Life&style

9 razloga zašto bismo svaki dan trebale jesti smokve

  • Smokve su jedan od najranijih plodova koje je uzgojio čovjek, a ne samo da je ukusne, već imaju i brojne zdravstvene prednosti  
  • Sada im je sezona i nadamo se da uživaš u njihovom slasnom okusu
  • Premda svježe smokve nisu dostupne tijekom cijele godine, sušene smokve jesu 

Smokva se često naziva mediteranskim rajskim voćem jer je jedna od najzdravijeg voća uopće. Bogata je brojnim fitonutrijentima, vitaminima i antioksidansima. Smokva je podrijetlom iz Male Azije, a kultivira se dulje i od pšenice. Pripada porodici dudova i stablo je koje može doživjeti 50 do 70 godina. Stablo smokve voli toplu klimu, a može podnijeti suha tla i hladnije vrijeme. Postoji više sorti smokava, a plodovi dolaze u tri boje: zeleno-žućkastoj, ljubičastoj i tamnoljubičastoj do crnoj. 

Berba traje sve od lipnja pa do listopada, a plodovi se konzumiraju svježi. Ako su plodovi smokve namijenjeni za sušenje, moraju biti potpuno zreli jer tada sadržavaju najviše šećera. 

Zbog ovih zdravstvenih benefita trebale bismo cijele godine uživati u smokvama, sada u svježima, a kasnije u suhima jer:

Poboljšavaju probavu:
suhe smokve bogate su dijetalnim vlaknima. Tri komada sadrže 5 grama vlakana, što čini oko 20 posto naše dnevne potrebe. To je prirodni laksativ za sprječavanje opstipacije i drugih probavnih tegoba.

Pomažu pri mršavljenju: osim što su bogate vlaknima, smokve imaju i malo kalorija. Jedna ima tek 47 kalorija. A dobiješ i samo 0,2 grama ukupne masti po smokvi. Dakle, idealan su zalogaj za sve koji žele smršavjeti.

Možda vas zanima Video: Ako ovako namirnice složiš u hladnjak, hrana ti se više neće kvariti! Rubrika Life&style Life&style

Sprječavaju hipertenziju: kada jedeš puno soli, razina natrija se povećava. To narušava ravnotežu natrija i kalija, a zauzvrat rezultira hipertenzijom (visokim tlakom). Suhe smokve su idealno voće za ponovno uspostavljanje ove ravnoteže. Jedna osušena smokva daje 129 mg kalija i samo 2 mg natrija. To pomaže u sprečavanju hipertenzije.

Bogate su antioksidansima: istraživanja sugeriraju da su prerađene, sušene smokve superiorne prirodnim smokvama kada su u pitanju antioksidanti. U jednom istraživanju se također spominje da suhe smokve imaju vrhunsku kvalitetu antioksidanata - nazvanih fenoli - u usporedbi s drugim voćem koje svoja antioksidanska svojstva pripisuju vitaminima C i E.

Sprječavaju bolesti srca: visoka razina antioksidanata u sušenim smokvama pomaže eliminiranju slobodnih radikala koji mogu oštetiti krvne žile te rezultirati srčanim bolestima. Kao što smo već spomenule, sprječavaju hipertenziju, što je ogroman čimbenik rizika za razvoj koronarne srčane bolesti. Uz to, postoje neka istraživanja koja sugeriraju da suhe smokve pomažu smanjiti razinu triglicerida koji uvelike doprinose srčanim bolestima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#dryfigs #bio #vegetarian #vegan #biologico #sustainable #local #algarve #portuguese #portugues #351 #mothersdaygift #glutenfree #lactoovovegetarian #lactosefree #goodforyourgut #gutfood #driedfood #dryfood

A post shared by MONICAVCDELGADO (@monicavcdelgado) on mažu u prječavaju rak: suhe smokve bogate antioksidansima također pomažu u sprječavanju oštećenja stanične DNA zbog slobodnih radikala koji stanicu mogu učiniti kancerogenom.

Možda vas zanima Ova hrana te dokazano čini ljepšom! Evo kako je jesti da bi postigla najbolji učinak Rubrika Life&style Life&style

Jačaju kosti: jedna sušena smokva pokriva 3 posto dnevne potrebe za kalcijem. Uz druge namirnice bogate kalcijem, mogu pomoći u poboljšanju gustoće kostiju i snage.

Dobre su za dijabetičare: visok sadržaj vlakana u smokvama čini ih dobrima za osobe s dijabetesom. Međutim, suhe smokve imaju visok udio šećera. Stoga bi trebalo konzultirati liječnika o količini suhih smokava koje se mogu konzumirati.

Liječe anemiju izazvanu nedostatkom željeza: suhe smokve su bogat izvor željeza. Jedna sušena smokva može ti dati 2 posto dnevne potrebe za željezom. A željezo je važan mineral koji prenosi hemoglobin po cijelom tijelu. Dakle, jedenje suhih smokvi prirodni je način da povisiš razinu hemoglobina povećanjem razine željeza u svom tijelu.

Poboljšavaju reproduktivno zdravlje: prema drevnoj literaturi Grci su smokvu koristili kao prirodni afrodizijak. Smokve su se smatrali svetim voćem i usko su povezane s plodnošću i ljubavlju. Znanstveno, smokve poboljšavaju plodnost i libido jer su pune minerala poput cinka, mangana i magnezija - koji imaju važnu ulogu u jačanju reproduktivnog zdravlja.

Možda vas zanima DASH: Evo u čemu je tajna najučinkovitije od svih dijeta koju preporučuju stručnjaci Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram/Zara

Komentari 0