Life&style

Želiš psa, ali ne znaš kakvoga? Možda ti pomogne vodič kroz 10 najposlušnijih pasmina

  • Forbes Advisor nedavno je proveo veliko istraživanje među 5000 vlasnika pasa, ne bi li se doznalo koje su pasmine pasa najposlušnije
  • U opsežnoj anketi sudjelovalo je po 200 vlasnika svake od 25 najpopularnijih pasmina
  • Pokazalo se da su velike pasmine poslušnije no male, u vrhu su se našle i neke koje prati reputacija opasnih, no među najposlušnije su se uspjele ugurati i neke minijaturne pasmine

Koliko god svi mi obožavali svoje ljubimce, nemali su broj puta testirali naše strpljenje svojim nepodoštinama i neposlušnošću, pa ne iznenađuje da su provođena istraživanja upravo na ovu temu, ne bi li se otkrilo koje to pasmine vlasnici pasa smatraju najposlušnijima i najlakšima za čuvanje.

U opsežnoj anketi od 5000 ljubitelja kućnih ljubimaca, našlo se po 200 vlasnika svake od 25 najpopularnijih pasmina pasa, prema izboru Američkog kinološkog saveza, a osim poslušnosti prilikom izvršavanja naredbi, ocijenjivao se i temperament svake pasmine. Ova studija koju je proveo Forbes Advisor, tražila je od sudionika i da podijele druge zanimljivosti o svojim psima, uključujući karakteristike poput lajanja, skakanja ili moljakanja, ali i izvršavanja naredbi kada su bez uzice u javnosti, a u obzir su uzeti i ostali čimbenici poput toga koliko često pokušavaju pobjeći, kakvo im je zdravlje i cjelokupno ponašanje. Prema svemu spomenutom, sljedeće su se pasmine pokazale kao najzahvalnije!

Labrador retriver

Labrador retriver jedina je pasmina koja je dobila ukupnu ocjenu od 100% kada je dobro ponašanje u pitanju. Stručnjaci su zaključili da se ovi psi lako dresiraju, žele zadovoljiti svoje vlasnike i imaju izvrstan temperament, a i drugi su po najmanjoj vjerojatnosti da će progutati nešto što ne bi smjeli. 

 | Autor: Unsplash+ / Getty Unsplash+ / Getty

Rotvajler

Rotvajler se našao odmah do labrador retrivera, s poslušnošću od visokih 92,49%. Baš kao i labradori, mala je šansa da će rotvajleri progutati neki strani predmet, a nisu baš skloni ni uništavanju stvari, ali zato itekako vole žicati kakav fini zalogaj.

 | Autor: Unsplash / Kevin Seibel Unsplash / Kevin Seibel

Shi Tzu

Shi Tzu je treća najpristojnija pasmina pasa, s poslušnošću od 81,08%. Iako su po poslušnosti tek na trećem mjestu, najmanje su od svih pasmina skloni skakati na ljude, uništavati stvari ili progutati kakav strani predmet, a čak 87% vlasnika ove pasmine potvrdilo je da zdravlje njihovih Shi Tzua nikada nije bilo ugroženo njihovim ponašanjem.

 | Autor: Unsplash / Maxime Agnelli Unsplash / Maxime Agnelli

Možda vas zanima Ove nesnosne vrućine nisu ugodne niti našim ljubimcima: evo kako im olakšati Rubrika Life&style Life&style

Cane Corso

 | Autor: Unsplash / Maiar Shalaby Unsplash / Maiar Shalaby

Pasmina Cane Corso zauzela je četvrto mjesto po poslušnosti s ukupnim rezultatom od 89,07%, a ovi pozitivni rezultati djelomično su proizašli i iz toga što su veoma skloni slušati naredbe kada su u javnosti bez uzice. Zanimljivo je i to da su najmanje skloni lajati na druge životinje.

Zlatni retriver

 | Autor: Unsplash / Max Sandelin Unsplash / Max Sandelin

Zlatni retriveri veoma su popularni psi s poslušnošću od 88,77%. Ovo je pasmina s najnižim postotkom sklonosti ka lošem i užasnom ponašanju, pa ne iznenađuje da su već godinama među najpopularnijim pasminama. 

Njemački ovčar

 | Autor: Unsplash / Ramon Fabra Unsplash / Ramon Fabra

Njemački ovčari vole svoje vlasnike činiti sretnima dobrim ponašanjem i slušanjem naredbi, pa su po pitanju poslušnosti dobili ocjenu od visokih 74,65%. Ne samo da se pokazalo da su njemački ovčari pasmina koja najrjeđe moli za hranu, nego je otkriveno i da su drugi po redu najskloniji slijediti naredbe kada su u javnosti pušteni s uzice.

Možda vas zanima Savršeno mjesto za druženje sa psom po ljeti, a tvoj Rex može se i osvježiti u bazenu! Rubrika Life&style Life&style

Bostonski terijer

 | Autor: Unsplash / Silvana Carlos Unsplash / Silvana Carlos

Velike pasmine očigledno su poslušnije od malih, no ova se malena pasmina ipak našla na listi najposlušnijih s ukupnom ocjenom od 62,90%. Ova je pasmina izjednačena s labrador retriverima, jorkširskim terijerima i pomerancima kada je u pitanju sklonost gutanju stranih predmeta, no nešto je više od ostalih najposlušnijih pasmina sklona uništavanju stvari i lajanju na druge životinje.

Pudl

 | Autor: Unsplash+ / Getty Unsplash+ / Getty

Pudle su se među najposlušnije pasmine s ocjenom od 60,97% smjestile prvenstveno zahvaljujući najmanjoj slonosti ka uništavanju stvari. Ova je pasmina i druga po redu kod koje je najmanje izgledno da će pokušati pobjeći, a nije baš ni sklona cviljenju, kao ni bilo kakvom drugom ponašanju koje bi za njih same predstavljalo rizik.

Jorkširski terijeri

 | Autor: Unsplash / Kitera Dent Unsplash / Kitera Dent

Jorkširski terijeri koje se nerijetko opisuje kao pasminu savršenu za držanje u krilu, uspjeli su se naći među najposlušnijima s ocjenom od 56,58%, i to zahvaljujući tome što najčešće nemaju poriv skakati na ljude, pokušavati pobjeći ili pak cviliti. 

Američki buldog

 | Autor: Unsplash / Magdaline John Unsplash / Magdaline John

S nevelikom ocjenom od svega 55,32%, američki se buldog svejedno uspio ugurati među najposlušnije pasmine, a nešto više ocjene koštalo ih je to što su od ostalih spomenutih nešto skloniji pokušajima bijega. No, zato su bolji od mnogih drugih pasmina kada je u pitanju moljenje za hranu ili pak cviljenje, a mnogi ih vlasnici smatraju odličnim čuvarima.

Photo: Unsplash+ / Getty

Komentari 0