Life&style 29. listopada 2020.

Nova dramatična ispovijest iz KB Dubrava: "Hrana ne stiže, a pred vratima wc-a leži mrtav čovjek umotan u najlon!"

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL.
  • Nakon pisma liječnice KB Dubrava koja tvrdi kako u respiratornom centru bolnice nema ni lijekova ni hrane za bolesnike, potresnim FB statusom o težini situacije u glavnoj Covid bolnici progovorila je i PR Stručnjakinja Jasmina Kapetanović
  • Njezin 78-godišnji otac, koji boluje od Parkinsonove bolesti i koji se zarazio virusom SARS—CoV-2, proveo je dva tjedna u bolnici u kojoj je, tvrdi Jasmina, sustav potpuno zakazao
  • Iako je trud doktora i medicinskog osoblja neupitan, Jasmina nam je ispričala sve grozne detalje i naglasila zašto se važno čuvati kako nitko ne bi ‘’završio u bubnju’ takvog bolničkog sustava

Stručnjakinju za odnose s javnošću Jasminu Kapetanović uistinu potresan osoban slučaj potaknuo je da napiše FB status o stanju u KB Dubravi gdje je na odjel u Covid bolnici donedavno boravio njezin 78-godišnji otac koji ima Parkinsonovu bolest. Njezin status prenosimo u cijelosti, a Jasmina nam je u razgovoru otkrila koji je cilj njezinog istupanja na društvenoj mreži. 

Možda vas zanima... Zagrebačka anesteziologinja sasvim otvoreno: "Situacija je baš grozna. Grozna za pacijente, grozna za osoblje" Rubrika Life&style Life&style

“Komentiram ovo kao osoba čiji član obitelji je proveo vise od dva tjedna u Covid bolnici u KB Dubrava. Doktorice, doktori i medicinske sestre se maksimalno trude i daju sve od sebe da pomognu u bilo kojem obliku. Njima svaka čast i svima im skidam kapu, ali sustav u kojem pokušavaju raditi je potpuno zakazao.

U bolnici NEMA lijekova i NEMA hrane, u danima kad ima hrane ona dolazi u raznim intervalima, ponekad doručak u 8, ponekad u podne, ali događa se da ne dođe ni doručak ni ručak i ne bi došlo ništa taj dan da članovi obitelji ne rade frku i da doktori koji se brinu o njima ne čine sve što je u njihovoj moći da poprave situaciju.

U jednom mom pokušaju obraćanja ravnatelju bolnice, njegova tajnica mi, objašnjavajući da oni ne mogu nikako pomoći, govori: 'gledajte, Covid bolnica je samo jedan dio KB Dubrava i da vam ja budem iskrena, ja niti ne znam gdje se ona nalazi'. Ponavljam, to izlazi iz usta tajnice glavnog ravnatelja bolnice koja je proglašena glavnom ustanovom za zbrinjavanje Covid pacijenata i to gospođa izjavi mrtva hladna u jeku pandemije iz ureda ravnatelja.

Možda vas zanima... Tako vam svega, budite dio rješenja! Ne zato što to traži Stožer ili neki kilavi političar, nego zato što nam to nalaže ljudskost! Rubrika Miss7 Blog Miss7 Blog

Nadalje, od bolnice užasno teško možete dobiti bilo kakvu informaciju o vašem članu obitelji jer je organizacija takva da možete jedino zvati na centralu koja vas zatim prespaja na jedan od par mobitela koje doktori imaju da biste saznali stanje. Dobiti centralu još je moguće u 50% slučajeva, dobit onda respiratorni centar i doktora naučna je fantastika. I, napomena, smijete zvati između 13 i 15 sati. Ja sam znala zvati po 35 puta doslovno dok ne bi dobila doktora. 35 poziva svakih 24 sata! A tih 24 sata vi ne znate u kojem je stanju vas najdraži i svakim od tih 35 poziva koje uputite 'molim vas, možete me spojiti s RC' vi molite Boga da je živ, a onda ćemo lako dalje.

Unutar Covid bolnice u teškoj izolaciji, gdje sve osoblje hoda kao u filmu 'Outbreak', nema majmuna koji širi zarazu, ali zato sa stropova padaju bube, a po podu trče žohari i štakori i to nije nikakvo preuveličavanje nego stvarno stanje. Pacijenti imaju različite oblike Covida, a nitko ne nosi masku jer maski nema. Hoće li netko razviti teži oblik bolesti sam od sebe ili će ga zaraziti susjed na krevetu do, to se nitko ne pita. Na 100-tinjak pacijenata nalaze se 2 wc-a od kojih je jedan potrgan.

 | Autor: Pixsell/Luka Stanzl Pixsell/Luka Stanzl

I onda jedno jutro krenete na wc, a pred vratima na podu, umotan u najlon leži mrtav čovjek.. nasred odjela.. u Covid bolnici.. u KB Dubrava! I onda se jedna doktorica usudi izjaviti da je sve u redu. Pa kako ju nije sramota?! Tamo leži cca 250 ljudi, ljudi koje imaju svoje obitelji, obitelji koje svaki dan prolaze ovo isto što i ja i čiji najdraži pričaju istu priču koju ja sad vama pišem. I ja sad pitam, što radi nacionalni stožer cijelo vrijeme???

