Life&style

Slučaj 1 naprema 50 milijuna: Žena s dvije maternice zatrudnila je istovremeno u obje

  • Megan Phipps ima rijedak poremećaj dvostruke maternice
  • Otkrila je da je trudna s blizancima, ali svaka djevojčica je rasla u svojoj maternici
  • Djevojčice su rođene sa samo 22 tjedna

Megan Phipps (24), rođena je s dvostrukom maternicom, rijetkim poremaćajem koji se naziva i uterus didelphys. U desnoj maternici već je imala dvije trudnoće pa je pretpostavila da lijeva nije “aktivna”, sve do ove godine, kad je otkrila da je trudna s blizankama. Bebe su rasle u obje maternice u isto vrijeme, za što je mogućnost jedan naprema 50 milijuna. U porod je krenula ranije, već u drugom tromjesečju i rodila ih obje u lipnju, nakon samo 22.5 tjedna trudnoće, a obje bebe imale su manje od 1 kilograma.

Nažalost prva beba, Riley, preminula je nakon 12 dana, ali je druga djevojčica, Reece, uspjela preživjeti uz pomoć kisika i transfuzije krvi. Malena Reece najmlađa je beba koja se rodila i preživjela u bolnici Bryan Health u Lincolnu u američkoj saveznoj državi Nebraska.

Trudnoća u dvije maternice | Autor: Facebook/Megan Phipps Facebook/Megan Phipps

Iako je prvo dvoje djece rodila bez poteškoća, tijekom ove trudnoće osjetila je da nešto nije u redu te je dogovorila termin kod specijalista koji joj je otkrio da se trudnoća razvija u obje maternice. Rijedak poremećaj dvostruke maternice ima jedna od 2000 žena, prema podacima Scientific Americana, dok je šansa za trudnoću u dvije maternice jedan naprema 50 milijuna. 

U 22. tjednu trudnoće Megan je prevezena u bolnicu zbog neizdržive boli te je porod započeo. Fetus se smatra sposobnim za život izvan majčine utrobe tek s 24 tjedna. Megan je rekla kako je obećala svojoj bebi “da ako se nastavi boriti i ja ću se nastaviti boriti za nju. Tako je i bilo”. 

Nevjerojatna priča! Tri sestre rođene su na isti dan, u razmaku od tri godine - kao da je sudbina Možda vas zanima Nevjerojatna priča! Tri sestre rođene su na isti dan, u razmaku od tri godine Rubrika Life&style Life&style

Neka prerano rođena djeca s 22 ili 23 tjedna mogu preživjeti, ali šanse su jako male, tek od 5 do 6 posto, prema American College of Obstetricians and Gynecologists. Ona koja i uspiju preživjeti imaju znatne komplikacije i poteškoće u razvoju. Liječnici su i u Meganinom slučaju upozorili kako okolnosti nisu obećavajuće, pogotovo zbog posebnih okolnosti njene trudnoće. “Rekli su da djevojčice imaju samo 1% šanse”, rekla je Megan. 

 | Autor: Facebook/Megan Phipps Facebook/Megan Phipps

Riley je rođena prva, 11. lipnja, dok je Reece rođena sljedećeg dana. Nažalost, samo 12 dana poslije, Riley je preminula u bolnici. “Stavila sam njen pepeo u novu urnu i od tada je bila sa mnom i Reece na intenzivnoj njezi do dana kad smo sve zajedno mogle ići kući”, rekla je Megan.

Reece se nastavila boriti iako je trebala mnogo liječničke pomoći i intervencije, uključujući i desetak transfuzija krvi, a morala je biti i na respiratoru 45 dana. Početkom studenog, sa zdravom težinom od malo više od 3,5 kilograma, otpuštena je iz bolnice te je mogla  krenuti kući s mamom i tatom. 

Trudnoća u dvije maternice | Autor: Facebook/Megan Phipps Facebook/Megan Phipps Reece je najmlađa beba ikad rođena u toj bolnici da je uspjela preživjeti. “Ona je pravo čudo”, rekla je za Reece medicinska sestra koja se o njoj brinula na intenzivoj njezi. 

Možda vas zanima Žene su dobile zadatak da u tri riječi opišu svoju trudnoću. Ima tu svega... Rubrika Life&style Life&style
 
Photo: Facebook/Megan Phipps

Komentari 0