Life&style

Nikada nemoj jesti hranu koja je ovoliko stajala u hladnjaku, kad ostatke staviš u hladnjak, počinje odbrojavanje

  • Ostaci hrane ti mogu pojednostaviti tjedan tako da imaš gotov obrok ili se nagomilati u dnu hladnjaka
  • Zaviri u svoje rezerve na vrijeme kako nebi morala nepotrebno bacati hranu
  • Otkriti ćemo ti koliko dugo možeš sigurno ostaviti ostatke hrane u hladnjaku

Ostalo ti je nešto hrane od današnjeg ručka pa ćeš je pospremiti u hladnjak? No, možda zaboraviš na nju ili iz nekog drugog razloga ostaci predugo ostanu u hladnjaku i tada ih moraš baciti. Ostaci ti mogu pojednostaviti tjedan tako da imaš gotov obrok ili se nagomilati u dnu hladnjaka, a tada su predodređeni da završe u kanti za smeće. Ključno je planiranje unaprijed tako da zaviri u svoje rezerve dovoljno prije nego što se pokvare - a za to trebaš znati točno koliko ostaci u hladnjaku mogu trajati. U nastavku ćeš saznati koliko dugo možeš sigurno ostaviti ostatke hrane i kako bi saznala koje opasnosti mogu vrebati u tvojem hladnjaku.

Većina ostataka je sigurna tri do četiri dana

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Pazi koliko dugo hranu možeš držati u hladnjaku

Prema istraživanju, sigurno vrijeme za kuhane ostatke relativno je kratko. Ostaci kuhane hrane mogu se čuvati u hladnjaku tri do četiri dana. Za to vrijeme ostatke možeš podgrijati na pedeset stupnjeva. Neiskorišteni dio vrati u hladnjak u roku od dva sata kako bi ostala sigurna, savjetuju stručnjaci. Nikada nemoj konzumirati kuhanu hranu koja je predugo stajala u hladnjaku, odnosno više od pet dana. 

Možda vas zanima Zelena salata može ostati svježa i do mjesec dana ako upotrijebiš ovaj jednostavni trik Rubrika Life&style Life&style

Ali...možeš im produžiti život podgrijavanjem

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Posude za skladištenje hrane

Kao što smo spomenuli, život ostataka možeš produžiti podgrijavanjem. Nakon svakog podgrijavanja ostaci će u hladnjaku biti sigurni dodatnih tri do četiri dana.

Međutim, tijekom ponovnog kuhanja obroka možeš ubiti sve rastuće bakterije no i hranjiva kvaliteta obroka smanjit će se svaki put kad se hrana podgrije. Iz tog razloga najbolje je podgrijavati samo potrebnu količinu.

Ako ne planiraš pojesti ostatke, zamrzni ih

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Hranu je najbolje zamrznuti ako je ne planiraš brzo pojesti

Zdravi doručak s kojim ćeš najduže biti sita: njezino veličanstvo zobena kaša

Ako znaš da ostatke hrane nećeš pojesti unutar perioda od tri do četiri dana, trebala bi ih staviti u zamrzivač, a ne u hladnjak. Ostaci su sigurni u zamrzivaču na neodređeno vrijeme, ali u najboljoj su kvaliteti nekoliko mjeseci, pojasnili su stručnjaci.

Umjesto da vruće ostatke stavljaš izravno u zamrzivač ili ih pustiš dase ohlade na radnoj površini, radije upotrijebi hladnjak da sigurno smanjiš temperaturu namirnica prije smrzavanja. Obavezno zatvori svoj obrok u hermetički zatvorenu posudu kako bi izbjegla ozebline od zamrzivača, a ostatke s najvećim rizikom, poput jela na bazi mesa, stavi prema stražnjoj strani hladnjaka, gdje su temperature najhladnije.

Možda vas zanima Pažnja! Stručnjak za trovanje hranom otkriva kojih 7 namirnica nikada ne bi konzumirao Rubrika Life&style Life&style

Ključno je izbjeći "opasnu zonu" pod svaku cijenu

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Ključno je izbjeći opasnu zonu prilikom zamrzavanja i odmrzavanja hrane

Tvoj cilj u očuvanju nepojedene hrane uvijek bi trebao biti izbjegavanje "opasne zone". To znači da u bilo kojem trenutku kad tvoja hrana stoji na temperaturi između pet i tridest stupnjeva, može doći do brzog razmnožavanja bakterija.

Hrana može doći u opasno područje prije nego što se uskladišti, ali to se može dogoditi i tijekom postupka odmrzavanja. Zbog toga, umjesto da hranu ostavljaš na pultu da se polako topi, stručnjaci kažu da ostatke - posebno sve s mesom ili mliječnim proizvodima - uvijek treba odmrzavati u hladnjaku kako bi održala sigurne temperature.

 

Maja Šuput u svom prvom javnom nastupu nakon poroda za novi broj miss7 magazina otkriva otkud je došla ideja da se sin zove Bloom

Photo: Shutterstock

Komentari 0