Od 3. mjeseca do danas prošlo je 7 mjeseci i znalo se da će na jesen situacija eskalirati. Što se u tih 7 mjeseci napravilo? Za Dubravu se od početka znalo da će biti glavna Covid bolnica i onda u toj bolnici nema lijekova, nema hrane, organizacija je 0, tajnica glavnog ravnatelja ni ne zna di je ta Covid bolnica! I onda se ministar čudi, on nije imao pojma, sad se šalju inspekcije. Ma kako je to moguće, neka mi netko objasni! Ako je u glavnoj Covid bolnici ovakvo stanje, kakvo je u drugim bolnicama??

Možda vas zanima... Veliki uspjeh mlade znanstvenice Tinke Vidović: "Evo kako sam pronašla potencijalni lijek za koronavirus!" Rubrika Stars Stars

I onda jedna liječnica, predstojnica Klinike za anesteziologiju KB Dubrava i predsjednica Hrvatskog društva za intenzivnu medicinu Jasminka Peršec se usudi izaći pred javnost i izreći ovako nešto. Svojim lažnim izjavama baca takvu ljagu na profesiju kojom se bavi, dok se liječnica koja je napisala anonimno pismo i njeni kolege ubijaju od posla - 3 liječnika na 80 pacijenata. Osim što se trude maksimalno im pomoći, imaju živaca biti ljubazni i ugodni na telefon i strpljivo objašnjavati stanje svakog pojedinog pacijenta.

Eto, to vam je stanje u KB Dubrava!

I onda trčite okolo, ljubite se i grlite, družite se u masama i pljuckajte jedni po drugima, jer sutra kad se razbolite završit ćete na ovakvom mjestu! I onda dok vam kruli u želucu, a štakor pretrčava preko sobe, doktorica Peršec će davati izjavu na nekoj od televizija da je bas eto sve u potpunom redu'', stoji u FB statusu.

''Ovo nije šala''

U razgovoru za miss7 Jasmina je otkrila kako se nada će se njezina osobna situacija shvatiti kao apel da se pomogne glavnoj Covid bolnici i da se medicinskom osoblju i doktorima ‘’omogući da rade kao ljudi’’. Umjesto inspekcije, istaknula je, u bolnice je potrebno dovesti doktore sestre, lijekove, hranu, jer ovakav sustav očito puca po šavovima. Ova situacija nije šala, ističe PR stručnjakinja, i iskazuje iskrenu zabrinutost za sve one koje uđu u bolnički sistem

 | Autor: Pixsell/Vecernji list/Boris Scitar/ Pixsell/Vecernji list/Boris Scitar/

‘’Provela sam dva tjedna u samoizolaciji, ali to je mačji kašalj u odnosu na očekivanja informacija i vijesti je li član obitelji koji će liječi od koronavirusa dobro. Nije problem biti u samoizolaciji, bila bih tri mjeseca ako treba… Mi smo jako ponosni što je otac preživio, došao je kući vidno mršaviji, ali sada se može oporavljati kako treba. U bolnici je bo prestravljen, a to nisu uvjeti za oporavak bolesnika’’, ispričala je Jasmina. 

Nepoštena borba za život

Razočarana je i kampanjom s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa kako broj oboljelih ipak raste iz dana u dan, a u isto vrijeme nekontrolirano se širi svojevrsna psihoza. 

‘’Moj otac po godinama i zdravstvenom stanju spada u ugroženu skupinu, Ipak, jako su mi značile riječi epidemiologa da od koronavirusa ne umire svatko kao i da će moj otac biti dobro’’, istaknula je Jasmina. 

Ipak, dospjeti u bolnički sustav gdje se doručak poslužuje neredovit, ponekad i prvi obrok u danu posluži u 16 sati bolesnicima koji moraju redovito uzimati lijekove, sigurno nije ispravan put prema oporavku. Jasminin apel je stoga upućen i svim građanima da se čuvaju jer, netko će završiti u takvim uvjetima neizvjesnosti i nimalo poštene borbe za život. 

Komentari 0