Life&style
Kako pravilno prati osjetljive i lagane materijale

Nježna ljetna odjeća je jako osjetljiva i lako ju je oštetiti - evo kako ćeš ju pravilno prati

  • Još malo i stiže nam toliko očekivano ljeto
  • Kako bi ljetna odjeća što duže ostala netaknuta, trebala bi zaštititi osjetljive materijale
  • Evo savjeta za pranje šifona, svile i lana

Bilo da su to bluze od fine svile, haljine od šifona ili kratke hlače od lana: ljeti su prozračni materijali osobito ugodni na koži. Za razliku od sintetičkih vlakana, poput poliestera, prirodni materijali djeluju rashlađujuće na kožu i propusni su za zrak, ali jednako udobni za nošenje – stoga budi oprezna pri pranju!

Tipični materijali od kojih se često izrađuje ljetna odjeća prilično su osjetljivi, pa ćemo ovdje otkriti pametne trikove pranja kako bi dugo mogla uživati u svojim odjevnim predmetima.

Modni savjet: ovih 5 boja učinit će da tvoja ljetna odjeća izgleda glamuroznije i luksuznije

Kako pravilno prati šifon

Šifon je pernato lagana tkanina koja se može izrađivati i od sintetičkih vlakana (npr. najlona ili poliestera) i od prirodnih vlakana (pamuk, svila). Stoga je prije pranja vrlo bitno pogledati naljepnicu za njegu.
U osnovi, šifon treba prati što rjeđe i, ako je moguće, isključivo ručno. Ako na dijelu šifona postoji mrlja, trebala bi je tretirati sredstvom za uklanjanje mrlja ili tekućim deterdžentom, ostaviti da djeluje i zatim je pola sata omekšati u toploj vodi. Zatim odjeću možeš oprati i objesiti na vješalicu da se posuši.

Ako želiš oprati šifon u perilici, poželjno je odjevni predmet staviti u vrećicu za rublje ili plahtu i prati ga na 30 stupnjeva u laganom ciklusu kako bi zaštitila tkaninu.

Pranje rublja u perilici Možda vas zanima Dosta je mitova: koja je doista razlika peremo li rublje na 30, 40 ili 60 stupnjeva Celzijusa? Rubrika Life&style Life&style

Pravilno prati svilu 

Kod svile je izbor na tebi: ili ručno operi komad odjeće, a zatim ga zamotaj u ručnik i lagano ga istisni da ukloniš vodu prije nego što ga objesiš da se posuši - ili ga možeš oprati u perilici rublja. Za to je najbolje odabrati program za vunu ili „njegujući“ program, jer imaju vrlo malu brzinu centrifuge i najbolje se pere na 30 stupnjeva.

Važno: nužno je koristiti poseban deterdžent za svilu, jer uobičajeni deterdženti sadrže površinski aktivne tvari i druge tvari aktivne za pranje koje uništavaju bjelančevine - a svileno vlakno je proteinsko vlakno. Materijal bi postao hrapav i izgubio lijepi sjaj.

Kako pravilno oprati lan

Za razliku od šifona i svile, posteljina nije baš toliko osjetljiva. Problem s pranjem lana je u tome da ako se o njemu ne brine kako treba, mogu se pojaviti tvrdoglavi nabori, što čak može stvoriti probleme glačalu. Stoga je najbolje stroj napuniti samo do pola, tako da se rublje manje gužva, a najbolje ga je prati na maksimalnih 600 okretaja u nježnom ciklusu. Inače, lan može podnijeti temperature do 60 stupnjeva. Nakon pranja, najbolje je sušiti lanenu odjeću da visi. Sušilica je tabu, jer je lan sklon gužvanju!

Možda vas zanima Evo koliko često trebaš prati svoju pidžamu, a vrlo vjerojatno ćeš se iznenaditi Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock

Komentari 0