Life&style

Najkontroverznija knjiga godine: Svi najzanimljiviji detalji iz eksplozivnih memoara princa Harryja

  • Britanski princ Harry iznio je niz zapaljivih optužbi protiv članova svoje obitelji u novim memoarima
  • Otkriva niz privatnih sukoba između njega i drugih starijih članova kraljevske obitelji te detalje odvajanja od obitelji
  • Otkrivamo neke od najzanimljivijih dijelova iz knjige princa Harryja 'Spare', koja je danas izašla na svjetsko tržište

Mnogi su već danima zaprepašteni zapanjujućim tvrdnjama koje su procurile iz memoara princa Harryja pod nazivom 'Spare', koji su danas službeno krenuli u prodaju.

Autobiografija sadrži niz prijekora, kritika i pritužbi iz vremena kada je Harry bio viši član kraljevske obitelji, te pojedinosti o njegovom razlazu s kraljevskim klanom 2020. godine, dok je bio vrlo popularan.

Možda vas zanima Iznos od kojeg nam se zavrtjelo u glavi! Evo koliko košta wellness rutina Meghan Markle Rubrika Stars Stars

Kensingtonska i Buckinghamska palača još nisu komentirale navode u knjizi...

Evo što smo saznali iz memoara. 

Harry kaže da ga je William napao

Jedna od najeksplozivnijih tvrdnji je Harryjev navod kako ga je princ William, njegov stariji brat, oborio na pod tijekom svađe oko Meghan, vojvotkinje od Sussexa. Navodna tučnjava dogodila se nakon razgovora između dvojice braće tijekom kojeg je William, nasljednik britanskog prijestolja, nazvao Meghan „teškom“ i „bezobraznom“, navodi se u knjizi.

„Sukob je eskalirao sve dok me William nije zgrabio za ovratnik, poderao mi ogrlicu i srušio me na pod“, piše Harry.

Iznosi detalje svoje verzije događaja, koji je započeo kada je William stigao u Harryjev i Meghanin tadašnji dom, Nottingham Cottage na području Kensingtonske palače u Londonu, kako bi razgovarali o „cijeloj katastrofi njihove veze i borbi s novinarima“.

Harry u knjizi navodi da ga je William pozvao da uzvrati udarac, ali on je to odbio učiniti. William je otišao, ali se kasnije vratio izgledajući žalosno i ispričao se, navodi.

princ William i princ Harry | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram princ William i princ Harry

Molba kralja Charlesa posvađanim sinovima

Na početku knjige se Harry prisjeća kako se prvi put vratio u Ujedinjeno Kraljevstvo nakon što je odstupio s dužnosti višeg člana kraljevske obitelji u travnju 2021. godine na sprovodu kraljičinog supruga, princa Philipa.

To je bila prilika kad se prvi put vojvoda ponovno susreo sa svojim ocem, sada kraljem Charlesom III., i Williamom otkako su on i Meghan razgovarali s Oprah Winfrey.

„Dakle, premda sam doletio kući posebno na djedov pogreb, dok sam bio tamo tražio sam tajni sastanak sa svojim starijim bratom, Willyjem, i ocem, da razgovaramo o stanju stvari te da pokušamo pronaći izlazi iz nezgodne situacije. 

Harry nastavlja: „Pokušao sam objasniti svoju stranu stvari. Nisam bio u najboljem izdanju. Za početak, još uvijek sam bio nervozan, borio sam kako bih obuzdao svoje emocije, a istovremeno sam nastojao biti jezgrovit i precizan“. 

Međutim, kaže Harry, otkrio je da su njegov brat i otac „došli spremni za svađu“. Harryjevo prepričavanje sugerira da je napetost s Williamom ostala i citira Charlesa koji je molio svoje sinove da „ne učine moje posljednje godine jadnima“, navodi Harry u memoarima.

Odlomak je također otkrio da se braća međusobno zovu 'Willy' i 'Harold'.

Harry također u svojim memoarima tvrdi da se i Charles jednom našalio o tome tko je zapravo Harryjev otac. Princ je objasnio da je njegov otac volio pričati priče i prepričao je kako se njegov otac, tada princ Charles, našalio o aferi njegove majke Diane s bojnikom Jamesom Hewittom. Harry piše kako bi se njegov otac šalio: „Tko zna jesam li ja stvarno princ od Walesa? Tko zna jesam li ti uopće pravi otac? Možda je tvoj pravi otac u Broadmooru, dragi dječače!“ Harry to nije smatrao smiješnom šalom…

Bivša princeza od Walesa, Diana, potvrdila je da je imala petogodišnju vezu s Hewittom u sada već zloglasnom BBC-jevom intervjuu s novinarom Martinom Bashirom. Rekla je da je veza započela 1986. godine, dvije godine nakon rođenja vojvode od Sussexa.

