Life&style
Koliko su žene doista dugo plodne

Planiraš imati djecu? Pripazi na godine - plodnost žena završava prije nego što misliš

  • Željele li to ili ne, što smo starije, to nam više opada plodnost. To je činjenica
  • Nezgodno je što to ne može promijeniti ni zdrav način, a i naš osjećaj koliko se osjećamo mlade i fit nema puno utjecaja na naš biološki sat
  • Naravno, stvar je donekle i individualna, kao što neke žene ranije dobiju menstruaciju ili uđu u menopauzu, a neke kasnije, ali u prosjeku zna se kad smo najplodnija, a kad to naglo počinje opadati 

Jedna žena radi od jednog ugovora o radu na određeno do drugog, a druga jednostavno nema pravog partnera na vidiku - mnogo je razloga zbog kojih danas mnoge žene odgađaju djecu za kasnije. Problem: što su starije, ženama je teže zatrudnjeti. S 23 godine plodnost je otprilike najveća dok između 25 i 30 godina vjerojatnost trudnoće po ciklusu iznosi oko 23 posto.

Samo svaka šesta žena zatrudni nakon 35. rođendana 

Od 35. godine vjerojatnost da ćeš zanijeti brzo opada i iznosi samo 16 posto, objašnjava Corinna Mann, viša liječnica u Bečkom centru za plodnost. Konkretno, to znači sljedeće: od 35. godine života samo svaka šesta žena zatrudni. Nažalost, čak ni zdrav način života ne mijenja to što se, za razliku od mnogih drugih područja našega života, priroda nije prilagodila društvenom razvoju u smislu reprodukcije.

via GIPHY

Čini se da mnoge žene ignoriraju ove činjenice. Prema istraživanju, oko polovice svih parova između 30 i 39 godina nikada nije sumnjalo da će njihova želja za djecom i dalje biti ispunjena. Samo šest posto sumnja da su godine razlog što im do sada nije uspjelo, a svaka četvrta žena starija od 40 godina i dalje se smatra plodnom. Prema Mann, jedan od razloga za to je sljedeći: izvještaji u medijima u kojima su žene starije od 40 ili čak 50 godina ponovno postale majke. Činjenica da je bila potrebna umjetna oplodnja ili čak donirana jajna stanica često se ne ističe. A možda i činjenica što se o takvim slučajevima piše samo ukazuje na to kako nisu svakodnevni, zar ne?

Možda vas zanima Postoji prilično pouzdan pokazatelj kada će žena ući u menopauzu i koliko će dugo biti plodna Rubrika Life&style Life&style

Veliko povjerenje u znanost

Kad već spominjemo umjetnu oplodnju: čini se da je i ova moguća metoda začeća jedan od razloga zašto je toliko žena uvjereno da će u kasnijoj dobi moći postati majkama. Od sredine 40-ih godina, prirodno začeće i trudnoća uz pomoć reproduktivne medicine gotovo su nemoguće za većinu žena: vjerojatnost da 43-godišnjakinja zatrudni iznosi samo deset posto, čak i s umjetnom oplodnjom. I samo kod nekih šest od 100 ovih žena je trudnoća i uspješna.

via GIPHY

Zašto smo plodne samo tako kratko vrijeme?

Žene se rađaju s oko milijun jajnih stanica - ali tijekom života taj se broj samo smanjuje, a nikada ne povećava. Na početku puberteta postoji tek 300.000 komada, od kojih se samo 300 u konačnici koristi za ovulaciju. Preostale stanice tijekom života gotovo u potpunosti nazaduju. Osim toga, jedna od 1000 žena mlađih od 30 godina može imati i općenito nizak broj jajnih stanica. To se događa, na primjer, kod žena koje puše ili zbog bolesti endometrioze.

A što to znači za nas?

Kako bi izbjegle nehotično ostajanje bez potomka, žene bi trebale pokušati riješiti želju za rađanjem djece dok su mlađe od 35 godina. Ako, na primjer, nedostaje partner, alternativa bi mogla biti nevjenčani brak ili doniranje sperme. Parovi bi, međutim, trebali izričito razgovarati o tome žele li oboje djecu - i ako da, kada. Dakle, tada nitko neće imati pogrešna očekivanja.

7 namirnica koje pojačavaju vašu plodnost

via GIPHY

Photo: Shutterstock

Komentari 0