Life&style
Previše ugljikohidrata izaziva umor i nesanicu

Obožavaš tjesteninu i pizzu? To bi mogao biti razlog zašto si stalno umorna!

  • Uživanje u dodatnim kriškama pizze ili drugoj porciji tjestenine moglo bi zadovoljiti naše okusne pupoljke
  • Međutim, kasnije ćemo možda doživjeti i neke manje zabavne nuspojave
  • Ne govorimo uopće o debljanju, otkrit ćemo ti o čemu je riječ

Ne radi se samo o nelagodi zbog pretjerano punog želuca (i mogućem povećanju tjelesne težine). Naime, prema novim istraživanjima, redovito konzumiranje previše ugljikohidrata može povećati vjerojatnost da ćemo doživjeti nesanicu te kronični umor.

Nedavno provedeno istraživanje, objavljeno u The American Journal of Clinical Nutrition, otkrilo je da je visok unos dodanih šećera, škroba i rafiniranih žitarica povezan s većim rizikom od nedostatka sna kod žena u postmenopauzi. Znanstvenici vjeruju da je to zbog hrane bogate ugljikohidratima koja uzrokuje neravnotežu šećera u krvi te aktivira hormone stresa, poput adrenalina i kortizola, koji nas drže budnima noću.

Proteini, proteini i proteini! Ovo je meni od kojeg ćeš biti dobre volje - dugoročno

via GIPHY

Slično istraživanje objavljeno u Advances in Nutrition istaknulo je kako promjena razine šećera u krvi iz prehrane bogate ugljikohidratima može otežati neprekidan noćni odmor. Budući da je nesanica prilično česta pojava, jednostavno podešavanje prehrane, poput unosa manje ugljikohidrata svaki dan, korak je do smanjenja rizika. Međutim, to nije ograničeno samo na smanjenje rafiniranih ugljikohidrata, poput bijelog kruha ili riže, nego i uglikohidrate iz zdravijih namirnica.

Minimalistička prehrana Možda vas zanima Minimalistička prehrana: nije dijeta već način da jedeš zdravije, manje i jeftinije Rubrika Life&style Life&style

“Ako netko unese previše ugljikohidrata u jednom obroku - čak i ako se radi o zdravim ugljikohidratima, poput smeđe riže, graha, batata, tjestenine od cjelovitih žitarica ili kvinoje – kod nekih osoba može se povisiti šećer u krvi, a povišeni šećer u krvi izaziva osjećaj umora i letargije”, objasnila je za CNN dr. Elizabeth DeRobertis.

U osnovi, trebali bismo raspodijeliti količinu ugljikohidrata koju jedemo na svaki obrok, umjesto da uživamo u njima odjednom. Također je važno ne prelaziti preporučenu količinu od 300 grama ugljikohidrata u dnevnoj prehrani od 2000 kalorija. Ipak, svaka je osoba drugačija, osobito ako si na dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata kako bi smršavjela ili poboljšala svoje opće zdravlje, pa je dobro da prije bilo kakvih promjena razgovaraš sa svojim liječnikom. Nadamo se da ti jednostavno prilagođavanje dnevnog unosa ugljikohidrata može pomoći da se naspavaš i izbjegneš stalnu tromost tijekom dana!

Photo: Shutterstock

Komentari 0