- Mnogima najdraži slatki zalogaj, čokolada, osim užitka omogućuje i mnoge druge benefite
- Razne studije utvrdile su da je čokolada dobra za zube, kožu, srce pa čak i razvoj nerođene djece
- Kvalitetnu čokoladu je u tom slučaju ključno konzumirati redovito, ali i umjereno
Potpuno uživanje u čokoladi do sada su kvarile studije pokušavajući dovesti u vezu pretilost i ovu namirnicu. Međutim, ljubitelji čokolade sada mogu odahnuti – ukoliko se odluče za čokoladu s većim udjelom kakaa i sa što manje šećera (poput tamne čokolade sa 70% kakaa) zapravo će svome tijelu omogućiti mnoge benefite. Ključ je, naravno, da se količinama pristupa oprezno.
Evo što će redovito, ali umjereno uživanje čokolade napraviti tvome tijelu:
1. Raspoloženje
Čokalada sadrži triptofan, esencijalnu aminokiselinu koja se ne može sintetizirati u ljudskom organizmu već ju je potrebno unijeti hranom. Glavna uloga triptofana je izgradnja proteina, ali i potpomaže nastanak serotonina, melatonina i niacina, zbog čega ćeš se osjećati sretnije.
2. Zubi
Zaboravi što su ti savjetovali zubari. Kakaov maslac koji se nalazi u čokoladi zapravo oblaže zube sa zaštitnim filmom te ih zato štiti od nakupljanja plaka i zadržavanja bakterija.
3. Krv
Prema istraživanju iz 2012. čokolada stimulira arterije u proizvodnji dušikovog (II) oksida što im pomaže u opuštanju. Drugim riječima, čokolada pomaže protoku krvi tvojim venama što može sniziti krvni tlak.
4. Koža
Određene vrste čokolade, posebno tamna čokolada bogata je antioksidansima, vitaminima, mikroelementima i flavonoidima što poboljšava prokrvljenost kože, omogućuje bolju hidrataciju i pomaže u borbi protiv oštećenja kože od sunčevih zraka.
5. Šećer
Neuroznanstvenici došli su do zaključka da i kockica čokolade prije jela može potaknuti hormone koji šalju signale mozgu da si sita što može spriječiti prejedanje ili nepotrebno grickanje.
6. Mozak
Kvalitetna čokolada poboljšat će prokrvljenost određenog dijela mozga i stoga potencirati tvoju kognitivnu funkciju. Flavonoidi, magnezij i ekstrakt kakaa, poznat pod imenom lavado, mogu spriječiti oštećenja živčanog sustava i kognitivnog opadanje kod osoba koje boluju od Alzheimerove bolesti. Općenito, uživanje u ovoj slastici će ti poboljšati pamćenje.
7. Starenje
Antioksidansi kojima obiluje čokolada usporavaju proces starenja budući da neutraliziraju slobodne radikale koji ubrzavaju ovaj proces. Prema jednom kanadskom istraživanju, osobe koje redovito konzumiraju čokoladu smanjuju vjerojatnost od srčanog udara za 20%, a kod osoba koje su doživjele srčani udar smanjuje rizik od smrti za 50%.
8. Srce
Čokolada zbog svojih svojstava može smanjiti rizik od srčanih bolesti za 1/3. Osim što će umanjiti mogućnost oboljenja od kardiovaskularnih bolesti, ne možemo zamisliti bolju stvar koja može zaliječiti slomljeno srce.
9. Stres
Još jedno istraživanje ide u korist čokolade, a prema njemu glavni sastojak, kakao, može smanjiti razinu hormona koji potiču stres.
10. Osmijeh
Mame koje tijekom trudnoće umjereno konzumiraju čokoladu, imat će hrabriju i veseliju djecu. Istraživanje provedeno u Finskoj pokazalo je da svakodnevno grickanje umjernih količina čokolade pomažu razvoju fetusa.
POGLEDAJ PETU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": FOTOGRAF I GLAZBA
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.