Life&style

Ovo je 5 najboljih i 5 najgorih namirnica koje jedeš prije spavanja

  • Kasnu večeru trebala bi izbjegavati, no mali obrok prije spavanja ipak se preporučuje
  • Ipak, potrebno je obratiti pozornost na namirnice koje konzumiramo jer neke će nam samo narušiti san
  • Postoji 5 namirnica koje prije spavanja trebamo izbjegavati, ali i 5 koje se preporučuju jesti prije počinka

Ako netom prije spavanja ne propuštaš mali obrok ( ili obilnu večeru, iako se to ne preporučuje ), trebala bi znati da ti neka hrana izuzetno šteti, dok ti druga može puno pomoći. 

Stručnjaci su preporučili da se izbjegava jesti kasno navečer, da se pripazi na veličinu porcija, a iz obroka prije spavanja potrebno je izbaciti kofein i šećer. No, prije spavanja se svakako preporučuje jesti jer prazan želudac zapravo može smanjiti razinu šećera pa će to uzrokovati loš san.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Osim toga, postoji 5 najgorih i 5 najboljih namirnica koje se konzumiraju prije spavanja. Evo što se to preporučuje jesti prije spavanja.

Možda vas zanima 10 vrsta hrane koje su apsolutno najgori izbor za našu probavu Rubrika Life&style Life&style

5 najgorih namirnica prije spavanja

Ovih pet namirnica u nastavku zapravo će ti narušiti san pa je bolje da ih izbjegavaš u širokom luku.

1. Čokolada

Visoka razina kofeina u čokoladi čini je lošim odabirom za obrok prije spavanja. Tijekom sna kofein može uzrokovati da se REM, kasnija faza sna odnosno faza u kojoj je san najživlji, mozak najaktivniji i karakteriziraju ga brzi pokreti oko, događa puno intenzivnije i zapravo češće. To će pak dovesti do izmorenog stanja ujutro. Isto se odnosi i na drugu hranu bogatu kofeinom, kao što su kava, neke vrste čajeva te energetska pića koja treba izbjegavati do 6 sati prije spavanja.

2. Sir

Iako je sir zdrava i ukusna namirnica, ipak je jedan od najgorih izbora za konzumaciju prije spavanja. Svaki "jači" sir s intenzivnijim okusom, baš kao i obrađeno meso poput šunke ili slanine, sadrži visoku razinu aminokiselina koje nas zatim drže budnima, među kojima i tiramin, derivat aminokiseline tirozin koji omogućava nadbubrežnim žlijezdama da otpuste hormon adrenalina.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

3. Začin - curry

Bilo koja začinjena hrana koja sadrži curry, ljuti umak ili senf, sadrži visoku razinu kapsaicina, tvari koje daju ljutinu. On diže temperaturu tijela tako što se miješa u proces termoregulacije koja onda remeti san. I kad tome dodamo visoku razinu energije koja je potrebna da se tvari probave, dobijemo lak i nepravilan san.

4. Sladoled

Previše šećera nije dobro za naše zdravlje pa tako niti za konzumaciju prije spavanja kad uzrokuje poremećaj sna. Sladoled i slatkiši povisuju šećer u krvi, a zatim ga ruše tijekom sna. A upravo takav iznenadan pomak "obavještava" adrenalin da postoji opasnost pa se zatim povisuju razine kortizola, odnosno hormona stresa, što posljedično znači izostanak odmora za tijelo.

5. Čips

Previše soli tijelo će dovesti do dehidracije, a ujedno povećati zadržavanje vode što će uzrokovati umor.  Bilo da je riječ o čipsu ili slanim orašastim plodovima, najgore su to namirnice koje se mogu pojesti prije spavanja jer doprinose "lošem" snu. Dakle, prije spavanja slane je namirnice potrebno izbjegavati i jesti ih najkasnije barem dva ili tri sata prije spavanja.

5 namirnica za bolji san

I dok one "loše" namirnice za san u tijelu uzrokuju stres pa je logičan slijed izostanak odmora, nekoliko namirnica tom odmoru ipak pomaže i zato ih je dobro pojesti prije odlaska na počinak. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

1. Trešnje

Trešnje sadrže melatonin, hormon koji proizvodi i naš mozak kao odgovor tami. A grickanje trešanja prije spavanja ili pak ispijanje njihova soka pomoći će duljem i dubljem snu.

2. Banane

Dok je mnogi konzumiraju za doručak, banana je zapravo izvrsna namirnica za večeru, odnosno obrok prije spavanja. Zbog visoke razine magnezija kojeg sadrže, koji opušta mišiće i smiruje tijelo, banana u kombinaciji s prirodnim maslacem od kikirikija savršen je obrok za dobar san.

Možda vas zanima Ako ne možeš zaspati, probaj trik s bananom! I bez prostih asocijacija, molimo Rubrika Life&style Life&style

3. Med

I med je jedna od namirnica koja stimulira  melatonin, dok iz tijela izbacuje oreksin, neuropeptid koji regulira budno stanje i zbog kojeg se osjećamo fokusirano. Dakle, šalica tople vode, limuna i meda odličan je napitak koji će potaknuti san.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

4. Puretina

Izvrstan izvor proteina, puretina je odličan odabir i za poticanje sna. Razlog je taj što sadrži triptofan, također poznat i kao hormon sreće, odnosno osnovna aminokiselina koja regulira raspoloženje. On smiruje tijelo, balansira hormone i bori se protiv anksioznosti, a sve to pomaže i pri boljem snu. Osim puretine, namirnice koje su bogate triptofanom su i smeđa riža, riba i jogurt.

5. Bademi

Kao i banane, i bademi su odličan izbor za konzumaciju prije sna jer sadrže visoku razinu magnezija koji opušta mišiće. Osim toga, magnezij regulira razinu šećera dok spavamo, a to znači da tijelo prirodno prelazi iz stanja ispunjenog adrenalinom do stanja koje se opušta.

Zašto je dobro jesti datulje prije spavanja Možda vas zanima Zdravi snack za laku noć: Evo zašto bi trebala jesti datulje prije spavanja Rubrika Life&style Life&style

Uz sve prednosti "dobrih" namirnica koje se preporučuje konzumirati prije spavanja, ove "loše" mogu se konzumirati ( u manjim količinama) preko dana, jer sjeti se da ti doista NIŠTA dobrog neće donijeti okreneš li im se kasno navečer. Sljedeće će ti jutro ili još gore, ako stekneš naviku, samo biti lošije.

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Banana ili jabuka najbolje prije spavanja