- Britanska kulinarska zvijezda Nigella Lawson jako je ponosna na ovaj kolač jer je ukusan i sočan, nema brašna i može stajati do sedam dana...
- Iako, ne znamo tko je otkrio tu brojku od sedam dana, jer je kolač toliko dobar da nestaje u trenu
- missGASTRO donosi recept, a uz njega možeš poslužiti fini engleski čaj te ćeš uživati poput prave dame
U ovo doba godine obično se davimo u klementinama, sočnom i aromatičnom voću bogatom vitaminom C, koje okusom podsjeća na blagdane. Za njima je luda i slavna britanska kuharica Nigella Lawson koja je osmislila ovaj jednostavan, iznimno ukusan bezglutenski kolač od klementina.
"Ovo je predivan, sočan i aromatičan kolač bez brašna. Ima okus kao svi oni biskviti namočeni u sirupu, s tom razlikom da ovaj kolač ne treba namakati u sirupu. Uz njega se može poslužiti i žlica punomasnog kiselog vrhnja ili tučenog šlaga“, govori Nigella koja uz svoj kolač od klementina najradije poslužuje – engleski čaj, baš kao prava dama.
Bezglutenski kolač od klementina
Sastojci:
- 375 g klementina
- hladna voda
- 6 većih jaja
- 225 g šećera
- 259 g mljevenih badema
- 1 žličice praška za pecivo
Postupak:
- Cijele klementine stavi u posudu zajedno s hladnom vodom. Nakon što zavrije, neka se kuha 2 sata napola poklopljeno.
- Kuhane klementine ocijedi, vodu baci. Kada se ohlade, prepolovi ih i ukloni koštice. Ubaci klementine u blender i dobro izblendaj.
- Izblendanim klementinama dodaj ostale sastojke i još malo blendaj.
- Tijesto ulij u okrugli kalup promjera oko 20 cm i peci kolač na temperaturi od 190 stupnjeva otprilike sat vremena, odnosno dok čačkalica zabodena u tijesto ne izađe suha. Nakon 40 minuta vjerojatno ćeš kolač odozgora morati prekriti aluminijskom folijom kako ne bi zagorio.
- Izvadi iz pećnice i pusti da se potpuno ohladi u kalupu.
Savjet više:
- Ovaj kolač puno je ukusniji drugi dan, no naravno da se može jesti čim se ohladi.
- Umjesto klementina mogu se koristiti naranče ili limuni, no ako koristiš limune dodaj još 25 g šećera.
- Kolač se može ukrasiti glazurom od šećera u prahu i žlice limunova, narančina ili soka od klementina, a odličan ukras su i kandirani agrumi.
- Da bismo bili sigurni da je kolač bez glutena, treba koristit prašak za pecivo na čijem pakiranju je to zajamčeno.
- Kolač možeš čuvati u poklopljenom spremniku bez dotoka zraka do 7 dana, na hladnom mjestu. Ovaj kolač može se i zamrznuti i čuvati u zamrzivaču do 3 mjeseca - najbolje ga je zamrznuti na čvrstoj podlozi kako se tijekom smrzavanja ne bi deformirao.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.