Life&style

Ne bacaj hranu! Iskoristi neke od ovih 10 kreativnih načina kako iskoristiti ostatke hrane

  • Koliko puta si zavirila u hladnjak i otkrila, tamo straga, spremnik koji se skriva tamo već danima - zaboravljen?
  • Nisi sama: jedna anketa otkrila je da je gotovo polovica (44%) Amerikanaca pronašla predmet u svom hladnjaku u posljednjih mjesec dana za koji nisu ni znali da je tamo
  • Pogledaj kako mudro iskoristiti ostatke hrane

Iz puno razloga - ekoloških, socijalnih i financijskih - ima smisla da pametnije u potpunosti koristimo hranu koju kupimo. A to znači biti pametniji kad je riječ ostacima. Evo 10 savjeta za korištenje istih:

1. Namjerno stvaraj ostatke.

Kad planiraš obroke, razmisli o tome što ostaci mogu postati. Uštedi u budžetu: ako dva puta pripremiš povrće koje ti treba za večeru, imat ćeš početnu točku za jelo od juhe ili tjestenine kasnije u tjednu. Predviđaj koristiti ostatke pečene piletine na sendvičima; skuhaj dvostruko više riže od količine koja ti treba te dodatnu zamrzni za kasniju upotrebu.

via GIPHY

2. Pametno čuvaj ostatke.

Stakleni spremnici nisu samo za višestruku upotrebu te održivi; omogućuju ti da vidiš što je unutra. Tako nećeš izgubiti trag ostacima hrane. Za zamrzavanje koristi vrećice sa zip-topom (koje se mogu oprati i ponovo upotrijebiti), a na komad vrpce napiši datum te sadržaj.

3. Ostacima posveti večer.

Ako shvatiš da je tvoj hladnjak ili zamrzivač napunjen ostacima hrane, obveži se da ćeš "jesti ostatke" jednu večer u tjednu.

4. Pretvori večeru u ručak.

Još jedna štednja novca i vremena za zaposlene: stavi u spremnik dio večere koji možeš kasnije pojesti kao ručak te ostavi za sljedeći dan. Uz malo planiranja i bez dodatnih napora možeš stvoriti zdrave ručkove "za ponijeti na posao".

via GIPHY

5. Misli na "sastojke", a ne na "ostatke".

Pretvori preostalu tjesteninu ili kuhano povrće u frittatu. Kuhano povrće pomiješaj s limenkom cijele rajčice i napravi umak od povrća za tjesteninu. Napravi burritose s ostatkom kuhane riže, mesa i povrća, prelij ih kiselim vrhnjem i šalšom.

Možda vas zanima Jesi li sigurna da si izbjegla svih 7 pogrešaka koje radimo sa smrznutim povrćem? Rubrika Life&style Life&style

6. Spravi juhu.

Kuhano, pečeno ili prženo povrće koje si jedne večeri poslužila kao prilog, drugi dan može postati juha. U blenderu izmiksaj povrće sa 3 ili 4 šalice povrtnog ili pilećeg temeljca, a zatim juhu zagrij u loncu. Začinite po ukusu solju i paprom, te dodaj malo pesta, maslinova ulja ili krutona.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

7. Spasi ustaljeni kruh.

Ako kruh izgubi svježinu nakon dan ili dva, učini ono što čine Talijani: prereži kruh poprečno, namaži ga dobrim maslinovim uljem te premaži rezanom stranom prepolovljene zrele rajčice. Začini kruh solju i paprom, zamotaj u foliju te peci dok ne bude topao.

Možda vas zanima Nema bacanja! Kruh možeš zamrznuti, ali evo kako to ispravno napraviti Rubrika Life&style Life&style

8. Spremi ostatke povrća.

Kao alternativu kompostiranju, sačuvaj ostatke povrća kako bi napravila zalihe. Drži vrećicu s galon-zatvaračem u zamrzivaču i dodaj sljedeće: vrhove mrkve i koromača, krajeve luka ili poriluka, jezgre rajčice, stabljike začinskog bilja i zelenila, ostatke kukuruza i slično. Bilo koji proizvod koji je stajao u hladnjaku također može ući. Kad se vrećica napuni, odmrznite sadržaj, baci u lonac i dodaj vode da prekrije. Ostavi da se kuha dva sata, procijedi - i imat ćeš vege zalihu (koja se može zamrznuti u toj istoj galonskoj vrećici).

9. Kreiraj obroke.

Odličan način korištenja dodatnog kuhanog povrća, komadića sira, bifteka sa roštilja ili iz tave, škampa ili piletine je stavljanje istih u salate uz omiljeni preljev.

via GIPHY

10. Slaganje i spremanje.

Mnogi prehrambeni proizvodi dolaze u veoma velikim dimenzijama, što može biti ekonomičnije. Ako nećeš odmah upotrijebiti sav onaj narezani kruh, odvoji kruh u dijelove koje će tvoja obitelj koristiti za jedan dan. Između dijelova stavite list voštanog papira, zamotaj te zamrzni. Tortilje, pita kruh i slični predmeti mogu se spremiti na isti način. Također možeš kupiti veće pakete mesa (obično su jeftiniji nego manji) pa podijeliti na porcije te zamrznuti.
 

miss7 predstavlja novi originalni video serijal "Kat po kat s Kim Končar" u kojem će naša novinarka i mlada glumica Kim Končar ugostiti poznate hrvatske zvijezde u usponu stubama naše poslovne zgrade. Kao i uspon, pitanja će gostima postajati sve teža pa tako neće nedostajati i škakljivih tema. U prvoj epizodi gost je modni stilist Marko Grubnić.
 


 
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0