- Prva asocijacija na limun i slastice s njime je ljeto, limunski kolači, limunada, kriška limuna u piću...
- No, nema nikakvog razloga da ovo ne bude tvoj omiljeni desert zimi, makar se poslužuje dobro ohlađen
- Uostalom, limuni upravo zimi dozrijevaju, a ako tebaš argument više, oko ovog deserta nećeš se pretrgnuti
Limunada, kriška limuna u ledenoj mineralnoj, limunski kolači... Čini ti se da je sve to nekako rezervirano za ljeto. No, kad malo promisliš, uglavnom je najbolja ideja koristiti sezonske namirnice, složit ćeš se. Tom logikom, sad je pravo vrijeme za - limun pločice. Limun, naime, dozrijeva zimi, pa tek tada imamo domaće, svježe plodove. A nema boljeg nego pripremiti ovu slasticu od domaćeg limuna!
Oko pripreme se nećeš previše "pretrgnuti", vrlo je jednostavno, ali moraš si dati vremena za čekanje. Naime, ove limun pločice moraju se dobro ohladiti, pa se valja strpjeti do konzumacije. Najukusnije su kad su hladne, lagano posute šećerom u prahu. Nareži ih na kocke, posluži uz popodnevnu ili jutarnju šalicu kave ili čaja i uživaj u ostatku dana.
Kad su limun pločice gotove, najbolje ih je držati u hladnjaku, a bit će super snack za izlet, neki jesenski boravak na zraku, putovanje ili možda slatki gablec koji možeš podijeliti s kolegicama i kolegama na poslu.
Limun pločice
Sastojci:
- 200 g omekšalog maslaca
- 550 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 300 g brašna
- 6 jaja
- 3 velika limuna
- 180 ml limunovog soka
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. Dublju posudu za pečenje premaži maslacem.
- Omekšali maslac pomiješaj sa 100 g šećera, ekstraktom vanilije i prstohvatom soli. Dodaj 250 g brašna pa izmiksaj u mekano tijesto.
- Tijesto utisni u pripremljenu posudu za pečenje i peci 15 – 18 minuta, sve dok ne poprimi zlatnu boju po rubovima.
- Za to vrijeme pripremi nadjev. Izmiksaj jaja s 400 g šećera, koricom tri limuna i sokom limuna. Miješaj sve dok smjesa ne bude glatka, a potom dodaj preostalih 50 g brašna.
- Izvadi pripremljeni biskvit iz pećnice, prelij nadjevom i vrati u pećnicu. Peci još otprilike pola sata, sve dok čačkalica kojom ste proboli sredinu ne izađe čista.
- Pusti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim premjesti u hladnjak na barem dva sata.
U slast!
Ovaj članak prethodno je objavljen na portalu missGASTRO.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.