljati uz koje ćemo fino piće uživati s ekipom
- Ova četiri jednostavna sastojka koji, kada se pomiješaju, doista čine razliku od klasičnih koktela
- Otkrit ćemo ti koji koktel je premalo cijenjen u javnosti i kako ga jednostavno možeš sama pripremiti
Ponekad su najjednostavnije stvari najbolje. Na primjer, dobro napravljena pizza margherita. Ili kriška svježeg hrskavog kruha s kriškom dobrog sira i eventualno malo domaćeg maslinova ulja. Svakako je zabavno, zanimljivo i uzbudljivo isprobavati neobične stvari, kao što su mudro spravljena jela s mnoštvom različitih začina i okusa.
Slična je situacija i s koktelima, tj. barem smo pronašli jedan slučaj koji može predstavljati ovaj fenomen: sour je jedno od najjednostavnijih pića koje barmeni imaju na svom repertoaru. I jedno od najukusnijih.
Sour koktel
Sour ("kiseli") kokteli su pravi klasici koji se lako pripremaju, obično dobro ispadnu, mogu se modificirati na puno načina i mogu biti prilično impresivni. Ime, a i okus su dobili prema citrusima koje obavezno sadrže pa tako osim žestokog pića, obično sadrže sok od limuna ili limete (ili klementine, grejpa...), šećerni sirup i bjelanca. Potonji izvorno nije bio uključen, barem u verziji s viskijem, ali se sada etablirao kao relativno trajna i, iznad svega, popularna komponenta soura. Čini piće „glatkijim“, povezuje ga i stvara pjenu koja se taloži na vrhu nakon točenja, čineći ispijanje senzualnijim iskustvom.
Pjena od jaja također se može koristiti za davanje posebne note koktelu, na primjer s prstohvatom cimeta ili nekoliko kapi bittera, kao što je uobičajeno s Pisco sour koktelom.
Inače, Pisco sour, jedan je od najpoznatijih koktela u obitelji sour koktela. Pisco je rakija od grožđa koja se uglavnom proizvodi u Čileu i Peruu i ima prilično suptilan okus u usporedbi s žestokim pićima poput ruma, viskija ili tekile. Ako općenito preferiraš suzdržanije okuse, vjerojatno će ti se više svidjeti Pisco sour od varijante s viskijem.
Kako ćeš sama napraviti sour koktel
Za pripremu soura prednost je shaker za koktele, premda funkcionira i bilo koji drugi mikser. Kao što je već spomenuto, stalni sastojci za sour su, osim kockica leda, sok od limuna ili limete, bjelanca i šećerni sirup.
Bjelanca možeš kupiti trgovini, primjerice u Konzumu. Šećerni sirup možeš jednostavno spraviti sama od šećera i vode (na primjer, zajedno prokuhaj 500 g šećera i 500 ml vode i zatim kuhaj na srednjoj vatri dok se šećer ne otopi) ili ga možete pronaći u mnogim supermarketima. U principu, četvrti sastojak, alkohol, možemo birati sami: pisco, viski, džin, tekila, votka – što god najviše voliš. Likeri su također odlična opcija: Amaretto, na primjer, izvrsno se slaže sa svježinom limunova soka.
Savršen omjer sastojaka pitanje je osobnog ukusa i pomalo ovisi o alkoholu koji se koristi: ako voliš slatko, stavi malo više šećera, ako više voliš kiselo, ne štedi na soku od limuna, a ako radiš amaretto sour, vjerojatno treba manje šećera nego pisco sour. Korištenje otprilike iste količine svih sastojaka u prvom pokušaju dobar je način da se približiš vlastitim preferencijama - jer kiselo u ovom omjeru neće biti nepitko. Za piće koje je svježije i nema previše jak okus alkohola, možemo preporučiti sljedeći omjer:
• 40 ml džina, pisca, viskija ili slično
• 40 ml soka od limuna ili limete
• 20 cl šećernog sirupa
• 20 cl bjelanaca
Pomiješaj sve sastojke s kockicama leda i sour je spreman. Ako koristiš shaker, nakon nekoliko sekundi osjetit ćeš da se unutar shakera stvara pjena i sadržaj će biti glatkiji. A za svakoga tko želi izbjeći alkohol ili voli kiselo toliko da bi ga mogao piti svaki dan: s bezalkoholnim džinom ili bezalkoholnim Amarettom ili nečim sličnim, zapravo je čak i boljeg okusa od alkoholnih verzija.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.