Life&style
Pomeranac

Ovaj psić je toliko popularan da je postao pravi modni dodatak. No što zapravo znamo o pomerancima?

  • Pomeranci su vrlo popularni psi i posljednjih su godina omiljeni ljubimci diljem svijeta. Prvenstveno kod ženske populacije...
  • Patuljasti rast, bujna dlaka i preslatka njuškica čine da nalikuju plišanoj igrački i rijetko ih se može vidjeti da hodaju. Naime vlasnice ih najčešće nose na ruci, poput modnog dodatka. Jesu li to doista? 
  • Otkrit ćemo ti zašto su pomeranci toliko popularni i odgovara li njihov karakter njihovoj "modnoj namjeni"?

Pomeranci su pasmina koja potječe iz njemačke povijesne pokrajine Pomeranije. Riječ je o pasmini bogate povijesti, a prema nekim izvorima jedan od najstarijih uzgajivača ove pasmine bio je i Michelangelo, a prema legendi je pomeranac bio je uz velikog umjetnika dok je oslikavao Sikstinsku kapelu. Pomeranci su bili omiljeni i među drugim povijesnim osobama, poput engleske kraljice Viktorije, američkog predsjednika Theodora Roosevelta, a navodno su dva pomeranca preživjela i potonuće Titanika.

Pomeranci su mali psi i po svom rastu su u istoj ligi kao čivava ili shih tzu. Još nose naziv i patuljasti špic. Teže najviše 3,5 kilograma i stoga su lakši čak i od većine mačaka. Međutim, zbog svog debelog, gustog krzna izgledaju veće. Sloj gornje dlake viri kroz gustu poddlaku i može biti crne, smeđe, bijele, narančaste ili sive boje te mješavine tih boja, premda ga najčešće vidimo u narančastoj boji. Glava i njuškica poput lisice, s veselim očima i šiljatim, malim, blizu postavljenim ušima, daju pomernacu karakterističan, drsko-slatki izgled. 

 | Autor: Unsplash/Fred Moon Unsplash/Fred Moon Foto: Unsplash/Fred Moon

Karakterne osobine pomeranca

Po prirodi pomeranac je još uvijek donekle pas čuvar! Premda nije nimalo strašljiv, nije agresivan, nego je prijateljski raspoložen prema drugim psima i ljudima. Inteligentan je, znatiželjan, ali zna ponekad biti i žustar te se postaviti strogo i prema puno većim psima. Često ga se doživljava kao „psa za krilo“, ali pomeranac nije toga svjestan - on je „pravi pas“ koji želi da se prema njemu tako ponašaju i da se o njemu tako brine. 

Pomeranac je uvijek pažljiv, živahan i izrazito privržen svom vlasniku. S obzirom na njegove motoričke sposobnosti, treba mu puno zanimacije – čak zna lajati kad mu je dosadno. Međutim, također želi ugoditi svom gospodaru i biti blizak s njime. Ako je emocionalni odnos ispravan, pomeranac će nastojati ne činiti ništa što se njegovom vlasniku ne sviđa – čak ni lajati kad je to nepoželjno.

 | Autor: Unsplash/FLOUFFY Unsplash/FLOUFFY Foto: Unsplash/FLOUFFY

U kombinaciji s njegovom inteligencijom i poslušnošću, jednostavno je zabavno vježbati trikove s ovim malom slatkicom. Pomeranac je tada odan svom vlasniku i daje mu beskrajno puno ljubavi. Idealan je suputnik za parove, ali i za samce, mlade i stare. Pogodan je i kao prvi pas za neiskusne vlasnike. 

Možda vas zanima Svi ljubitelji pasa pozvani su na 'Dog Day' u Samoboru, evo što ih čeka Rubrika Life&style Life&style

Je li pomeranac pravi pas za tebe?

Pomeranac je vrlo poslušan i duboko odan svom vlasniku. Uz malo treninga, ovaj pas otvorenog duha se bez problema prilagođava svojoj okolini. Tada se uglavnom suzdržava od lajanja, kojim inače komunicira i izražava radost života. Lako se prilagođava načinu života svojih ljudi, a ugodno se osjeća i u malom stanu u gradu.

Ne treba mu čvrsta ruka na drugom kraju uzice jer rado prati „svog čovjeka“ i ne pokazuje dominaciju nad drugim psima. Dobrog je ponašanja, izuzetno je praktičan suputnik u restoranima, na putovanjima i na odmoru. Njegova (mala) veličina također ga čini izuzetno praktičnim. Da, čak može putovati u putničkom dijelu aviona u mnogim zrakoplovnim tvrtkama. 

Međutim, poput velikog psa, pomeranac se mora trenirati sa svom ozbiljnošću i to od kad je štene pa nadalje. Premda mnogi smatraju kako su pomeranci nespretni i razmaženi štenci, uz malo truda za njegov odgoj lako može postati iznimno ugodno i pristojno društvo.

Ako se o pomerancu pravilno brine, prilično je dugovječan pa može doživjeti duboku starost od 15 ili više godina.

Možda vas zanima Ovo je top 10 najmilijih, najsentimentalnijih pasmina pasa - svakome će osvojiti srce Rubrika Life&style Life&style
Photo: Unsplash/FLOUFFY

Komentari 0