„Jedan od uzroka ove glasine bila je plamteća riđa kosa majora Hewitta, ali drugi uzrok bio je sadizam. Čitatelji tabloida bili su oduševljeni idejom da mlađe dijete princa Charlesa nije dijete princa Charlesa“, piše Harry. „Nema veze što je moja majka bojnika Hewitta upoznala tek dugo nakon mog rođenja, priča je jednostavno bila predobra da bi je pustili.“

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

Braća su nagovarala oca da ne oženi Camillu

U drugoj anegdoti iz autobiografije je Harry rekao svom ocu da ne oženi Camillu, koja je sada kraljica supruga, i bojao se da će ona biti 'zla maćeha'.

„Sjećam se da sam se pitao hoće li biti zla prema meni, poput svih zlih maćeha u knjigama. Ali, nije bila. Poput Willyja, osjećao sam pravu zahvalnost zbog toga“, napisao je.

I William i Harry nazivali su je „drugom ženom“. „William je dugo gajio sumnje o očevoj aferi, što ga je zbunjivalo, mučilo, a kada su se te sumnje potvrdile, osjećao je golemu krivnju jer ništa nije učinio, ništa ranije nije rekao“, piše Harry.

Kad je njihov otac želio javno objaviti svoju vezu s Camillom, braća su je prvi put službeno srela u odvojenim prilikama, piše Harry.

„William mi je samo ostavio dojam da se druga žena, Camilla, potrudila, što je on cijenio, i to je bilo sve što je htio reći“, piše Harry. Kasnije je uspoređivao svoj susret s njom kao primanje injekcije, napisavši u knjizi, „Zatvoriš oči i gotovo je prije nego što shvatiš što se događa.“ 

Harry je otkrio broj svojih ubojstava u Afganistanu

Princ Harry tvrdi da je ubio 25 ljudi dok je služio u britanskoj vojsci u Afganistanu, rekavši da je u žaru borbe na svoje mete gledao kao na „šahovske figure, a ne na ljude“.

Princ je završio dvije misije u Afganistanu, jednu od 2007. do 2008. godine, a drugu od 2012. do 2013. godine.

„Dakle, moj broj: dvadeset pet. Nije to bio broj koji mi je pružao zadovoljstvo. Ali, ni to nije bio broj zbog kojeg sam se sramio“, piše.
Harry također kaže da o tih dvadeset i pet nije razmišljao kao o ljudima. „Ne možeš ubijati ljude ako ih smatraš ljudima. Ne možeš doista nauditi ljudima ako o njima razmišljaš kao o ljudima. Bile su to šahovske figure uklonjene s ploče. Bio sam uvježban da ih eliminiram, dobro uvježban. Na određenoj razini prepoznao sam ovu naučenu odvojenost kao problematičnu. Ali, vidio sam to i kao nezaobilazan dio vojničke službe.“. 

Primjedbe su izazvale kritike nekih osoba iz britanskih sigurnosnih i vojnih službi te ljuti prijekor od strane talibana.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Princ Harry

Njegovo zbogom kraljici

Jedan dio Harryjeve životne priče bila je smrt njegove bake, kraljice Elizabete II. Zapravo otkriva da ga je njegov otac Charles prvi nazvao prošlog rujna i rekao da se kraljičino zdravlje „naglo pogoršalo“. U memoarima se Harry prisjeća kako je odmah potom poslao SMS poruku Williamu da ga upita hoće li on i Kate letjeti u Balmoral te kada i kako.

„Nije bilo odgovora od Williama“, navodi Harry.

Piše da je zatim dobio još jedan poziv od Charlesa, koji je Harryju rekao kako je dobrodošao u škotsku rezidenciju, ali da njegova supruga Meghan nije.

Harry kaže da je većinu vremena na letu za Škotsku proveo buljeći u oblake, sjećajući se trenutka kad je zadnji puta razgovarao s bakom. „Četiri dana ranije, dugo čavrljanje telefonom. Dotakli smo se mnogih tema. I njenog zdravlja, naravno“, prisjeća se Harry.

Dok se zrakoplov počeo spuštati, Harry kaže da je primio tekstualnu poruku od Meghan u kojoj ga je zamolila da je nazove, a zatim je provjerio web stranicu BBC-ja.

„Baka je otišla. Tata je kralj“, piše.

Također piše o trenutku kada je vidio kraljičino tijelo u sobi unutar dvorca Balmoral.

