Life&style
Pranje rublja u perilici

Dosta je mitova: koja je doista razlika peremo li rublje na 30, 40 ili 60 stupnjeva Celzijusa?

  • I dalje traje mit da se rublje neće dobro oprati na niskoj temperaturi
  • Je li važno stavljamo li rublje u perilicu na 30, 40 ili 60 stupnjeva i koja je zapravo razlika? 
  • Odgovorimo konačno na to pitanje!

Dakle, je li svejedno na kojoj temperaturi peremo rublje? Odgovor je: za tvoj novčanik ili okoliš NIJE! Za 10 stupnjeva više stroj u prosjeku treba dvostruko više energije - pranje na nižim temperaturama štedi puno električne energije! Smanjiš li temperaturu pranja sa 60 na 40 stupnjeva, uštediš oko 50 posto na troškovima električne energije, a smanjenje sa 60 na 30 stupnjeva iznosi čak 67 posto. Uz tri pranja tjedno to može uštedjeti pokoju kunu.

A i okoliš je također sretan: ako smanjiš temperaturu sa 40 na 30 stupnjeva, potrošnja energije i emisija CO2 smanjuju se i do 35 posto.

via GIPHY

Što znači 30 stupnjeva za moje rublje?

A sada idemo na pitanje zbog kojeg si vjerojatno kliknula na ovaj članak: hoće li moje rublje biti manje čisto operem li ga na 10 stupnjeva nižoj temperaturi? Ovdje te sa sigurnošću možemo uvjeriti: NEĆE! Industrija deterdženata sada je toliko napredna da se rublje može čistiti od prljavštine i na 20 stupnjeva Celzijusa. Moderni deterdženti otkrivaju svoju punu snagu pranja i na niskim temperaturama. Kuhanje rublja potrebno je samo kada su zarazne bolesti raširene u kućanstvu ili je potrebna posebna higijena.

Stručnjaci su otkrili: Ovo je 6 najčešćih problema kod pranja rublja – i rješenja!

Hoće li moje rublje zaista biti higijenski čisto?

Međutim, ako želiš biti sigurna čak i pri temperaturi pranja od 30 stupnjeva, imamo dodatni savjet: posuši rublje na svježem zraku! Na taj način sunčevo UV zračenje može odigrati svoju ulogu u prirodnom ubijanju različitih klica.

 

Maja Šuput u svom prvom javnom nastupu nakon poroda za novi broj miss7 magazina otkriva otkud je došla ideja da se sin zove Bloom


 
Photo: engin akyurt/Unsplash

Komentari 0