Life&style

Ovo je 7 najboljih namirnica za mršavljenje u kasno ljeto

  • U jelovnik uvrsti sezonske namirnice koje pospješuju ubrzanje metabolizma i gubitak težine.
  • Sada je pravi trenutak da iskoristimo njihov vrhunski okus, kvalitetu i svježinu
  • missZDRAVA donosi popis od 7 namirnica koje su zdrav i ukusan odabir za mršavljenje, posebno u kasno ljeto

Svi već dobro znamo da je ljeto sinonim za ukusno i svježe voće i povrće. Iako većinu ljetnog voća i povrća možemo nabaviti tijekom cijele godine, sada je pravi trenutak da iskoristimo njihov vrhunski okus, kvalitetu i svježinu i uvrstimo ih u svoj jelovnik. Health us news donosi popis namirnica koje su zdrav i ukusan odabir za mršavljenje, posebno u kasno ljeto. 

Grožđe

Krajem ljeta, grožđe je još uvijek u sezoni i pršti od okusa. Obogati svoju prehranu ovim zdravim i hranjivim voćem koji je prirodni izvor antioksidansa i drugih polifenola, a može pridonijeti zdravom radu srca, putem  opuštanja krvnih žila i održavanja optimalnog protoka i funkcija krvi.Kao i većina voća, grožđe je dobar izvor vode, minerala i vitamina. U 100 g grožđa nalazi se oko 120 kalorija.Borovnice

Borovnice su bobičasto voće koje obiluje antioksidansima. Jedna šalica kupina sadrži gotovo 8 grama vlakana i samo 60 kalorija. Upravo ih njihov nutritivni sastav čini odličnim izborom za međuobrok, uz primjerice jogurt ili zobene pahuljice, a mogu poslužiti i kao odličan zdraviji desert.

 | Autor: Instagram @riceandspices22 Instagram @riceandspices22

Rajčice

Sazrele na vrućem ljetnom suncu, rajčice su u ovo doba godine zaista najboljeg okusa. Možemo ih jesti same ili s malo maslinovog ulja i nekoliko prstohvata omiljenih začina. Također, u svježim rajčicama možeš uživati uz tjesteninu ili rezance od povrća, a možeš ih kombinati i sa svježim kozjim sirom i začinskim biljem. Rajčica sadrži samo 18 kalorija pa je ona savršena namirnica i za mršavljenje.

Kukuruz

Malo što je tako fino poput okusa slatkog kukuruza. Kukuruz šećerac gubi okus i slatkoću kada se odvoji od stabljike - stoga je ključno da bude iz lokalnog uzgoja. Kukuruz je dobar izvor vlakana, vitamina A i luteina, ključnog nutrijenta za zdrav vid. Možeš ga jesti samog, pripremljenog na grillu ili skuhanog u slanoj vodi, a odličan je i kao dodatak raznim varivima, juhama i salatama.

Kukuruz, kao namirnica bogata antioksidansima, folnom kiselinom, inhibitorima proteaze te brojnim fitokemikalijama, može se razmatrati kao borac protiv karcinoma i virusa. Klip kukuruza ima prosječno od 80 do 100 kcal, veoma je hranjiv i zasitan, stoga bi trebao dobiti svoje mjesto na tvom jelovniku. 

Možda vas zanima Pripreme za jesen: Evo zašto je rujan najbolji mjesec za gubitak suvišnih kilograma Rubrika Life&style Life&style

Paprike

Paprika je izvrstan izvor vitamina C. Daje slani okus i hrskavost ljetnim salatama i sendvičima, a vrlo lako može postati zvijezdom vegetarijanskog obroka bez glutena. Paprike možeš puniti kvinojom, rižom, povrćem, sirom ili grahoricama, a rezultat će biti hranjiv i zdrav obrok. Osim sočnosti, paprike krasi i bogatstvo karotenoida koji su važni za dobar vid, ali i zdravlje krvožilnog sustava. Paprike sadrže malo kalorija te su odlične za mršavljenje. 

Elsa Hosk: Švedska prehrana trenutačno osvaja svijet Možda vas zanima Ovako se hrane Šveđanke: je li mršavljenje uz švedsku dijetu doista tako lako? Rubrika Life&style Life&style

Svježe smokve

Krajem ljeta uživamo u svježim smokvama. Smokve su prepune vlakana, uz to su aromatične i bogate hranjivim tvarima. Poslužene svježe, odličan su desert ili međuobrok no mogu se i karamelizirati ili pirjati s malo meda za još više okusa. Također, smokve možeš kombinirati i sa slanim jelima - dodaj svježe smokve u salatu od rukole i pospi ih sirom za slatko-slani doživljaj koji će ti se zasigurno svidjeti. Sto grama svježih smokava ima 74 kalorije. 

 | Autor: Instagram @the.afterwork.recipes Instagram @the.afterwork.recipes

Dinja

Slatka, osvježavajuća dinja odličan je izbor u ljetno doba. Važno je da dinja bude potpuno zrela kako bi zaista bila mekana i sočna. Dinja je bogata vlaknima, što pomaže u regulaciji probave. U 100 grama dinje ima samo 34 kalorije, što ju čini idealnom namirnicom za mršavljenje.

 

Photo: Instagram @cook_as_you_can_

Komentari 0