Life&style

Noći su tako vruće da je čak i Vogue osmislio savjete kako noću spavati unatoč vrućini. Što kaže modna Biblija?

  • Živa u termometru se približila 'ugodnih' 40 stupnjeva što znači da od vrućina ne možemo pobjeći niti noću 
  • Prava je noćna mora jer nema ništa gore od pokušaja za zaspimo dok u sobi nema daška vjetra, konstantn se vrtimo u potrazi za hladnijim dijelom kreveta i znojimo iako na sebi nemamo gotovo ništa
  • Uz instaliranje klime iznad kreveta, postoji nekoliko jednostavnijih načina koji će nam, tijekom ovakvih noći, osigurati lakši san, tvrdi Vogue
  • Pročitaj također: Krevet koji hladi, to nam treba ovih dana, točnije noći. IKEA 'ledenu' posteljinu otkrio nam je tiktoker Andro

Iako smo svi s nestrpljenjem iščekivali ljeto i prave ljetne temperature kako bismo se čim prije mogli okupati u moru i nositi kratku, otvorenu ljetnu odjeću, moramo priznati da nam se to malo obilo o glavu sada kada se živa u termometru opasno približava okrugloj brojci od 40 stupnjeva. Ponajviše zato što samim time i noći postaju jaaako tople i ugodan san bez znojenja i konstantnog okretanja nam se čini kao nemoguća misija. 

Muke s nesnosnim vrućinama sa svima nama dijeli Vogue koji je osmislio nekoliko trikova kojima si možemo olakšati ovako tople noći, ali naglašava i nekoliko stvari na koje je važno pripaziti kako se, zapravo, ne bismo dodatno grijali. 

 | Autor: Unsplash/Klugzy Wugzy Unsplash/Klugzy Wugzy Foto: Unsplash/Klugzy Wugzy

Da: Prije nego li odeš spavati, paketiće leda ili kockice leda omotne u tkaninu, na nekoliko sekundi stavi na zapešća i stražnji dio vrata kako bi snizila tjelesnu temperaturu i zavarala mozak da pomisli kako ti nije vruće. Jednaki učinak možeš postići i tuširanjem u mlakoj, gotovo hladnoj vodi te umivanjem u ledenoj vodi kako bi se osvježila i tako svježa legla u krevet. 

Ne: Nemoj konzumirati alkohol prije spavanja. Iako svi volimo navečer popiti pokoji koktel ili neko drugo omiljeno piće, to baš i nij dobra odluka jer alkohol potiče cirkulaciju čime se tijelo dodatno grije te uzrokuje dehidraciju zbog čega se tijelo ne može opustiti. 

Da: Ugodnijem spavanju itekako će pomoći i hladna posteljina, odnosno navlake za posteljinu koje prije spavanja možeš na desetak minuta staviti u zamrzivač. Posteljina se za tako kratko vrijeme neće zamrznuti, ali će biti ugodno hladna hladiti te još barem 30 minuta što bi trebalo biti dovoljno za utonuti u san. Ako u zamrzivaču nemaš dovoljno mjesta za jastučnicu, navlaku za poplun i plahtu, od velike će pomoći biti i ako ohladiš samo jastučnicu. 

Ne: Nemoj konzumirati teške i obilne obroke pune proteina prije spavanja. Naime, za razgradnju proteinima bogatih obroka tijelu je potrebno puno više energije zbog čega se još više zagrijavaš iznutra. To tijekom dana ne osjetiš u velikoj mjeri, ali navečer, kada se želiš umiriti, ima velik utjecaj.

 | Autor: Pexels/cottonbro studio Pexels/cottonbro studio Foto: Pexels/cottonbro studio

Da: Kada je riječ o posteljini, jako je važno da je ona u potpunosti načinjena od prirodnih materijala kao što su pamuk i lan koji su lagani i prozračni pa se toplina i vlaga u njima puno manje zadržavaju. Također, od takvih bi materijala trebala biti načinjena i pidžama u kojoj spavaš s obzirom na to da je ona u izravnom dodiru s kožom i, ako je načinjena od sintetičkih materijala, može pojačati znojenje te zadržavanje znoja na tijelu što uzrokuje nakupljanje bakterija i pojavu prištića. Nelagodu tijekom spavanja ne moramo niti spominjati. 

Ne: Kod lakšeg spavanja ljeti, bilo bi poželjno i da u krevetu spavaš - sama. Iako je mnogima nezamislivo da spavaju bez svog partnera ili kućnog ljubimca kraj sebe, još jedno živo biće u krevetu itekako grije, a i smanjuje količinu prostora na koji se možeš protegnuti kako bi dozvolila toplini da izađe iz tijela. 

Da: Tijekom dana zatvori sve prozore, osobito onaj u spavaćoj sobi. Naime, ako tijekom dana ostaviš otvorene prozore, u sobu će ti ući vrući zrak i još više ju zagrijati. Prozore bi najbolje bilo otvoriti tek kada padne mrak i tada napraviti propuh. 

 | Autor: Pexels/Jayson Hinrichsen Pexels/Jayson Hinrichsen

Ne: Ako navečer želiš osigurati dobar san, preporučuje se i da ne drijemaš popodne jer time možeš učiniti da navečer nisi dovoljno umorna pa, osim što ne možeš zaspati, još i razmišljaš o tome koliko ti je vruće. Također, preporučuje se da se držiš svoje uobičajene rutine spavanja kako bi tijelo znalo da je u određenom trenutku vrijeme za spavanje. 

Da: Provjeri kvalitetu svog madraca. Naime, i madrac na kojemu spavaš itekako ima utjecaj na temperaturu tijela tijekom noći. Kako bi osigurala da spavaš na madracu koji te neće dodatno grijati, odluči se na onaj koji je napravljen od 'pametnih' vlakana poput tencela koji ima učinak hlađenja. 

Ne: Nemoj kupovati jeftini ventilator. Iako svi ventilatori imaju jednaku funkciju - da potiču cirkulaciju zraka i tako rashlađuju prostoriju, oni jeftini proizvode veću količinu buke što te, uz vrućinu, može dodatno iritirati i otežati da utoneš u san. 

Photo: Pexels/Jayson Hinrichsen
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Najbolje gol spavat