- Ovaj kolač okusom osvježava i idealan je za toplije dane
- Kako je lagan, dobro će prijati i nakon obilna ručka, kad ne želimo težak i kaloričan desert
- Ako ga trebamo još malo zagovarati, naglašavamo i da ga ne treba peći. Što ćeš bolje od toga?
- Pročitaj više: Keto limun kocke - još su ukusnije sa bademovim brašnom
Limun svojim okusom obogaćuje brojne deserte. Na primjer, naribana limunova korica spomenut će se u brojnim receptima i svojim reskim okusom oplement će sve, od najjednostavnijeg biskvita do neke slastičarske vratolomije. Također, jednako kao što postoji "čokoladni tim", tako postoji i "limunski tim" među ljubiteljima kolača (ta sam!) za koje su još i bolje slastice u kojima limun nema samo sporednu ulogu nego je glavna zvijezda. Upravo takav recept danas donosimo...
Sastojci:
Za podlogu:
- 180 grama keksa po izboru (Digestive, na primjer)
- 45 g maslaca
Za kremu:
- 4 žumanjka
- 1,5 šalica šećera
- 1 šalica mlijeka
- korica jednog limuna
- sok od 2 limuna
- 7 g žlatine u prahu
- 1/2 šalice slatkog vrhnja za šlag
Za žele:
- sok od 2 limuna
- korica jednog limuna
- 1/4 šalice šećera
- 3,5 g želatine u prahu
Priprema:
- Za podlogu samelji kekse u blenderu. Dodaj omekšali maslac, pomiješaj i utisni u kalup promjera 22 cm. Stavi u hladnjak na 10 minuta ili više da se stisne.
- Za kremu zagrijavaj milijeko u manjoj zdjeli s pola ukupne količine šećera i koricom limuna.
- Žumanjke pomiješaj s drugom polovicom šećera. Malo vrućeg mlijeka dodaj žumanjcima, odmah izmiksaj pa vrati sve u posudu s mlijekom i kuhaj na niskoj temperaturi pet minuta dok se ne zgusne. Makni s vatre.
- Dodaj u to sok i koricu limuna. Dodaj želatinu pripremljenu prema uputama na pakiranju. Stavi u hladnjak da se ohladi.
- Istuci vrhnje u šlag pa šlag nježno umiješaj u kremu. Kremu rasporedi po podlozi od keksa i stavi sve u hladnjak na 30 minuta.
- Za želatinu u posudi zagrij sok od limuna, naribanu koricu i šećer. Dodaj želatinu otopljenu prema uputama na pakiranju i dobro promiješaj. Neka se ohladi na sobnoj temperaturi. Prelij preko torte i vrati u hladnjak da se želatina stisne.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.