Life&style

Ove 3 ukusne namirnice pomažu kod prehlade, a jedna će te posebno ugodno iznenaditi

  • Za vrijeme prehlade moramo uzimati puno vitamina i mineralnih tvari 
  • Međutim, „lijek“ ne mora uvijek biti lošeg ukusa 
  • Dapače, ove tri namirnice protiv prehlade jako su ukusne

Nemaš volje konzumirati đumbir, vruću limunadu i sl.? Klasične namirnice protiv prehlade ne vole baš svi. Pronašle smo ukusne alternative koje će ti pomoći da ponovno budeš fit – plus recept! 

Zobene pahuljice 

Za jačanje obrane organizma je cink, element u tragovima, jako važan. Služi kao hvatač radikala te potiče rad enzima u tijelu. Osim toga, vitamin C djelotvoran je tek kad je u kombinaciji s cinkom. Zobene pahuljice spadaju u jedan od najboljih izvora cinka: u 100 grama nalazi se oko 4,5 grama ovog elementa u tragovima. 

Možda vas zanima Imamo tri izvrsna recepta s đumbirom za superimunitet - pomaže u borbi protiv virusa Rubrika Life&style Life&style

Tamna čokolada 

Ovo je vijest koja će obradovati brojne ljubiteljice slatkoga: jedno britansko istraživanje otkrilo je da tamna čokolada pomaže kod podražajnog kašlja. Tvar teobromin navodno bolje djeluje od sirupa protiv kašlja zato jer učinkovito ublažava refleks kašljanja. Osim toga, čokolada stvara nakon konzumacije neku vrst zaštitnog premaza preko osjetljive sluznice u grlu. Što je čokolada tamnija, toliko je bolja. 

Naranče 

Kod prehlade treba uzimati puno vitamina C kako bi se ojačao imunitet. A tog vitamina puno ima u citrusnom voću. Međutim, budi oprezna kod grlobolje: šalica soka od naranče može dodatno nadražiti sluznicu. 

Recept sa sva tri sastojka: čokoladno-zobena kaša s narančom

Sastojci

• 200 ml mlijeka (kravljeg ili biljnog)

• 45 g mekih zobenih pahuljica

• 15 g tamne čokolade (sa 70% udjela kakaa ili više)

• pola naranče 

Priprema

Ugrij mlijeko u loncu. Umiješaj zobene pahuljice te kuhaj dok kaša ne dobije željenu gustoću. U međuvremenu nareži na komade tamnu čokoladu te filetiraj naranču. Kad je kaša gotova posluži je u posudi posutu komadima čokolade i filetima naranče.

Možda vas zanima Vitamin C je jako važan, ali evo zašto liječnici preporučuju da ga ne uzimaš kroz tablete Rubrika Life&style Life&style
Photo: Getty Images
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    naranče super