Life&style

"Nakon što sam prestala raditi ovih 7 stvari, moja kosa napokon izgleda sjajno"

  • Biti buntovnik ponekad nije loše, štoviše može uroditi sjajnim idejama. A upravo na jednu takvu došla je jedna Amerikanka
  • U želji da njena kosa postaje što zdravija i sjajnija odlučila je odbaciti uvriježena pravila njege kose i ne slijediti poznate savjete
  • Zašto bi kosu trebali prati češće, a sušiti duže samo su neka pitanja na koja možeš pronaći odgovor u nastavku

Kada je njega kose u pitanju postoje brojni savjeti koji otkrivaju kako postići željeni zdravlje, sjaj i punoću vlasi. Mnogi od tih savjeta prenose se s generacija na generaciju, a u osvit nove godine pravo je vrijeme da se zapitamo što bi se dogodilo kada bismo neka od njih jednostavno odbacili. Upravo na to se odlučila jedna Amerikanka, Jacqueline, koja je odbacivanjem sedam ustajalih pravila njege kose postigla ono o čemu je uvijek maštala - zdravu kosu.

Možda vas zanima Evo što tvoja kosa otkriva o tvom zdravlju i kako pravilno reagirati na promjene Rubrika Beauty Beauty

1. Pravilo koje je odbacila: Kosu treba prati rjeđe

Svi smo čuli glasine da prečesto pranje kose nije najbolja opcija, ali istina je da je svaka kosa drugačija. Tvoje vlasište i lice imaju najveću gustoću masnih žlijezda, tako da zaista moraš prema tjemenu postupati na isti način kao prema licu. Zato pitanje učestalosti pranja kose nije jednako za sve. Na primjer, ako je tvoja koža vrlo masna, možda ćeš morati češće prati kosu.

Jacqueline je otkrila kako je sklona ljuštenju kože vlasišta te je zbog toga smatrala kako joj često pranje može dodatno pogoršati taj problem. No, pokazalo se suprotnim. Nakupine suhe kože i ljuskica mogu utjecati na zdravlje kose, a njezino rješenje je bilo napuštanje uvriježenog pravila o rjeđem pranju kose. "Sada kosu perem češće, do tri puta tjedno i to se pokazalo znatno boljim rješenjem", ističe.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Možda vas zanima Jednostavan trik sa šamponom pomoći će da se riješiš masne kose, otkrivaju su frizeri Rubrika Beauty Beauty

2. Pravilo koje je odbacila: Kosu treba zamotati u ručnik

Zamatanje kose ručnikom radi upijanja vode nešto je što većina nas radi nakon tuširanja, ali tvojoj kosi to može nanijeti više štete nego koristi. Mokra kosa je elastična, a  ako je "gušiš" grubim materijalima, to može rezultirati oštećenjem i pucanjem vlasi. "Kad god bih kosu zamotala ručnikom, osjećala bih kako mi se pramenovi kose povlače i pucaju, a kad bih je odmotala, uvijek bih primijetila otpale vlasi", prisjeća se Jacqueline što ju je nagnalo da kosu tek lagano prosuši ručnikom bez umatanja.

3. Pravilo koje je odbacila: Nanositi regenerator na kosu koja je puna vode

Postoji razlog zašto frizeri istiskuju višak vode iz kose prije nanošenja regeneratora, a Jacqueline vjeruje da otkada slijedi njihov primjer njezina kosa izgled ljepše i podatnije. Naime, mokra kosa može razrijediti bilo koji proizvod koji nanosiš na nju te je iznimno važno lagano je prosušiti prije upotrebe regeneratora ili maske.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Možda vas zanima Napravi ovaj jednostavan test kod kuće i otkrit ćeš gubiš li previše kose Rubrika Life&style Life&style
 

4. Pravilo koje je odbacila: Treba koristiti različiti šampon i regenerator

Mnogi koji imaju problema s vlasištem koristit će šampon protiv peruti, a onda će nanijeti potpuno drugačiji regenerator. Međutim, ako koristiš proizvode koji su formulirani da idu zajedno, otkrit ćeš da sastojci koji se nalaze u šamponu ostaju dulje u vlasištu, što znači da će i željeni efekt trajati dulje. Nema smisla koristiti šampon koji će ukloniti perut, a zatim regenerator koji će to neutralizirati. 

5. Pravilo koje je odbacila: Sušenje kose najvišom temperaturom

Najviša postavka na tvom sušilu za kosu postoji iz samo jednog razloga - brzog sušenja kose. No, izlaganje kose vrućem zraku moglo bi rezultirati uništenim vrhovima te listanjem i lomljenjem vlasi. Ako je tvoja kosa sklona listanju ili učestalo upotrebljavaš pegle i druge grijane alate za oblikovanje kose nakon feniranja, isplati se potrošiti malo više vremena sušeći kosu na laganoj temperaturi. Jacqueline tvrdi kako ćeš s vremenom primijetiti pozitivne promjene te će tvoja kosa izgledati zdravije.

 | Autor: Instagam Instagam Jacqueline Kilikita

Možda vas zanima Ove 3 boje kose bit će posebno tražene 2021. godine. Jedna je nadahnuta popularnom serijom Rubrika Beauty Beauty

6. Pravilo koje je odbacila: Uvijek koristi šampone bez sulfata

Prema riječima stručnjaka, sulfati imaju sumnjivu reputaciju, ali nisu zapravo toliko loši. Štoviše mogu biti i korisni. Sulfatni šamponi djeluju kao površinski aktivne tvari i uklanjaju onečišćenja, prljavštinu... Ako stvari poput voska za kosu, laka za kosu i spreja za zaštitu od topline redovito koristiš, treba ti nešto što će uspješno ukloniti njihove ostatke. Stoga, Jacqueline smatra da ako nisi alergična na šampone sa sulfatima nemoj tako brzo odustati od njih.

7. Pravilo koje je odbacila: Kosu treba češljati dok je mokra

Kosa je zaista osjetljiva na oštećenja kad je mokra, zato nikad nije dobra ideja povući četku cijelom dužinom. To vrijedi za svaki tip i teksturu kose, a posebno za kovrčavu. Ako ipak ne možeš odoljeti češljanju, Jacqueline preporučuje da umjesto četke koristiš češalj sa širokim zupcima. Ona je to učinila te vjeruje kako je to dobro djelovalo na njezinu kosu.

POGLEDAJTE VIDEO: Znaš li da si genijalna?



 
Photo: pinterest /juliaberolzheimer/ rituals

Komentari 0