- U nedostatku inspiracije, rado zavirimo na blog Nine Mrvice 'Bake me' na kojem dijeli najrazličitije recepte za slana jela i prefine poslastice
- Nina je kroz godine krenula istraživati i okuse drugih zemalja te dijeliti recepte za svoje interpretacije istih, a jedan takav je i onaj za Pasku, tradicionalni ukrajinski uskrsni kruh
- Osim što je fin, Nina mu je dodala i preslatke uši, a zbog čega mislimo da će na najljepši mogući način ukrasiti i oplemeniti svaki blagdanski stol
Nina Mrvica redovito na svom blogu 'Bake me' dijeli najrazličitije recepte koji predivnim fotografijama mame na isprobavanje prvom prilikom. Iz njezinih je objava i više nego očita strast prema hrani i kuhanju, a budući su joj recepti jednostavni i lako ih je slijediti, te su k tome slana jela i slastice koje priprema vrlo ukusni, i sami rado potražimo inspiraciju na njezinom feedu.
Ninina ljubav prema hrani počela je od malih nogu, budući je oduvijek tijekom obiteljskih druženja, kao što je to u Dalmaciji nerijetko slučaj, dobra spiza bila u središtu pozornosti, a svoju je kulinarsku priču i pokrenula marljivo prikupljajući recepte svojih baka, isprobavajući staro i dodajući nešto svoje, i novo. Kroz godine je krenula istraživati i okuse drugih zemalja te dijeliti recepte za svoje interpretacije istih, a jedan takav je i onaj za Pasku, tradicionalni ukrajinski uskrsni kruh koji izgledom podsjeća na panettone, a okusom na pincu obogaćenu sušenim voćem.
Osim što je sočan, aromatičan i beskrajno ukusan, Nina mu je dodala i preslatke uši, a zbog čega mislimo da će na najljepši mogući način ukrasiti i oplemeniti svaki blagdanski stol, kako okusima, tako i neodoljiim izgledom.
Sastojci
Za sam kruh:
- 650 g glatkog brašna
- 14 g suhog kvasca (dvije vrećice)
- 200 g maslaca, otopljen
- 180 g šećera
- 250 ml mlakog mlijeka
- 5 žumanjaka
- 1 žličica soli
- naribana korica jednog limuna
- 100 g suhih brusnica
- 100 g grožđica
Za uši:
- 115 g maslaca sobne temperature
- 60 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 15 g žumanjaka (1 žumanjak jaja S veličine)
- 150 g glatkog brašna
- 10 g kakao praha, nezaslađen
- prstohvat soli
Za royal icing:
- 105 g bjelanjaka (oko 3-4 jaja)
- 480 g šećera u prahu
- puder roza boja (ja sam koristila Fractal u gelu, naziv Tan)
- jestive šarene perlice
Priprema
Paska se peče u dubokom okruglom kalupu kakav se koristi i za panettone, a u nedostatku istog može poslužiti i kartonska posuda za pečenje promjera 18 cm ili lonac istih dimenzija, ukoliko smije u pećnicu i nema plastične ručke. Kalup za pečenje potrebno je namastiti, rubove pobrašniti, a dno obložiti papirom za pečenje.
Kako bi se pripremio kvasac, potrebno je odvojiti 65 g brašna, kvasac i 115 g mlakog mlijeka pa sve pomiješati i poklopiti te ostaviti pola sata na toplom, a nakon što odstoji, dodajemo mu žumanjke, šećer i sol te rastopljen i prohlađen maslac, a zatim i preostalo mlijeko i brašno.
Nakon što izradimo tijesto, ostavljamo ga da miruje pola sata prekriveno kuhinjskom krpom, a zatim mu dodamo sušeno voće po želji, u ovom slučaju grožđice i brusnice, pa oblikujemo kuglu i tijesto prebacujemo u pripremljeni kalup. Prije nego ga stavimo peći, pokrivamo ga i ostavljamo da miruje u kalupu još sat vremena (ili manje dok ne naraste duplo veće) te zarežemo tijesto na vrhu kako ne bi puklo tijekom pečenja.
Za to vrijeme zagrijemo pećnicu na 180 stupnjeva i kada se tijesto podupla kruh pečemo otprilike 50 minuta.
Royal icing
Royal icing pripremamo tek kada je kruh pečen, ohlađen i izvađen iz kalupa. Jedan dio ostavljamo za uši, a drugi prelijemo preko kruha.
Bjelanjke se istuče mikserom, a kada se zapjene, dodajemo šećer u prahu i miksamo dok se ne sjedini s bjelanjcima i ne dobijemo kompaktnu i sjajnu glazuru.
Jedan dio potrebno je odvojiti za rozi dio na ušima te mu dodati malčice boje u gelu ili u prahu i pomiješati, dok drugim dijelom ukrašavamo uši kekse i sam kruh te ostavljamo da se glazura stisne. Kada glazuru prelijemo preko kruha, posipamo je šarenim mrvicama te u kruh zabodemo uši, a da bi čvršće stajale, može se iza njih zabiti štapiće za ražnjiće.
Uši (keksi)
Mikserom prvo izradimo maslac i šećer, a zatim im dodamo žumanjak te naposljetku vaniliju i sol.
Smjesi nakon toga dodajemo brašno i kakao pa sve dobro izradimo mikserom, a potom zamotamo u prozirnu foliju i ostavimo u hladnjaku pola sata. Za to vrijeme pećnicu ugrijemo na 180 stupnjeva i pripremimo lim za pečenje prekriven papirom za pečenje.
Kada se ohladi, tijesto razvaljamo na lagano pobrašnjenoj podlozi na debljinu od oko 4 mm, izrežemo ga u oblik ušiju te stavimo peći otprilike 9 minuta odnosno dok rubovi ne potamne.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.