- Pašteta od tune lako se priprema, a odličan je dodatak sendvičima, hladnim platama ili jednostavno poslužena uz hrskavo svježe povrće
- Može se jesti bez grižnje savjesti jer je puna vrijednih nutrijenata i to je čini odličnim zalogajem
- missGASTRO donosi odličan recept kod kojeg se možeš i poigrati s okusima
Najjednostavnija pašteta od tune zahtijeva tek nekoliko namirnica uz samu tunu, a sigurno ih već imaš doma. Osim što je neodoljivo kremasta i puna okusa, pašteta od tune spravljena po ovom receptu je i poprilično zdrava. Nemoj da te maslac zavara, ovu paštetu možeš jesti bez grižnje savjesti jer obiluje vrijednim nutrijentima.
Pašteta od tune kao izvor omega-3 masnih kiselina
Znamo da nam stručnjaci preporučuju da ribu konzumiramo tri puta tjedno, no s tunom ne bi trebali pretjerati. Kako je tuna masnija riba, proizvode poput paštete od tune ne bi trebali jesti više od jednom tjedno. No baš zato što je riječ o masnoj ribi, tuna je odličan izvor omega-3 masnih kiselina što paštetu od tune čini odličnim zalogajem.
Recept za paštetu od tune prilagodi svom ukusu
Recept za paštetu od tune u nastavku poprilično je jednostavan i temelji se na konzerviranoj tuni. Za još ukusnije rezultate možeš koristiti svježu tunu koju ćeš skuhati prije usitnjavanja. Svježa tuna je nešto skuplja, ali ćeš na prvi zalogaj vidjeti da se isplati. Ako želiš skroz kremastu teksturu paštete, sastojke usitni u blenderu, no ako želiš nešto rustikalnije izdanje paštete od tune, jednostavno ih usitni vilicom kako bi dobili nešto oštriju teksturu.
Kod pripreme paštete od tune, osim teksturom, možeš se poigrati i okusima. Svježi ili suhi začini, sjemenke, orašasti plodovi... U paštetu od tune možeš dodati sve što ti padne pod ruku. Također paštetu možeš pripremiti i od drugih vrsta ribe, no ako koristiš primjerice skušu, svakako dodaj više ulja ili maslaca jer se radi o ribi koja nije masna poput tune.
Najbolja pašteta od tune
Sastojci:
- 2 konzerve tunjevine (ocijedi ulje ili vodu iz nje)
- 1 žlica rastopljenog maslaca (oko 25 g)
- 1 - 2 žlice maslinovog ulja
- 1 - 2 češnja češnjaka (ovisno o ukusu)
- 1 glavica luka (sitno nasjeckana)
- 1 prstohvat crvene slatke paprike (služi da pašteta dobije ružičastu boju)
- 1 žličica senfa
- 1 žlica peršinovog lista
- 1/2 limuna (sok)
- Papar
- Sol
- Po želji: Bosiljak, timijan, vlasac, majoneza, krem sir, kapare, kiseli krastavci, inćuni, jaja, kukuruz...
Priprema:
- Sve sastojke stavi u blender i miksaj dok pašteta ne bude ujednačene konzistencije.
- Serviraj u zdjelicu i za ukras posipaj sušenim vlascem.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.