Life&style

Ovo su znakovi da su te odgojili narcisoidni roditelji i zbog njih imaš problema u životu

  • Kad si se zadnji put zapitala zašto si nešto napravila baš na taj način? Zašto si takva osoba? Zašto se tako osjećaš?
  • Često nismo ni svjesni koliko veliku ulogu u našem životu imaju naši roditelji
  • Narcisoidni rodiitelji ostavljaju snažan utjecaj na dijete te ih je bitno na vrijeme prepoznati

Znanstvenici su dokazali da što smo stariji to smo sličniji našim roditeljima, bez obzira koliko se tomu odupiremo. Naravno, to ne znači da ćete se oblačiti i govoriti kao oni, ali neki temelji koje smo usvojili od naših najvećih uzora poput poimanja ljubavi, obitelji i uspjeha, duboko su zakopani. No, da bi izbjegli one negativne strane naših roditelja, važno je osvijestiti što oni rade, a što mi sami.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Ponekad, ljudi nisu ni svjesni koliko je neko ponašanje toksično za njih, posebice ako su u pitanju osobe koje volimo. Otkrivamo ti nekoliko osobina koje najbolje opisuju narcisoidni tip osobnosti, a na tebi je da provjeriš postoji li takva i u tvom životu.

Narcistički poremećaj osobnosti izaziva veliku opsjednutost samim sobom, potrebu za divljenjem i pažnjom te emocionalnu osjetljivost. Uzrok poremećaja nije strogo definiran, već se smatra da poremećaj nastaje kombinacijom genetike te čimbenika iz obitelji i okoline.

Možda vas zanima Roditelji su je pretvorili u Barbiku – sa strašnim posljedicama Rubrika Stars Stars

Nažalost, narcisoidne osobe nisu pretjerano sjajni roditelji, oni prije svega svoju djecu doživljavaju kao vlastiti produžetak koji treba zasjati u njihovo ime. Oni se nadaju da će djetetovim uspjehom zadobiti pažnju okoline te ispuniti svoje neostvarene snove. Pojedini narcisoidni roditelji svoju djecu ignoriraju kako bi imali dovoljno vremena posvetiti se svojim potrebama, dok drugi svoju djecu strogo kontroliraju. Oni ne percipiraju dijete kao individualnu osobu koja ima svoje potrebe, želje i mogućnosti, već na njih projiciraju svoje planove.

Radilo se o roditelju koji svom djetetu nameće imperativ da postane doktor jer će "povećati ugled obitelji" ili o roditelju koji u trenucima kada dijete traži pomoć izigrava žrtvu i stavlja sebe na prvo mjesto,  takav će se pritisak negativno odraziti na psihološko stanje djeteta.

Možda vas zanima 9 razloga zašto roditelji žele da se udaš Rubrika Love&Sex Love&Sex

Slijedi nekoliko znakova prema kojima možete zaključiti da li vas je odgojio narcisoidan roditelj.

1. Teško ti pada donositi odluke

Narcisoidan roditelj prilikom donošenja odluka svoje dijete konstantno propitkuje te na taj način stvara nesigurnu i neodlučnu osobu koja ne zna vjerovati vlastitoj procjeni.

2. Stavljaš tuđe potrebe ispred svojih

Vrlo često roditelji narcisi ignoriraju potrebe djeteta te manipulacijom i igrom žrtve navode dijete da razmišlja isključivo o potrebama roditelja.

fotka

3. Teško ti je zadržati stabilnu vezu

Naravno, za ovo postoji mnogo razloga, ali povezanost ove karakteristike i narcisoidnih roditelja nalazi se u činjenici da su te roditelji navikli na dramu, ljubomoru, kontrolu i igrice pomoću kojih možeš osvojiti/izgubiti njihovu uvjetovanu ljubav.

4. Imaš visoke kriterije za sebe

S obzirom da si oduvijek morala živjeti prema određenim kriterijima i dostići neki standard svojih roditelja tjeraš sebe da radiš više,a dišeš manje.

5. Ne možeš u potpunosti vjerovati ljudima

Za vrijeme tvojih najosjetljivijih godina odrastanja tražila si utjehu i povjerenje od svojih roditelja koji su ti zauzvrat dali samo tračak povjerenja, a zatim te iskoristili, iznevjerili ili tvoj uspjeh predstavili kao svoj što je rezultiralo tvojim problemom vjerovanja ljudima.

6. Jako ti je stalo do tuđeg mišljenja

Odrasla si i misliš da si pobjegla od obrazaca svojih roditelja, ali još uvijek imaš potrebu dokazivanja drugim ljudima kako bi se osjetila vrijednom i možda dobila ljubav koja ti je uvijek nedostajala.

Možda vas zanima Ovi horoskopski parovi bit će najbolji roditelji Rubrika Life&style Life&style

Na kraju, naše ponašanje ne može se promatrati crno na bijelo, previše je kompleksno i nije u potpunosti rezultat odgoja naših roditelja. Dakle, ipak nisu oni krivi za sve. Međutim, imajte na umu da narcisoidni rodiitelji ostavljaju snažan utjecaj na dijete te ih je bitno na vrijeme prepoznati. Narcise ne možemo promijeniti, ali se možete oduprijeti porivu da se tako odnosite prema vlastitoj djeci. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0