Life&style
Ovo je dan u tjednu kada bi se trebala vagati

Ovo je dan u tjednu kada bi se trebala vagati… naime, tada si najlakša

  • Znamo da smo navečer teži nego ujutro
  • Međutim, koji je dan zapravo najsmisleniji za vaganje? 
  • Nedavno provedeno istraživanje dalo je odgovor na to pitanje 

Osobito oni koji pokušavaju smršaviti koji kilogram boje se tjednog vaganja – naročito ako nisu mogli odoljeti komadu ili dva torte. Ono što mnogi zaboravljaju: nije važno važemo li se ujutro ili navečer (jer smo, naravno, navečer teži), nego i, ovisno o danu, težina nam varira gore-dolje. Zapravo, slijedi pravi ciklus, kao što su istraživači Sveučilišta Cornell otkrili u istraživanju.

Tijekom tjedna smo manje teži

Sukladno tome, naša težina je manja tijekom tjedna, ali se debljamo vikendom. Nedjeljom smo najteži, a u petak poslijepodne bismo trebali biti najlakši. Dakle, ubuduće bismo se trebali vagati u petak ujutro kako bismo se iz tjedna u tjedan radovali pozitivnim rezultatima, zar ne? Pa, ne, jer u biti samo lažemo sami sebi te je realnije gledati svoju prosječnu težinu i stati na vagu u srijedu. Srednja vrijednost od nedjelje i sljedećeg petka daje nam najbolju orijentaciju o tome kako se naša težina zapravo razvija.

via GIPHY

Koliko često se trebamo vagati?

Na ovo pitanje nije lako odgovoriti. Neki ljudi se važu uvijek nakon ustajanja svako jutro. A istraživanja pokazuju da su u pravu: studije pokazuju da svakodnevno vaganje može dati dobar pregled vlastitih uspjeha. Ali, to ne vrijedi za sve, jer te normalne dnevne fluktuacije mogu potpuno izluditi. Primjerice: „Jučer sam se striktno pridržavala plana zdrave prehrane, kako je moguće da danas imam 300 grama više?!“ Motivacija se može brzo izgubiti. Stručnjaci stoga preporučuju da se svatko tko ima nešto nižu razinu frustracije važe samo jednom ili dvaput tjedno.

Mjerenje tjelesne mase na vagi Možda vas zanima Često staješ na vagu? Onda moraš izbjeći 3 najčešće greške koje će ti pokazati koji kilogram više Rubrika Life&style Life&style

Vaga nije sve!

Osim toga, ionako nije dobra ideja koristiti vagu za procjenu uspjeha u mršavljenju. Na primjer, ako radiš puno treninga snage, izgrađuješ mišiće – a oni su teži od masti. Možda si se udebljala na vagi, ali tvoje tijelo zapravo postaje čvršće i definiranije. Ako želiš zabilježiti svoje tjelesne promjene, možda bi se trebala redovito fotografirati.

via GIPHY

Mama je objavila dramatične fotografije 'prije i poslije' Možda vas zanima Mama je objavila dramatične fotografije 'prije i poslije' kako bi dokazala koliko je vaga besmislena Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock

Komentari 0