- Bilo nakon planinarenja ili skijanja, fizički napor te razgladni pa porcija jela može biti i malo veća
- Teško da je ijedno zimsko jelo tako ukusno kao obilan krepki obrok poslužen uz snježnu planinsku panoramu
- Popularno švicarsko alpsko jelo uključuje dobri stari Kaiserschmarrn, ako volite nešto slatko, ali ili izdašne rezance sa sirom
Skijanje, snijeg, Alpe… Naravno, svatko će se umoriti u brdima i poželjeti pojesti nešto fino i „jako“, da obnovi energiju. Tradicionalno švicarsko jelo 'Älplermagronen' moglo bi se smatrati spojem Käsespätzle (valjušci, tj. tjestenina od sira) i Kaiserschmarrna (carski drobljenac). Uz ovo alpsko jelo poslužuje se iznenađujući sastojak: umak od jabuke, koji iznenađujuće dobro odgovara. Imamo recept…
Švicarska tjestenina s umakom od jabuka
Satstojci:
• sol
• 500 g krumpira
• 250 g kratkih makarona
• 2 glavice luka
• 2 češnja češnjaka
• 1 žlica maslaca
• 100 ml vode od krumpira
• 300 g slatkog vrhnja
• 150 g sira grojera (naribanog)
• crni papar
• 1 žličica senfa
• ½ organskog limuna (sok i naribana kora)
• 3 žlice oraha (grubo nasjeckanih)
• 50 g krušnih mrvica
• ½ vezice vlasca
Za umak od jabuka:
• 1 kg kiselih jabuka
• 100 ml tekućine (sok od jabuke ili voda)
• oko 50 g šećera (po ukusu)
• 1 žlica soka od limuna
Priprema:
1. Za umak od jabuka najprije dobro operi jabuke pa nareži na komadiće. Zatim poklopi i pirjaj u loncu sa oko 100 ml tekućine, šećerom i sokom od limuna oko 20 minuta. Nakon toga smjesu procijedi kroz sito i ostavi da se potpuno ohladi.
2. Za krumpir i makarone prvo oguli krumpir, operi ga i nareži na kockice veličine oko 2 cm. Kuhaj u velikom loncu, jedva prekriveno vodom, 6-8 minuta dok ne postane al dente. Zatim ocijedi, ali sačuvaj vodu vodu od kuhanja. Istovremeno skuhaj tjesteninu u puno slane vode prema uputama na pakiranju dok ne postane al dente, a zatim je ocijedi.
3. Nasitno nasjeckaj luk i češnjak. Oboje pirjaj u tavi na 1 žlici vrućeg maslaca 3-4 minute dok ne porumeni. Dodaj vodu od kuhanja krumpira i vrhnje te pusti da lagano kuha. Zatim makni lonac s vatre i miješajte sir dok se ne otopi. Začini solju, paprom, senfom, sokom i korom od limuna.
4. U posebnoj tavi isprži redom orahe i krušne mrvice. Krušne mrvice lagano posoli, pomiješaj s prženim orasima i ostavi da se ohlade. Nasitno nasjeckaj vlasac.
5. Prethodno skuhani krumpir i tjesteninu dodaj u umak od sira i vrhnja i lagano zagrij, ali ne dopusti da zavrije. Na kraju umiješaj vlasac. Gotove makarone s krumpirom rasporedi po tanjurima, pospi smjesom od oraha i mrvica te posluži s umakom od jabuka.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.