„Pripremio sam se, ušao. Soba je bila slabo osvijetljena, nepoznata – u njoj sam bio samo jednom u životu. Nesigurno sam krenuo naprijed i evo nje. Stajao sam, zamrznut. Gledao sam i buljio. Bilo je teško, ali nastavio sam dalje…“ Harry kaže da joj je tada šapnuo kako se nada da je sretna, da je sa svojim pokojnim suprugom, princem Philipom.

 | Autor: Shaun Curry/Press Association/PIXSELL Shaun Curry/Press Association/PIXSELL

Meghanin komentar o Kateinom 'dječjem mozgu'

U drugom dijelu memoara otkriva se da je vojvotkinja od Sussexa navodno uznemirila princezu od Walesa rekavši da vjerojatno ima dječji mozak zbog svojih hormona nakon što je rodila i tijekom pripreme za kraljevsko vjenčanje 2018. godine. 

Harry opisuje sastanak 2018. s Williamom i Kate u njihovoj rezidenciji, koji je, prema njegovim riječima, bio pokušaj da se raščiste nesuglasice među dva para. Princ Harry tvrdi da je Kate od Meghan tražila ispriku jer ju je uvrijedila. Kate je navodno rekla Meghan da „nismo dovoljno bliske da pričaš o mojim hormonima!“ stoji u memoarima.

Harry je ispričao da je princ od Walesa nazvao Meghan bezobraznom i uperio prstom u nju, rekavši da „to nije ono što se radi ovdje u Britaniji“, na što je Meghan navodno odgovorila: „Molim te, makni prst s mog lica“.

„Meg je rekla da nikad ne bi namjerno napravila nešto čime bi povrijedila Kate, a ako to ikad učini, zamolila je Kate da joj samo javi kako se to ne bi ponovilo“, piše Harry.

„Svi smo se zagrlili. Onako…“

Harry se prisjeća nekoliko skandala iz tabloida

Autobiografija se također osvrće na kontroverzni incident kad je Harry nosio nacistički kostim na zabavi 2005. godine. Harry tvrdi da su na njegovu odluku da nosi tu uniformu utjecali princ William i njegova supruga Catherine koji su ga na to poticali.

Naime, 2005. godine Harry se pojavio na naslovnoj stranici britanskih novina 'Sun' kako nosi kukasti križ na ruci na njemačkoj vojnoj jakni na kostimiranoj zabavi.

Tada je Harry preuzeo odgovornost za incident i uputio službenu ispriku rekavši da mu je „vrlo žao ako sam ikoga uvrijedio ili izazvao neku neugodnost. Bio je to loš izbor kostima i ispričavam se“. 

Tema je ponovno obrađena u nedavnom Netflixovom dokumentarcu pod naslovom 'Harry i Meghan' gdje je vojvoda od Sussexa rekao da je to bila jedna od najvećih pogrešaka u njegovom životu, dodajući da se sramio nakon toga.

Vojvoda od Sussexa se u novoj knjizi osvrće na vrijeme kada je raspravljao o tome koji će kostim odjenuti te je nazvao princa Williama i Catherine kako bi ih pitao za mišljenje, na što su mu oni navodno rekli da obuče nacističku odoru preko kostima pilota.
„Nazvao sam Willyja i Kate, pitao što misle. Nacistička uniforma, rekli su“, kaže Harry. „Unajmio sam je, plus glupe brkove“. 

Harry i Meghan Možda vas zanima Prodaje se predivna vila u kojoj su Harry i Meghan snimali dokumentarac, zavirili smo u taj luksuz i raskoš Rubrika Life&style Life&style

Harry završava govoreći da „sram nikada neće izblijediti. Niti bi trebao“. 

Osvrnuo se i na skandal iz 2009. kada se pojavio video na kojem koristi rasnu uvredu kako bi opisao suborca iz Pakistana. Harry se prisjeća da je snimio video njega i nekih njegovih kolega kadeta dok su ubijali vrijeme u zračnoj luci.

„Dao sam kratki komentar o svakom kolegi, a kad sam došao do svog kolege kadeta i dobrog prijatelja Ahmeda Raze Kahna, Pakistanca, rekao sam: 'Ah, naš mali P*ki prijatelj...'“, piše Harry, prije nego što je dodao da nije znao da je ta riječ uvreda.

„Dok sam odrastao, čuo sam mnoge ljude kako koriste tu riječ i nikad nisam vidio da se itko trgnuo ili naljutio, nikad nisam posumnjao da je rasist“, objašnjava. 

