Beauty

Jednostavan trik sa šamponom pomoći će da se riješiš masne kose, otkrivaju su frizeri

  • Žene s masnim vlasištem kosu moraju prati češće, katkad i svakodnevno
  • S ovom tehnikom to se može promijeniti - moraš je isprobati
  • Frizeri kažu: problem se može ublažiti razrjeđivanjem šampona

Vjerojatno svi znamo onaj osjećaj kad ti u frizerskom salonu, čini se, izliju pola boce šampona na glavu dok ti je peru. Većina frizera, malo je reći, ne škrtari na šamponu. Zato se čovjek osjeća vrlo neobično kad vidi da u nekim salonima prije šamponiranja šampon razrijede s vodom. Štede na tebi? Jadno... Posebno ako tako nešto doživiš u skupom salonu.

Možda vas zanima Imaš li dugu ili kratku kosu? Evo kakve bi naušnice trebala nositi prema svojoj frizuri Rubrika Moda Moda

Najbolje što možeš učiniti za kosu...

Ne! Ne radi se to zbog štednje. Na primjer u luksuznom salonu u manhattanskom Hotelu Carlyle to redovito upražnjava francuski frizer Yves Durif koji prije nego što ga stavi na glavu klijentice šampon razrijedi u maloj bočici uz pomoć destilirane vode, a zatim koristi četke i češalj da ga rasporedi po kosi. Po njegovim riječima, razrijeđivanje šampona najbolje je što možeš napraviti za zdravlje svoje kose, bez obzira kakve je ona teksture. 

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Nije usamljen u tom razmišljanju. Većina ljudi koristi previše šampona, slažu se stručnjaci, a razrjeđivanje šampona nije neka nova tehnika. Preporučaju je već odavno. Ideja je da je kosa dobro oprana, ali ne i isušena ili ispucala što je posebno važno kod kose sklone tome. Kakve veze to ima s masnom kosom? Doći ćemo i do toga...

Manje je više?

Razrijedimo li šampon prije pranja, to će smanjiti visoku koncentraciju kemikalija. Sulfati u njemu isušuju i čine kosu lomljivom, od puno šampona uništava se i boja ako je kosa obojena, a nekih velikih benefita nema. Jer, osim ako si se vratila s osmodnevnog kampiranja pun dlan šampona je previše. Kako ova tehnika djeluje na masnu kosu? Da, masnu kosu treba prati češće, neke žene rade to svakodnevno, ali i ovdje treba pronaći pravu mjeru. Naime, peremo li kosu prečesto, samo ćemo potaknuti lojne žlijezde da rade još više i proizvode još više masnoće. Isto je i s korištenjem prejakog odnosno previše šampona. Velika količina koncentriranog šampona direktno na vlasište može djelovati isušujuće pa tako isprovocirati još veću proizvodnju loja.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty Stoga, preporučuje je razrijediti šampon u omjeru 3 dijela šampona i 1 dio vode, a možeš ga razrijediti i pola - pola. Isprobaj pa vidi kako funkcionira. Ako se i ovako razrijeđen dobro pjeni i dobro opere kosu, onda radi tako. Najbolje je da pokraj kade držiš neki lončić i u njemu uvijek razrijediš šampon. Kad staviš šampon na vlasište, nježno jagodicama masiraj dok se šampon ne zapjeni, a zatim ga češljem širokih zubaca rasporedi po ostatku kose. Isperi, stavi regenerator samo na vrhove i to je to!

Možda vas zanima Kosa ti izgleda loše? Možda koristiš pogrešan šampon. Evo kako izabrati pravi Rubrika Beauty Beauty

Kada ne razrijediti šampon?

Kosa bi se s vremenom trebala mastiti manje pa ćeš je moći i rijeđe prati. Ovo vrijedi za sve tipove kose, a najviše će koristi imati oni koji su kosu prali svakodnevno kao i oni s masnom, suhom, tankom, obojenom, izblijedjelom kosom. Treba li reći da na taj način štediš i novac? Razrijeđivati ne treba samo medicinske šampone poput onih protiv ekcema ili prhuti. 

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0