Life&style

Nećeš vjerovati što je sve u tvom usisavaču! Najčešće (opasne!) pogreške kod čišćenja koje više ne želiš raditi

  • Ne treba čistiti previše. Povremeno je dovoljno, ali kad čistiš - čisti bez greške
  • Upravo neke greške mogu uzrokovati velike zdravstvene probleme, a činiš ih možda svaki dan!
  • Znaš li što činiš svome tijelu ako ODMAH nakon ustajanja pospremiš krevet? A tek bolesti koje se naziru ako ne dezinficiraš usisivač...

Na čišćenje sigurno potrošiš i više vremena nego što bi željela, a vjerojatno koristiš i pregršt kemikalija koje, baš kao i mnoge bakterije kojih se pokušavaš riješiti, mogu loše djelovati na zdravlje.

Dakle, svo to silno pospremanje, brisanje podova i uklanjanje prašine za tvoje zdravlje može imati izuzetno negativne posljedice. Postoji nekoliko kobnih pogrešaka prilikom čišćenja, a barem neke od njih si već učinila i sama...

Pospremanje kreveta

Zaboravi sve upute iz djetinjstva i nemoj pospremati krevet! Barem ne odmah nakon što ustaneš. Naime, nakon ustajanja krevet još ostaje topao, a to godi bakterijama koje se, htjeli - ne htjeli, skrivaju u madracu i posteljini. Umjesto da krevet odmah pospremiš, razgrni posteljinu na jednu stranu i pusti madrac "da diše".

Grinje obožavaju topla i vlažna mjesta pa tako i tvoj krevet i zato im nemoj dopustiti da se u njega još bolje ušukaju. Ove napasti mogu uzrokovati lišajeve na koži, svrbež, crvenilo očiju, kihanje, šmrcanje i razne druge tegobe. Međutim, ako krevet ostaviš nepospremljen i izložiš ga hladnijem zraku, grinje će dehidrirati i uginuti. Nakon toga sjeti se samo posteljinu prati svaki tjedan i to na visokoj temperaturi.

Brisanje plijesni

Ako spaziš i malo plijesni u vlažnom kutu kupaonice, sjeti se da je brisanje zapravo jako opasno. Plijesan izgleda ružno, ali ako je brišeš postoji mogućnost da će ti izazvati dišne probleme, crvenilo na koži, mučnine i umor. Takva je plijesan živući organizam koji, osobito ako se briše, u zrak ispušta spore koje se šire kao virusi.

Neke vrste plijesni, osim toga, mogu uzrokovati čak i halucinacije. I zato se tijekom brisanja plijesni važno osigurati: nosi zaštitnu masku, rukavice za čišćenje, a ako je površina veća, obavezno i zaštitne naočale. Uspješno je se možemo riješiti ako je poprskamo izbjeljivačem, ostavimo da djeluje pola sata, a tek tada obrišemo. Preporuča se pritom i otvoriti prozor kako bi iz prostorije izašli svi toksični plinovi.

Ne spuštaš zahodsku dasku

Možda kupaonicu očistiš besprijekorno, ali ako je zahodska daska podignuta, uzalud sve. Čak i ako ne puštaš vodu, mirisi iz školjke i dalje ispunjavaju tvoju kupaonicu. A puštanjem vode iz nje iskaču kapljice u kojima su razne opasne čestice i bakterije. Te se čestice mogu u zraku zadržati oko pola sata. Osobito je to opasno ako u blizini imaš četkicu za zube jer ih tada izravno unosiš u usta. Dakle, ako si ti već oprezna, svom dragom nemoj prestati prigovarati zbog podignute daske!

Možda vas zanima Proljetno čišćenje: 5 stvari koje NE smiješ raditi ako stvarno želiš pospremiti stan Rubrika Life&style Life&style

Ignoriranje opreme za vježbanje

Mali utezi ili prostirke za jogu - koje god pomagalo za vježbanje koristiš, sjeti ga se kasnije i očistiti. Puno je istraživanja pokazalo da se na opremi za vježbanje nalazi čak i više bakterija nego na zahodskoj školjci, a među njima su one koje uzrokuju lišajeve, akne, ali i puno gore. Zato je redovito trebaš održavati i čistiti.

Čišćenje usisivača

Usisivač samo isprazniš kad se vrećica popuni? Bravo, ali to nije dovoljno. Četkice i unutrašnjost usisivača također se trebaju redovito održavati i prati jer su pravo leglo bakterija. I znaš što? Istraživanje je pokazalo da čak 15 posto svih usisivača sadrži bakteriu E. coli. Zato bi ga trebalo prazniti čak i češće, a nakon svakog ga korištenja treba i dobro očistiti i dezinficirati.

Pranje kuhinjskih krpi

Znaš li da kuhinjske krpe treba mijenjati svaki dan? Često postanu vlažne i tople zbog stalnog korištenja, a to omogućava nastanak bakterija. Ovisi to naravno i o količini njezinog korištenja pa ako je koristiš rijetko, mijenjaj je svaka dva do tri dana. Isto se osim toga odnosi i na rukavice za pećnicu i pregače.

Možda vas zanima DIY proizvodi za čišćenje stana: Moći ćete jesti s poda Rubrika Life&style Life&style

Silikon na hladnjaku

Možda redovito brišeš vrata svog hladnjaka, ali što je s rubovima vrata i silikonom koji ih drži zatvorene? Na njemu se također skupljaju bakterije koje tamo mogu preživjeti, netaknute, godinama. Na tim se mjestima zatim skuplja plijesan, a svaki put kad otvaraš i zatvaraš vrata povećavaš si mogućnost stvaranja alergije.

Kemijske reakcije

Ako koristiš puno kemijskih proizvoda, budi oprezna i nikako ih nemoj miješati. Miješanjem postaju opasni jer mogu uzrokovati nastanak toksičnih plinova. Čak ni ocat, koji je jedno od najjačih, a prirodnih sredstava za čišćenje, nemoj miješati s kemijskim otopinama poput izbjeljivača.

Ako griješiš, nisi jedina, no sada na pogreške bolje obrati pažnju. I ne brini, uvijek postoje trikovi za stalno uredan dom...

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0