Life&style

Ovih 5 pozitivnih promjena u tijelu počinju se javljati u 40-ima i 50-ima

  • Obično svi nekako strahuju od ozbiljnijih godina, na primjer od 40 na više 
  • A ne kaže se bez razloga da su to najbolje godine u životu 
  • Naime, neke pozitivne promjene događaju se tek sa 40, 50 ili više godina… 

Koljena krckaju, vid je slabiji, a pomalo već i pamćenje slabi. Poznate su nam mnoge neugodne promjene koje nas očekuju s godinama. Međutim, često zaboravljamo na neke prednosti koje nam nudi zrelije tijelo. 

1. Manje se znojimo 

Dezodorans ujutro? U mlađim danima je to bilo gotovo pa obavezno. U poznijim godinama se mijenja struktura žlijezda znojnica te nastaje manje znoja. Ružne mrlje od znoja na odjeći tada postaju prošlost. Miris znoja, kojeg uzrokuju bakterije na našoj koži, također se smanjuje. Međutim, treba pripaziti na sljedeće: tko se manje znoji, brže se pregrije te bi se zbog toga trebao više hladiti u ljetnim mjesecima. 

via GIPHY

2. Smanjuju se alergijske reakcije 

Za alergičare je proljetno vrijeme sinonim za simptome prehlade. Razlog za oči koje suze i peckaju te začepljen nos je imunitet koji pretjerano reagira, odnosno bori se protiv cvjetnog peluda kao stranog tijela. Međutim, imunološki sustav starijih osoba nije više toliko osjetljiv te slabije reagira na pelud, grinje i sl. Dakle, mogla bi napokon u proljeće uživati na svježem zraku bez da piješ tablete protiv alergije.

Možda vas zanima Pogledaj kako ti običan uložak može pomoći da se riješiš mrlja od znoja na odjeći Rubrika Life&style Life&style

3. Zbogom prištići!  

S dolaskom menopauze usporava se proizvodnja lojnih žlijezda naše kože. Prednost? Pretjerani loj neće začepiti pore, a to je inače razlog broj jedan za nastanak prištića i mitesera. To znači sljedeće: tko se kao tinejdžer borio s masnom kožom, može se nakon pedesete veseliti normalnoj koži. Poslijepodne ti neće više sjajiti čelo i po prvi puta ćeš moći eksperimentirati s proizvodima za njegu kože koji su ti prije bili zabranjeni. 

via GIPHY

4. Nestaju glavobolje 

Migrene su napadaji glavobolje koji mogu biti jako bolni. Pogađaju puno više žene od muškaraca. U 30-ima napadaji postižu uglavnom vrhunac snage i učestalosti. Dobra ja vijest sljedeće: nakon toga se stanje poboljšava. Kod 40 posto pacijenata s migrenom u 50-im i 60-im godinama života napadaji glavobolje su vrlo rijetki ili potpuno nestaju. 

Možda vas zanima Ovi neobični simptomi upozoravaju da uskoro stiže napad glavobolje Rubrika Life&style Life&style

5. Ranije se budiš 

Često si želimo da dan ima više sati: kako to postići? U starijoj dobi može lako doći do rješenja tog problema, jer se mijenja tjelesna proizvodnja hormona za spavanje - melatonina. Navečer smo ranije pospane, ali se ujutro ranije budimo. San u toj dobi je također puno više opuštajući. Istraživanje je pokazalo da osobe u 80-ima najbolje spavaju te da problemi sa spavanjem opadaju ili potpuno nestaju s godinama. 

via GIPHY

 

Photo: Shutterstock/instagram

Komentari 0