Life&style

Čokoladna babka - slavni poljski kolač koji osvaja neodoljivim izgledom i presočnim okusom

  • Tko još nije čuo za babku? Inače, u prijevodu znači baka, a potječe iz Poljske
  • Tijesto je mekano i ukusno, a nadjev se savršeno uklopio u tu cijelu priču
  • missGASTRO i gastro blogerica Nevena Josipović donose odličan recept za ovu presočnu i finu slasticu

Stoga sam odlučila okušati sreću u izradi babke i uspjela sam. Tijesto je mekano i ukusno, a nadjev se savršeno uklopio u tu cijelu priču. U sam nadjev možete dodati neke orašaste plodove koje volite (mljevene orahe, bademe, lješnjake, čak i grožđice ili pistacije).

Svojim izgledom osvaja na prvu. Morate priznati da divno izgleda. U svakom slučaju, ako ju niste nikada radili ili ste u potrazi za savršenim receptom onda je ovo savršen trenutak da isprobate ovaj recept. U nastavku pročitajte kako sam napravila svoju babku i osvojila sve ukućane.

U nastavku potražite recept, a za još slasnih ideja naše nove kolumnistice Nevene, posjetite blog Mama Drama ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.

 | Autor: Nevena Josipović Nevena Josipović

Sastojci za tijesto:

  • 53 dag glatkog brašna + malo za doradu
  • 1 suhi kvasac
  • 10 dag šećera
  • 3 jaja
  • 120 ml mlake vode
  • prstohvat soli
  • malo limunove korice
  • 15 dag maslaca
Možda vas zanima Presočan brzi kolač s orasima iz rasprodane kuharice sa slasticama osječke blogerice Rubrika Life&style Life&style

Sastojci za nadjev:

  • 13 dag tamne čokolade
  • 12 dag maslaca
  • 30 grama kakaa u prahu
  • 30 grama šećera u prahu
  • par žlica sitno nasjeckanih lješnjaka

 | Autor: Nevena Josipović Nevena Josipović

Postupak pripreme:

  1. Za tijesto u posudi izmiksajte jaja sa šećerom, dodajte otopljeni maslac, limunovu koricu, prstohvat soli te dobro izmiksajte. Dodajte vodu i miksajte na najmanjoj brzini da vam smjesa ne prska posvuda.
  2. Zatim dodajte brašno pomiješano sa suhim kvascem.
  3. Izradite mekano tijesto. Ne smije vam se lijepiti za ruke ali mora biti dovoljno mekano na dodir, stoga prilikom izrade dodajte još šaku, dvije brašna da vam se ne lijepi za ruke. Tu vam možda treba malo prakse dok ne dobijete osjećaj za takvo tijesto.
  4. Kada ste izradili tijesto, posudu dobro pobrašnite te stavite tijesto, prekrijte ga vlažnom krpom i pustite sat vremena na toplom.
  5. U među vremenu napravite nadjev. U posudicu stavite maslac, čokoladu, šećer i kakao u prahu. Uz stalno miješanje na laganoj vatri svi sastojci se moraju sjedini i otopiti. Dobiveni nadjev pustite sa strane i vratite se izradi tijesta.
  6. Kada se udvostručilo, na pobrašnjenu podlogu stavite tijesto i razvaljajte ga u pravokutnik, tako da vam kraća strana bude veličine kalupa, a debljina nekih pola cm do 1 cm.
  7. Zatim tijesto premažite dobivenim nadjevom i zarolajte ga. Tada, nožem razrežite tijesto po duljini, i upletite u šarenu štrucu.
  8. Dobivenu štrucu stavite u kalup, premažite s malo ulja, te stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C nekih 35 do 40 minuta.
Možda vas zanima Ovaj recept za kolač s Nutellom i bananama postao je viralni hit, milijuni ga obožavaju Rubrika Life&style Life&style
Photo: Nevena Josipović
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Njam