Ostatke hrane često možemo više dana držati u hladnjaku – ako ih pravilno pohranimo. Pri tome se preporučuje izbjegavati aluminijsku foliju
Sigurno ti često ostane viška hrane od finog obroka. Većina ljudi ih ostavi u tanjuru, omota aluminijskom folijom pa stavi u hladnjak. U krajnjoj liniji, to je najjednostavnija i najbrža metoda za pohranjivanje jela. Međutim, taj način pohranjivanja donosi sa sobom i rizike za zdravlje.
Slično kao što čovjek treba zrak za disanje, bakterije trebaju kisik za rast i razmnožavanje. Već dva sata na sobnoj temperaturi potrebno je da bakterije poput stafilokoka i Bacillus cereus – koje uzrokuju trovanje hrane – rapidno narastu. Upotreba aluminijske folije za prekrivanje jela rizično je – zato jer ne štiti hranu potpuno od zraka. Niti grijanje hrane ne pomaže, jer su bakterije poput stafilokoka jako otporne na toplinu.
Savjet za čuvanje hrane
Meso i mliječni proizvodi osobito su pogodni za brzo razmnožavanje bakterija. Zbog toga je jako važno ostatke hrane što je moguće brže spremiti u zrakonepropusne kutije za hranu. Ako ti ostane puno hrane, pola možeš spremiti u zrakonepropusne posude u hladnjak, a pola u zamrzivač.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.