Life&style

Ove stvari u kućanstvu trebamo puno rjeđe čistiti nego što to radimo sada

  • Imamo dobre vijesti! 
  • Očekuje te malo olakšanje kod čišćenja i pranja 
  • Naime, u kućanstvu sigurno postoje neke stvari koje si do sada prečesto čistila 

U Novoj godini je popis obveza mnogima već jako dugačak. Uz nove planove uređenja interijera ili promjene prehrane, čišćenje i pospremanje su prilično popularne odluke. Kako bi imala vremena za doista važne stvari, mirne savjesti možeš raditi kompromise prilikom čišćenja određenih predmeta. Neka područja u svoja četiri zida vjerojatno čistiš češće nego što je to potrebno. Uštedi svoje  dragocjeno vrijeme i umjesto toga se koncentriraj na fine stvari u životu.

1. Tava

Tava se uglavnom svakodnevno koristi i ne mora se marljivo čistiti deterdžentom i spužvicom nakon svake upotrebe. Ako na tavi ostane malo ulja, sljedeći obrok koji se poprži na njemu imat će puno intenzivniji okus. Stoga bi tavu trebala isprati samo s malo tople vode. Međutim, ako si pržila ribu, a želiš napraviti kajganu sljedeći dan, naravno da trebaš oprati tavu i s malo deterdženta.

2. Traperice

Dobre traperice ne moraju ići ravno u perilicu rublja nakon što se nose dva dana. Stručnjaci za traper preporučuju pranje traperica nakon što ih nosiš minimalno 5-6 puta. Često pranje traperica može značajno smanjiti kvalitetu tkanine. Traperice možeš jednostavno pustiti i preko noći da se prozrače na balkonu.

Možda vas zanima Ovaj trik s papirom za pečenje olakšat će ti čišćenje prašine na teško vidljivim mjestima Rubrika Life&style Life&style

3. Ogledalo

Otiske prstiju i mrlje lako je uočiti na zrcalima. Međutim, to je više vizualni nego higijenski problem. Slavine ili kvake često se dodiruju, a zrcalo je ipak manje vjerojatno mjesto za širenje klica. Dakle, ako nemaš vremena, ne moraš svaki tjedan čistiti sva ogledala. Najbolje je koncentrirati se na čišćenje ogledala kad očekuješ posjetitelje ili kad su na njima velike mrlje. 

4. Aparat za kavu

Ako imaš aparat za espresso za štednjak, deterdžent i spužvu možeš ostaviti po strani. Aroma kave djeluje puno bolje ako se aparat ne očisti. Umjesto toga (i također ne nakon svake upotrebe), isperi posudu s malo tople vode.

5. Sportska odjeća

Ako si intenzivno vježbala i puno se znojila, svakako bi trebala oprati gornji dio i sportski grudnjak nakon svakog treninga. Međutim, tajice i sportske hlače ne treba prati nakon svakog posjeta teretani. Obično se ne znojiš toliko po nogama, a ako si manje trenirala izdržljivost, a više s utezima, sportske hlače možeš upotrijebiti još koji puta. To štiti materijal i osigurava da hlače dulje traju.

Možda vas zanima Mama podijelila čarobnu tehniku čišćenja - evo kako ćeš očistiti pećnicu dok spavaš! Rubrika Life&style Life&style

6. Parket

Pravi parket ne treba prečesto brisati mokrom krpom. To nije dobro za drvo, a također štedi vrijeme. Ako se nešto prosulo ili su nastala jako prljava mjesta, to se može očistiti vlažnom krpom. Inače je dovoljno jednostavno usisavanje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tina (@tina.hoehn)

Pogledaj video: Znaš li zašto si genijalna?

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0