Life&style
Mutacija gena čini žene plodnijima

Ova mutacija gena iz doba neandertalaca čini žene plodnijima, tvrdi veliko istraživanje

  • Kad je riječ o plodnosti žena, postoji mnogo parametara, okolnosti, faktora… 
  • Mutacija gena, koja se može pratiti do neandertalaca, osigurava da žene u prosjeku rađaju više djece i trpe manje pobačaja
  • Naime, to su pokazali rezultati nedavno provedenog njemačkog istraživanja

Neandertalci nisu samo preživjeli, nego su nam ostavili i korisnu DNK: njemački znanstvenici, pod vodstvom Huga Zeberga s Instituta za evolucijsku antropologiju Max Planck u Leipzigu, uspjeli su dokazati da otprilike svaka treća Europljanka nosi specifičnu mutaciju gena, koju uzrokuje križanje naših predaka s neandertalcima. A ta je mutacija iznimno zgodna – jer žene čini plodnijima.

via GIPHY

Plodnije zahvaljujući neandertalcima?

Mutacija nazvana V660L mijenja dva dijela DNK receptora na koje se spaja hormon progesteron. Spajanje pokreće potom lanac reakcija koje osiguravaju da je maternica pripremljena za implantaciju i njegu embrija.

Možda vas zanima Slučaj 1 naprema 50 milijuna: Žena s dvije maternice zatrudnila je istovremeno u obje Rubrika Life&style Life&style

U svom istraživanju su Zeberg i njegovi kolege provjerili je li se mutacija dogodila već kod naših predaka te su ispitali tri genoma neandertalaca. Rezultat: sva tri genoma pokazala su promjenu. I to u odjeljku DNK za koji je dokazano da je prešao u naš genom. 
Znanstvenici su također otkrili da je V660L imao nisku distribuciju prije 40.000 godina, ali je s vremenom postao češći. To je zato što su žene s mutacijom rađale više djece i imale manje krvarenja i pobačaja od žena koje nisu bile pogođene. „Ovi rezultati pokazuju da neandertalska varijanta receptora ima povoljan učinak na plodnost“, objašnjava Zeberg.

via GIPHY

Praktično nasljeđe 

Europljani nose sveukupno oko 2 posto neandertalskog genoma, što za nas ima nekoliko prednosti. Na primjer, taj genetski materijal jača naš imunološki sustav i podržava nas u razgradnji masti. Poboljšana plodnost kroz neandertalski gen sada je dodatni plus.

Znakovi da si jako plodna žena Možda vas zanima Ovih 7 znakova pokazuju da si izuzetno plodna žena (pa budi oprezna!) Rubrika Love&Sex Love&Sex
Photo: shutterstock

Komentari 0