Life&style

Anđeoski kolač: Lagan, pahuljast i sočan - i anđeli bi uživali u ovoj slastici

Za sve koji traže neki prefini, ali jednostavni i brzi desert, nema lakšeg od anđeoskog kolača (Angel food cake), pahuljastog, laganog i prozračnog deserta…  Ma i anđeli bi ga jeli! Svoju prozračnu teksturu ovaj kolač duguje dobro izmiksanim bjelanjcima, bez dodatka masnoće i teških žumanjaka.

Angel food cake odlično ide uz svježe voće po izboru, tučeno slatko vrhnje, marmeladu... A njegov okus, osim vanilijom, možeš obogatiti i aromama citrusa, badema, kokosa te začinima poput cimeta.

 

Iako se najčešće priprema s vanilijom, ovaj kolač zapravo se može pripremiti koristeći i druge arome, poput aroma citrusa, badema ili kokosa (za to možeš koristiti i kokosovo brašno), dok za čokoladnu verziju u ovaj recept možeš dodati kakao prah. 

Možda vas zanima Limun kuglice zvuče nam kao osvježavajuća, ljetna i lagana verzija fritula koju moramo isprobati prvom prilikom Rubrika Life&style Life&style

Ako se još ne možeš odlučiti da pripremiš anđeoski kolač, imamo dvije dobre vijesti koje će sigurno prevagnuti u korist ove lagane slastice - za pripremu i pečenje trebat će ti samo 50 minuta, a u njoj mogu uživati i oni koji su na dijeti jer porcija ima samo 209 kalorija, 0,3 g masnoće i  0 g kolesterola.

 | Autor: Instagram @renanbakeoff8 Instagram @renanbakeoff8

Anđeoski kolač (Angel food cake)

Sastojci:

  • 1 i ¼ šalice glatkog brašna
  • ½ žličice soli
  • 1 šalica kristal šećera
  • 1 i ½ žličica vinskog praška za pecivo
  • 14 bjelanjaka od većih jaja, na sobnoj temperaturi
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • za serviranje – šlag, marmelada, svježe voće
Možda vas zanima Lijeni čokoladni kolač od samo 5 sastojka gotov je za samo nekoliko minuta Rubrika Life&style Life&style

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremi kalup za kuglof (ili više manjih kalupa) i namasti ga.
  2. Izmiksaj šećer, vinski prašak za pecivo i bjelanjke na slaboj brzini 5-6 minuta. Dodaj vaniliju, pojačaj brzinu na jaku i miksaj još 5 minuta, odnosno dok ne dobiješ čvrsti snijeg.
  3. Prosij brašno i sol na snijeg od bjelanjaka i lagano umiješaj špatulom.
  4. Stavi tijesto u kalup i peci 35 do 40 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u tijesto ne izađe suha.
  5. Čim izvadiš kolač iz pećnice špatulom lagano odvoji tijesto od kalupa, ali pusti da se kolač hladi u kalupu oko 10 minuta, potom ga okreni na tanjur za posluživanje.
  6. Posluži s tučenim slatkim vrhnjem, marmeladom i/ili svježim voćem po izboru. Kolač se može čuvati na sobnoj temperaturi, poklopljen, maksimalno dva dana.

 

Savjet više:

  • Za savršenu teksturu, kristal šećer možeš zamijeniti šećerom u prahu.
  • Nikako nemoj izbjegavati prosijavanje brašna, kako u kolaču ne bi bilo grudica.
  • Žumanjke koji ti ostanu od ovog kolača iskoristi u nekom od niže navedenih recepata:
Photo: Instagram @chiccodimais
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    lijepo ime andeoski kolač
  • leptirica373

    Jaja su postala preskupa čak i za palačinke