Beauty

Evo što tvoja kosa otkriva o tvom zdravlju i kako pravilno reagirati na promjene

  • Svima su nam poznati dani kad nas kosa „ne sluša“
  • Ali, što ako taj dan preraste u tjedan, a tjedan u mjesece?
  • Struktura tvoje kose može ti dati znak da nešto nije u redu s tvojim zdravljem – otrkit ćemo ti što ti to šapće tvoja kosa

Tanke i bez sjaja, lomljiva ili brzo sijedi? Malo nas ima bujnu i zdravu kosu poput dama iz L'Oeral reklame. 

Naša kosa mijenja se tijekom godina 

Kao dijete imala si valovitu kosu poput Carrie Bradshaw? A danas ti je kosa toliko tanka da imaš osjećaj da će ti je malo jači vjetar otpuhnuti? Sasvim je normalno da ti se kosa mijenja tijekom godina i sve je u hormonima. Trudnice bi mogle napisati roman o tome. Međutim, što ako ti odjednom, preko noći kosa postane sijeda ili izgubi oblik i sjaj? Ako ti je kosa lomljiva i počne jako padati, moguće je da je to znak da nešto nije u redu. 

via GIPHY

Kosa ti je rijetka i lomljiva 

Nakon ljetnih praznika vjerojatno sumnjaš da je u igri bilo previše vrućine i premalo vlage. Međutim, ako sva moguća dodatna njega ne pokaže rezultate do jeseni, moguće je da patiš od nedostatka prehrambenih tvari te si u velikom stresu. Dakle, pokušaj malo usporiti te opskrbi svoj organizam s dovoljno željeza, cinka, kroma i kalija. Ako si vegetarijanka, moraš jako paziti da uzimaš dovoljno željeza i B vitamina. 

Možda vas zanima Kosa ti izgleda loše? Možda koristiš pogrešan šampon. Evo kako izabrati pravi Rubrika Beauty Beauty

Kosa nema sjaja ili je sve tanja i tanja 

Ako je to slučaj, trebala bi se pitati jedeš li previše brze hrane ili bi morala odustati od brzih i strogih dijeta. Iza ovih simptoma obično se krije neuravnotežena prehrana. Nedostaju ti bjelančevine, važni elementi u tragovima i mineralne tvari. Inače, mnoge osobe koje pate od anoreksije imaju tanku kosu. 

via GIPHY

Kosa ti odjednom jako ispada 

Svakodnevno četkanje kose ti je zbog ispadanja kose postalo pravo mučenje? Nemoj odmah paničariti: ako izgubiš 100 vlasi dnevno, to je sasvim normalno. Međutim, ako je broj puno veći, onda uzrok mogu biti stres ili depresija. Oboje može uzrokovati upale a korijenu kose te tako i snažnije ispadanje kose. Drugi razlog može biti nedostatak željeza. Liječnik ti može prepisati preparate. 

Možda vas zanima Ne treba ti facelift! Ovih 10 frizura automatski brišu godine s lica Rubrika Beauty Beauty

Ako ti kosa ispada samo na jednom mjestu, onda svakako trebaš potražiti savjet liječnika. To može biti znak da ti štitnjača ne radi kako treba. Još jedna razlog za infekciju vlasišta mogu biti gljivice ili bakterije. To može biti i nuspojava nekih lijekova. 

via GIPHY

Kosa ti brzo sijedi 

Hoćemo li kao tinejdžerke ili tek početkom 40-ih dobiti prve sijede vlasi, to uglavnom odlučuju naši geni. Ako ti u kratkom roku posijedi kosa te izgledaš poput Metuzalema, to je gotovo sigurno znak stresa. Naime, stres kiseli tijelo te kosa postane sijeda. Razlog za to obično nije star tek nekoliko dana, nego čak seže do pola godine. Također i hormoni – poput estrogena – utječu na promjenu boje kose. 

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0