Harry prepričava da se ured njegova oca ispričao u njegovo ime nakon što je video postao javan te da je i on htio dati izjavu, ali su mu savjetovali da to nije baš pametno i da je to loša strategija. „Nije me bilo briga za strategiju. Stalo mi je do toga da ljudi misle da nisam rasist. Stalo mi je do toga da ne budem rasist“, piše, dodajući da se izravno obratio svom prijatelju kako bi se ispričao i da mu je oprošteno.

„Rekao je da zna da nisam rasist. Ništa strašno“, završava Harry. „Ali, bilo je. A njegov oprost, njegova milost samo su učinili da se osjećam još gore“. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MEAWW News (@meawwnews)

Tinejdžersko korištenje droga i gubitak nevinosti

Harry, koji sada živi u Kaliforniji s Meghan i njihovo dvoje djece, također priznaje da je uzimao kokain sa 17 godina. Harry piše: „Naravno. Otprilike u to vrijeme uzimao sam kokain. U nečijoj ladanjskoj kući, tijekom vikenda ponuđena mi je linija kokaina, a od tada sam uzeo još nekoliko“. 

Dodao je i da mu nije bilo zabavno, „ali zbog toga sam se osjećao drugačije, a to je bio glavni cilj. Osjetiti. Biti drugačiji. Bio sam duboko nesretan sedamnaestogodišnjak spreman pokušati gotovo sve što bi promijenilo moj status quo“, nastavlja Harry.

Godine 2002., kada je bio 16-godišnji školarac, suočio se s optužbama za maloljetničko alkoholiziranje i korištenje kanabisa. Priznanje o teškom opijanju i konzumiranju marihuane kada je imao 16 godina nagnalo je njegova oca da ga pošalje u centar za odvikavanje od droga, Phoenix House, na jedan dan.

U autobiografiji Harry također opisuje gubitak nevinosti, a to naziva „neslavnom epizodom“. 

Harry kaže da je izgubio nevinost sa starijom ženom, koja je, dodao je, „voljela konje, prilično, i ponašala se prema meni kao prema mladom pastuhu“. Ne imenuje ženu u knjizi.

„Među mnogim stvarima koje su bile pogrešne: dogodilo se to na travnatom polju iza punog puba“, piše. „Sigurno nas je netko i vidio“, dodaje Harry.

Možda vas zanima Bivša Archiejeva dadilja otkrila je kakvi su Harry i Meghan bili roditelji dok je kod njih radila Rubrika Stars Stars

Traži 'konačno rješenje' za majčinu smrt

Harry također otkriva u svojim memoarima da je rekreirao putovanje svoje pokojne majke kroz pariški tunel gdje su ona i još dvoje sudjelovali u fatalnoj prometnoj nesreći.

Diana je umrla 1997. godine, kada je Harryju bilo 12 godina.

Harry piše da je pozvan u glavni grad Francuske kako bi prisustvovao polufinalu Svjetskog kupa u ragbiju 2007. godine te da mu je osiguran vozač. Prve noći u gradu pitao je vozača poznaje li tunel Pont de l'Alma, gdje se Dianino vozilo sudarilo 1997. godine. Tražio je da vozi 65 milja na sat (104,6 kilometara na sat) – „Točnom brzinom kojom je navodno vozio princezin auto, prema policiji, u vrijeme nesreće“

„Uvijek sam zamišljao tunel kao neki podmukli prolaz, opasan, ali to je bio samo kratak, jednostavan tunel bez posebnosti“, kaže Harry, prije nego što je dodao da „nije bilo razloga da netko ikada umre u njemu“. 

 | Autor: Instagram@meghanmarkle_official Instagram@meghanmarkle_official Princeza Diana i princ Harry

Harry također piše kako je zamolio vozača da drugi put prođe kroz tunel.

„Bila je to vrlo loša ideja. Imao sam puno loših ideja u svoje dvadeset i tri godine, ali ova je bila doista loše zamišljena. Rekao sam sebi da želim kraj, ali zapravo nisam. Duboko u sebi nadao sam se da ću u tom tunelu osjetiti ono što sam osjetio kad mi je Jamie Lowther Pinkerton, bivša privatna tajnica Harryja i princa Williama, dala policijske dosjee - nevjerica. Sumnja. Umjesto toga, te je noći nestala svaka sumnja“,  kaže Harry.

„Mislio sam da će vožnja tunelom prekinuti ili nakratko prekinuti bol, desetljeće neumoljive boli. Umjesto toga, dovela je do početka boli“, nastavlja.

Možda vas zanima Princ Harry ponovno otvorio dušu: "Želim obitelj, a ne instituciju. Želio bih vratiti oca i brata..." Rubrika Stars Stars
Photo: Pixsell/PA

Komentari 0