Life&style

Ovako će ti uvijek uspjeti! Talijani podijelili 4 genijalna trika za vrhunski tiramisu

  • Kome se da peći kolače ovih vrućih dana? Zato ti za zasladiti se preporučamo slasni, nepečeni desert na koji su Talijani tako ponosni
  • Popularni talijanski blogeri otkrili su tajnu savršenog tiramisua 
  • Vrhnju za šlag nije mjesto čak ni u dekoraciji, a važno je držati se pravila "5,5,500"

Clara i Gigi Padovani talijanski su gastroeksperti, blogeri, novinari i autori brojnih knjiga recepata. Iza sebe uistinu imaju bogato iskustvo: bezbroj kolumni i gastro kritika te više od 30 knjiga. Sve to bilo im je dovoljno da sakupe dovoljno mudrih kulinarskih savjeta, a nedavno su sa svijetom odlučili podijeliti nekoliko tajni dobrog tiramisua, najpopularnijeg talijanskog deserta. Kolač koji nas čini sretnim ima nekoliko važnih trikova koje je definitivno dobro znati: 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by officinadelparty (@officinadelparty) on

1. Izbjegavaj slatki kakao

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chris Hawkswell (@chris_cph_) on

Jedna od tajnih dobrog tiramisua je definitivno kontrast slatkog i gorkog. Slatka krema i piškote trebaju biti u suprotnosti gorkom kakau. Dakle, u izradi tiramisua definitivno nemoj koristiti instant kakao napitke ili naribanu čokoladu. Svaki put kad staviš naribanu čokoladu, zamisli da jedan Talijan padne u nesvjest od šoka i zgražanja! Koristi obični, gorki kakao u prahu. 

Možda vas zanima Za vruće ljetno popodne: iskušaj najbolji recept za finu ledenu kavu Rubrika Life&style Life&style

2. Pravilo 5, 5, 500

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by C H E F - R O N Y (@chefrony.tv) on

Krema za tiramisu ne smije biti pretvrda ni premekana. Dok neprestano balansiramo na granici savršenog okusa, Talijani kažu da je optimalan omjer 5:5:500! Dakle, u svoju kremu stavi 5 jaja, 5 žlica šećera i 500 grama maskarpone sira i navodno ne možeš promašiti! 

3. I kava se kuha po posebnim pravilima

I kava koju stavljaš u tiramisu ima vlastita pravila. Za Talijane, ta kava obavezno mora biti kuhana u moka aparatu, a u našem podneblju naprosto ćemo reći da je bolje kad za tiramisu pripremamo tursku kavu. Instantice naprosto nisu toliko pune okusa i mirisa. Nadalje, u tiramisu ide potpuno gorka kava, a piškote u nju močiš tek kada je potpuno hladna jer će keksi inače upiti previše kave i postati premekani.  

4. Šlag? Ni u ludilu! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Consorzio Latterie Virgilio (@consorzio_virgilio) on

Šlag u tiramisuu? Svaki pravi Talijan zakonom bi zabranio taj potez! Kad je u pitanju njihova vrhunska delicija, talijanski gastronomski stručnjaci kažu da vrhnje za šlag ne bi stavljali ni za dekoraciju. Moglo bi kolač učiniti malo težim i manje izbalansiranim. Krema od maskarpone sira te keksi slični piškotama bit će jedini pravi balans za ovaj kolač!

Možda vas zanima Tip-top cijelo ljetovanje: Treba ti samo ovih 10 modnih komada, a mi znamo gdje ih možeš naći Rubrika Moda Moda

Što kažeš na to da ovog ljeta napraviš nešto za sebe? Odaberi svoju ljetnu missiju i osvoji genijalne nagrade!  

Photo: Instagram/Jenlyn Rodriguez
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    e ovo je odlično