Life&style

Ove nesnosne vrućine nisu ugodne niti našim ljubimcima: evo kako im olakšati

  • Dugotrajne visoke ljetne temperature i ekstremne vremenske prilike potaknute klimatskim promjenama utječu i naše kućne ljubimce
  • Ne možemo niti zamisliti kako im je pod onim silnim krznom 
  • Bilo da se radi o mačkama, psima, kunićima, pticama ili bilo kojem drugom kućnom ljubimcu, olakšanje od ovih vrućina im je, baš kao i nama - jako potrebno 

Ljeto, nesnosne vrućine, toplinski udari koji traju i traju…  Ako je nama jako vruće, kako je tek našim ljubimcima koji se teže znoje i, kao psi i mace, hodaju s debelim krznom po vrućem asfaltu? Psi i mačke višak topline prenose u okoliš dahtanjem, putem kože, ušiju i krzna, a znoje se samo putem mekuši na šapama. I nije im lako… Kako i mi možemo doživjeti toplinski udar, tako mogu i naši ljubimci, što može biti kobno za njih. Kako se to ne bi dogodilo, donosimo savjete kako im pomoći u ovim vrućim danima. 

Osiguraj ljubimcu dovoljno svježe vode

Prvo i najprije: tvoj ljubimac mora imati dovoljno svježe vode na raspolaganju, po mogućnosti uvijek hladne. Zdjelice s vodom i pojilice uvijek moraju biti pune, a vodu mijenjaj nekoliko puta dnevno, jer topla i ustajala voda može poremetiti probavu tvog ljubimca.

Osiguraj ljubimcu dovoljno hlada ili svježeg zraka

Omogući svojem ljubimcu da se sakrije od sunca u sjeni. Ako boravi u zatvorenom prostoru, taj prostor treba imati protok svježeg zraka. Ali, pazi na jaki propuh, jer su ptice i kunići vrlo osjetljivi na njega.
Ako primijetiš da tvoji pas ili mačka pokazuju znakove iscrpljenosti, nemoj ih tuširati hladnom vodom jer to može uzrokovati stanje šoka. 

 | Autor: Unsplash/Esra Afşar Unsplash/Esra Afşar Foto: Unsplash/Esra Afşar

Nikada ne ostavljaj ljubimca u automobilu

Do hipertermije dolazi kada su životinje zatvorene u malom prostoru (npr. automobil) ili na plaži za vrućih ljetnih dana kada je smanjena njihova sposobnost hlađenja. Čak i ako su prozori automobila otvoreni, unutarnja temperatura može porasti za 19 stupnjeva u samo sedam minuta i popeti se gotovo do temperature kuhanja. Tijekom vrućeg dana to može biti smrtonosno za tvog ljubimca.

Rashladi zatvorene prostorije

Uključi klima uređaj u svom domu, osobito ako odlaziš od kuće na nekoliko sati. Kućni ljubimci za vrijeme vrućina vole klimu s optimalna 22 stupnja.

Pripazi na znakove toplinske iscrpljenosti

Ako tvoj ljubimac pokazuje znakove iscrpljenosti uzrokovane toplinom (teško dahtanje čak i kad leži, suhe ili jarko crvene desni, gusta slina, proljev, klimavost nogu, povraćanje…), nemoj ga kupati ledenom vodom jer to može uzrokovati stanje šoka. Umjesto toga ga premjesti na hladnije mjesto, omotaj vlažnim ručnikom i umači mu šape u mlaku vodu. Posveti pažnju pazusima i trbuhu te ga što prije odvedi veterinaru. 

Možda vas zanima Savršeno mjesto za druženje sa psom po ljeti, a tvoj Rex može se i osvježiti u bazenu! Rubrika Life&style Life&style

Nemoj (previše) šišati svoje ljubimce 

Premda se na prvu možda čini logično da svojeg ljubimca ošišaš što je kraće moguće, nemoj to raditi. Ako se čak i jako duga dlaka redovito četka, to omogućuje bolju cirkulaciju i pomaže životinjama u regulaciji njihove tjelesne temperature.

 | Autor: Unsplash/Kojirou Sasaki Unsplash/Kojirou Sasaki Foto: Unsplash/Kojirou Sasaki

Pazi na vrijeme za šetnju 

Nemoj šetati psa u doba dana kada je u zraku najviše topline i vlage, što je obično između 12 i 17 sati. Kako vrijede preporuke za ljude, vrijede i za pse. Dakle, planiraj izlazak u šetnju rano ujutro ili navečer. Tada je zrak hladniji, ali i tlo za njihove šape. Naime, životinje ne nose cipele, a jastučići šapica mogu biti ozlijeđeni ili spaljeni hodanjem po vrućem pijesku ili asfaltu. Ako ne možeš držati dlan na asfaltu dulje od 5 sekundi, to znači da je asfalt prevruć za šapice! Također nemoj tjerati ljubimca na iscrpljujuće aktivnosti, bacati mu lopticu ili štap, a ako se naprezao, osiguraj mu da se adekvatno odmori u hladu. 

Osiguraj ljubimcu adekvatnu hranu 

Ljubimci će često po velikim vrućinama biti manje zainteresirani za hranu. Stoga im daj lakši obrok ranije ujutro ili navečer i vodi računa da se kuhana i konzervirana hrana ljeti lakše kvari. 

 | Autor: Unsplash/Chewy Unsplash/Chewy Foto: Unsplash/Chewy

Rashladi svoje ljubimce

Omogući, ako je ikako moguće, svom ljubimcu da uživa u vodi. Pronađi mjesto gdje se može igrati - u potoku, jezeru, rijeci ili moru. Čak i neke mačke uživaju u igri vodom. Za manje pse moguće je postaviti dječje bazene ili čamac na napuhavanje. Možeš i svom ljubimcu dati ohlađene igračke, smrznuti jogurt ili zamrznutu plastičnu bocu s vodom za igru. 

Možda vas zanima Koliko je pametan tvoj pas? Možeš to provjeriti ovom igračkom mozgalicom iz Reserveda Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram @amelialiana
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    tusiranje i lagana hrana