Life&style

Oprez! Ovih 5 stvari nikada nemoj stavljati u pećnicu, može biti jako opasno

  • Postoje neke stvari koje nikada ne smiju biti u pećnici 
  • Naime, to bi moglo doista biti opasno
  • Otkrit ćemo ti o kojim je to stvarima riječ 

Pećnica je pravi multitalent. Bilo da se peče, pirja ili grila, nema što pećnica ne može. OK, gotovo sve! Postoji nekoliko stvari i namirnica koje nikako ne bi smjela stavljati u pećnicu, niti za pečenje, a ni za zagrijavanje. Posljedice bi mogle biti prilično opasne.

1. Nezaštićena hrana

Nikada ne bi smjela stavljati posuđe ili hranu u pećnicu bez odgovarajuće posude. Ako je staviš direktno na rešetku, vrlo masna ili slatka hrana može izgubiti vodu i masnoće, koje potom kapnu na dno pećnice. Ove tekućine ne samo da zaprljaju štednjak, nego u najgorem slučaju njihovo spaljivanje može stvoriti opasan požar. Stoga je najbolje jelo staviti u prikladnu posudu, poput lima za pečenje ili pladnja otpornog na pećnicu.

via GIPHY

2. Plastika

To bi zapravo trebalo znati. Budući da ne postoji sigurna plastika koja je prikladna za pećnicu - bez obzira na to koliko je niska postavka topline! Ni Tupperware, niti jednokratne posude ne smiju se koristiti za pečenje ili zagrijavanje. Mogu se otopiti na vrućini ili ispustiti štetne kemikalije kada se zagriju.

Možda vas zanima Internet je oduševljen trikom uz koji se i grozno zagorene tave i pekači mogu očistiti kao od šale Rubrika Life&style Life&style

3. Hladno ili oštećeno stakleno posuđe

Naravno, u pećnici se može koristiti staklena vatrostalna posuda ili tanjur za tortu. Međutim, temperaturna razlika između stakla i pećnice ne smije biti prevelika, jer to može dovesti do temperaturnog šoka i na taj način uzrokovati pukotine u hladnom staklu ili čak eksploziju. Stoga nikada ne smiješ stavljati staklene posude iz hladnjaka direktno u pećnicu.

via GIPHY

4. Papir

Ovdje nisu samo papirnati ručnici tabu, popularni voštani papir, koji je namijenjen za pokrivanje hrane, nikada ne smije biti u pećnici. Oba nisu otporni na toplinu i tope se u pećnici. Jedina iznimka, naravno: papir za pečenje.

Ovaj trik s domaćim sredstvom za čišćenje pećnice jednostavno je genijalan!

5. Mokri držači za mokre lonce

Čak ni mokrim predmetima nije mjesto u tvojoj pećnici. Osobito mokri ili vlažni držači lonaca, kuhinjske krpe i slično mogu biti opasni. Bilo koja voda u pećnici izravno se pretvara u paru, što može dovesti do neugodnih opeklina.

via GIPHY

Možda vas zanima Čistile smo jako zaprljana vrata pećnice tabletom za perilicu posuđa - evo kako je prošlo Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock

Komentari 0