- Gastro blogerica Ena Kokanović, autorica bloga Foodgasm, dobro zna da veliku ulogu u pripremi slastica igraju cijena namirnica i vrijeme potrebno za pečenje
- Njen recept za slastan Ferrero kolač, koji je objavio missGASTRO, neće vam isprazniti novčanik ni oduzeti sve slobodno vrijeme...
- Puno je lakši i možete bez problema pojesti jedan komad. Bogat je u okusu i nije presladak...
Svi znamo za onaj klasični Ferrero kolač. Ja ga jako volim, ali često želje i novčanik ne idu ruku pod ruku. U taj kolač ide i mascarpone i Nutella pa lješnjak i ostala čudesa koja nisu baš jeftina. E pa evo jeftinije verzije Ferrero kolača koja je, meni osobno, puno finija od originala. Puno je lakši i možete bez problema pojesti jedan komad. Bogat je u okusu i nije presladak!
Biskvit:
- 7 bjelanjaka
- 300 g šećera
- ½ žličice octa
- prstohvat soli
- 4 žlice mljevene plazme ili petit keksa
- ½ žličice praška za pecivo
- 2 žlice ulja
- 250 g prženih lješnjaka
Krema:
- 7 žumanjaka
- 4 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice gustina
- 300 ml mlijeka
- 250 g margarina
Glazura:
- 200 g mliječne čokolade
- 100 g margarina
Priprema:
- Za biskvit, uključite pećnicu na 180 stupnjeva i pustite ju da se zagrije.
- Pržene lješnjake usitnite u sjeckalici na veće komade ili nožem grubo nasjeckajte. Tepsiju obložite papirom za pečenje i pospite usitnjene lješnjake po cijeloj površini.
- U posudi izradite bjelanjke do pola. Otprilike 5 minuta miksanja. Zatim, dodajte šećer, prstohvat soli i ocat. Miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg.
- U posebnoj posudi promiješajte mljeveni keks i prašak za pecivo.
- Ručno umiješajte kekse u bjelanjke. Smjesu prelijte preko lješnjaka i pecite 25 minuta.
- Dok se peče biskvit, napravite kremu. Stavite grijati mlijeko na laganu vatru.
- U posebnoj posudi pjenasto izradite žumanjke, šećer i vanillin šećer.
- Kada se smjesa udvostručila, dodajte gustin i sjedinite.
- Zagrijanom mlijeku postepeno dodajte smjesu jaja i šećera i brzo miješajte kako ne biste imali grudice.
- Kuhajte kremu uz konstantno miješanje pet minuta odnosno dok ne postignete gustoću pudinga. Kada je krema kuhana, prebacite ju drugu, hladnu posudu kako bi vam se što prije ohladila.
- Kada je biskvit pečen i ohlađen, napravite glazuru. Na pari ili u mikrovalnoj otopite mliječnu čokoladu u 100 g margarina.
- Biskvit okrenite tako da vam lješnjaci budu gore. Prepolovite biskvit uzdužno i svaku polovicu premažite glazurom. (Mažete tu stranu na kojoj su lješnjaci).
- Pustite da se glazura stisne, najbolje u hladnjaku.
- Kada je krema ohlađena, u posebnoj posudi izradite margarin. Najbolje je koristiti margarin sobne temperature. Izrađeni margarin dodajte ohlađenoj kremi i sjedinite kremu.
- Sad kad je sve ohlađeno i spremno, možete lagano složiti vaš Ferrero kolač.
- Na donju koru, na glazuru mažete cijelu količinu kreme. Zatim, “poklopite” kolač s drugom korom tako da glazura bude gore i to je to. Kolač je gotov i spreman za uživanje!
Možete ga slobodno odmah rezati i jesti, ne morate čekati da se još stisne u hladnjaku jer je sve hladno i spremno za papanje!
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.