- Jede ti se nešto slatko, a sve ti se čini preteško? Nema lakšeg od anđeoskog kolača, pahuljastog, laganog i prozračnog deserta
- Iako se najčešće priprema s vanilijom, ovaj kolač zapravo se može pripremiti koristeći i druge arome
- Imamo baš dobar recept, a ova prefina i jednostavna delicija savršena je za ove ljetne dane
- Pročitaj više: Osvježavajuća voćna torta koja se ne peče gotova je za samo 10 minuta i božanstvenog je okusa
Za sve koji traže neki prefini, ali jednostavni i brzi desert, nema lakšeg od anđeoskog kolača (Angel food cake), pahuljastog, laganog i prozračnog deserta… Ma i anđeli bi ga jeli! Svoju prozračnu teksturu ovaj kolač duguje dobro izmiksanim bjelanjcima, bez dodatka masnoće i teških žumanjaka.
Angel food cake odlično ide uz svježe voće po izboru, tučeno slatko vrhnje, marmeladu... A njegov okus, osim vanilijom, možeš obogatiti i aromama citrusa, badema, kokosa te začinima poput cimeta.
Iako se najčešće priprema s vanilijom, ovaj kolač zapravo se može pripremiti koristeći i druge arome, poput aroma citrusa, badema ili kokosa (za to možeš koristiti i kokosovo brašno), dok za čokoladnu verziju u ovaj recept možeš dodati kakao prah.
Ako se još ne možeš odlučiti da pripremiš anđeoski kolač, imamo dvije dobre vijesti koje će sigurno prevagnuti u korist ove lagane slastice - za pripremu i pečenje trebat će ti samo 50 minuta, a u njoj mogu uživati i oni koji su na dijeti jer porcija ima samo 209 kalorija, 0,3 g masnoće i 0 g kolesterola.
Anđeoski kolač (Angel food cake)
Sastojci:
- 1 i ¼ šalice glatkog brašna
- ½ žličice soli
- 1 šalica kristal šećera
- 1 i ½ žličica vinskog praška za pecivo
- 14 bjelanjaka od većih jaja, na sobnoj temperaturi
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- za serviranje – šlag, marmelada, svježe voće
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremi kalup za kuglof (ili više manjih kalupa) i namasti ga.
- Izmiksaj šećer, vinski prašak za pecivo i bjelanjke na slaboj brzini 5-6 minuta. Dodaj vaniliju, pojačaj brzinu na jaku i miksaj još 5 minuta, odnosno dok ne dobiješ čvrsti snijeg.
- Prosij brašno i sol na snijeg od bjelanjaka i lagano umiješaj špatulom.
- Stavi tijesto u kalup i peci 35 do 40 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u tijesto ne izađe suha.
- Čim izvadiš kolač iz pećnice špatulom lagano odvoji tijesto od kalupa, ali pusti da se kolač hladi u kalupu oko 10 minuta, potom ga okreni na tanjur za posluživanje.
- Posluži s tučenim slatkim vrhnjem, marmeladom i/ili svježim voćem po izboru. Kolač se može čuvati na sobnoj temperaturi, poklopljen, maksimalno dva dana.
Savjet više:
- Za savršenu teksturu, kristal šećer možeš zamijeniti šećerom u prahu.
- Nikako nemoj izbjegavati prosijavanje brašna, kako u kolaču ne bi bilo grudica.
- Žumanjke koji ti ostanu od ovog kolača iskoristi u nekom od niže navedenih recepata:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
leptirica373
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.