Life&style
DIY proizvodi za čišćenje stana: Moći ćete jesti s poda DIY proizvodi za čišćenje stana: Moći ćete jesti s poda DIY proizvodi za čišćenje stana: Moći ćete jesti s poda DIY proizvodi za čišćenje stana: Moći ćete jesti s poda DIY proizvodi za čišćenje stana: Moći ćete jesti s poda DIY proizvodi za čišćenje stana: Moći ćete jesti s poda DIY proizvodi za čišćenje stana: Moći ćete jesti s poda 1/12 DIY proizvodi za čišćenje stana: Moći ćete jesti s poda DIY proizvodi za čišćenje stana: Moći ćete jesti s poda DIY proizvodi za čišćenje stana: Moći ćete jesti s poda DIY proizvodi za čišćenje stana: Moći ćete jesti s poda DIY proizvodi za čišćenje stana: Moći ćete jesti s poda

DIY proizvodi za čišćenje stana: Moći ćete jesti s poda

OK, možda nemojte ovo doslovno shvatiti, ali znate na što mislimo. Proljeće je idealno vrijeme za generalku

Koliko god se veselili toplom vremenu i suncu koje nam duboko ulazi u stan, toliko nas to isto sunce sablažnjava kada vidimo svu prašinu i mrlje koje su se vješto skrivale i nakupljale tijekom zimskih mjeseci. Proljeće je definitivno vrijeme za generalku stana, a ako do sada još niste probali koristiti ekološka “home made” sredstva za čišćenje iz vlastita hladnjaka, vrijeme je da isprobate. Stoga, kada krećete u nabavu namirnica, na popis dodajte bijeli alkoholni ocat, limun, sodu bikarbonu, eterično ulje čajevca, lavande i kadulje, sredstvo za pranje posuđa i žicu za pranje posuđa. Sve to bit će dovoljno da sami napravite mješavine sredstava za čišćenje.

 | Autor: arhiva arhiva Recept za univerzalno sredstvo za čišćenje svih površina u kućanstvu, osim mramora i drvenih površina, glasi: voda i ocat u omjeru 1:5, po par kapi raznih eteričnih ulja poput lavande, čajevca i kadulje te malo običnog deterdženta za pranje posuđa. Toj mješavini možete dodati i malo limunova soka jer je odličan zbog osvježavajućeg mirisa, ali i zato što rastvara masnoću, isto kao i eterična ulja lavande, čajevca, kadulje i klinčića. Za tvrdokorne mrlje od masnoće i kamenca potrebno je napraviti pastu od sode bikarbone koja je abrazivno sredstvo za čišćenje, pa treba malo više opreza. U posudu ulijte ocat i sodu bikarbonu u omjeru jedan prema jedan. Miješajte sastojke dok se ne stvori pasta. Na površine koje ćete čistiti smjesu nanesite spužvicom te žicom uklanjajte prljavštinu. Tom mješavinom očistit ćete ploču od štednjaka, zaprljanu napu, masnu pećnicu, a zaprljanu rešetku iz pećnice ostavite na barem sat vremena u vrućoj vodi u koju ste ulili čašu octa i malo ekološkog sredstva za pranje posuđa. Nakupljene masnoće će se omekšati, a potrebno ih je izribati žicom. Dobit ćete isti efekt kao da ste koristili kemijska sredstva, ali će vam trebati nešto dulje vremena. Hladnjak operite mješavinom octa i vode u omjeru 50:50 te dodajte par kapi eteričnog ulja lavande. Neugodni mirisi u hladnjaku nestat će ako u njega stavite malu posudu sa sodom bikarbonom. Mijenjajte je svaka tri mjeseca. Kamenac sa sudopera odstranit ćete ako zagrijanim (ne vrelim) octom natopite vatu i rasporedite mješavinu po sudoperu.

 | Autor: arhiva arhiva Sudoper možete i poprskati razrijeđenim octom (u omjeru 50:50) i ostaviti oko pola sata. Za tvrdokorne nakupine postupak treba ponoviti. Mikrovalnu ćete najlakše očistiti ako u nju stavite jaku limunadu (bez šećera, naravno) i uključite je na najjače na četiri-pet minuta te potom prebrišete. Parket će biti predivan ako u veliku kantu ulijete toplu vodu (pola posude), čašu octa i 20 kapi eteričnog ulja čajevca, lavande i eukaliptusa. Ako slučajno imate mačku, onda iz svojih receptura izbacite čajevac jer ga mačke ne podnose. Prozore možete oprati mješavinom vode i octa u omjeru otprilike 1:10. Stavite otopinu u posudu s prskalicom i ukapajte malo običnog deterdženta za posuđe.

Prašina s namještaja najbolje se čisti univerzalnim sredstvom. Na dno posude s prskalicom stavite 1/5 octa, 30 kapi eteričnog ulja čajevca, lavande i kadulje, malo sredstva za pranje suđa te nadopunite vodom.
Za poliranje namještaja pomiješajte dvije žličice maslinova ulja s jednom šalicom octa i mješavinu pošpricajte po namještaju te obrišite mekom krpom. Ako ne podnosite ocat, u svim ovim recepturama možete ga zamijeniti limunovim sokom. To je znatno skuplja varijanta, a valja napomenuti da ocat ispari nakon maksimalno sat vremena te se više ne osjeti u stanu. Mješavinom octa i vode možete čistiti sve osim drvenih i mramornih površina jer će zauvijek promijeniti boju. Umjesto octa za čišćenje mramora koristite mješavinu vode s malo ekološkog sredstva za pranje posuđa. Staro drvo, pak, prebrišite mješavinom malo maslinova ulja s nekoliko kapi eteričnog ulja naranče. Morate ga dobro ispolirati. Ocat i soda bikarbona dobro će vam doći i za čišćenje kupaonice i WC-a, a za površine na kojima se nakupio kamenac natopite vatu s octom i vodom u omjeru 1:1 te ostavite da djeluje barem pola sata. Druga, puno brža opcija čišćenja je da površinu posipate sodom bikarbonom te je potom prelijete octom. Žicu možete koristiti na površinama za koje znate da ih neće oštetiti.

Jako tvrdokorne naslage kamenca čiste se tako da se vata natopi čistim octom i ostavi nekoliko sati da djeluje.

 

Photo: arhiva

Komentari 0