Life&style

Recept za vanilin kiflice ukrala sam od svekrve – i otkrila tri greške koje se mogu potkrasti

  • Blagdani bez vanilin kiflica? Nezamislivo! I uvijek imamo te jedne kiflice kojima se divimo: bakine, svekrvine, mamine...
  • U našoj su to obitelji one moje svekrve koje imaju gotovo kultni status, i izvan familije. Rekao bi čovjek, nadaleko su poznate
  • Naravno, recept u obitelji postoji dugo prenosi se s koljena na koljeno. Srećom, i ja sam došla na red da mi recept za savršene vanilin kiflice dođe u ruke. Naravno, nikad neće nadmašiti njene...

S blagdanima u svakoj se kući određeni kolači i kolačići moraju naći na trpezi, odustajanja nema. U mojoj (široj obitelji koja obuhvaća tri generacije i mnogo na slatko gladnih usta) to su vanilin kiflice. Hoće li se peći i ove, kao i svih dosad godina, pregovora nema. Kiflica mora biti, vjerojatno bi Djed Mraz pao s neba, a svi mu sobovi pocrkali da nema kiflica...

Bakine kiflice obožavaju svi unuci redom, za njih se ispeče dodatna kutija, a ove vanilin kiflice su na takvom pijedestalu da se smatraju i poklonom ravnopravnim bilo kojem drugom. Dobiti kutiju tih kolačića pod bor... itekako se cijeni. Naravno, svatko tko tradicionalno peče vanilin kiflice ima svoj recept za tijesto i pokoji trik jer ti mali roščići znaju biti zeznuti, a za one koji još nisu pronašli svoj niti izbrusili vlastitu savršenu tehniku, evo ovaj bake Marice. Recept je nebrojeno puta provjeren, pa su čak i meni dobro ispale. Za što je stvoren prešutni dogovor da ih nitko nikad neće pretjerano hvaliti pred svekrvom... 

A ja pak neću naglas priznati jesu li mi dobro ispale otprve ili... Ukratko, ovo su tri greške koje nam se lako potkradu dok pečemo vanilin kiflice. I tri savjeta kako ih izbjeći.

Raspucanci Možda vas zanima Raspucanci su super, ali oni s dvostrukom dozom čokolade još su bolji! Rubrika Life&style Life&style

Recept za vanilin kiflice bake Marice

Tijesto:

  • 28 dkg brašna
  • 21 dkg putra
  • 17 dkg sitno mljevenih oraha
  • 10 dkg šećera
  • 1 cijelo jaje
  • mješavina vanilin šećera i šećera u prahu za uvaljati kiflice

Priprema:

1. Umutiti jaje sa šećerom pa umiješati sitno mljevene orahe.

2. Dodati maslac koji je omekšao na sobnoj temperaturi, pa zatim i brašno. Dobit ćeš prilično tvrdo tijesto.

3. Tijesto oblikuj u kuglu, omotaj plastičnom folijom i neka odleži pola sata u hladnjaku.

4. Izvadi tijesto i oblikuj vrlo sitne kiflice, ne više od 5 cm dugačke i ne debele.

5. Stavi ih peći u pećnicu zagrijanu na 180°C, vrlo kratko, između 5 i 10 minuta. Najbolje je da ih gledaš, čim počnu poprimati zlatnu boju, gotove  su.

6. Tople ih uvaljaj u mješavinu šećera u prahu i vanili šećera.

3 greške pri pečenju vanilin kiflica

1. Tijesto se raspada za vrijeme pečenja 

Ako za vrijeme pečenja baciš pogled u pećnicu te vidiš kako se tijesto raspalo, uglavnom je već prekasno. Trebaš djelovati prije pečenja! Kako bi tijesto bilo čvrsto i kompaktno, preporučuje se omotati tijesto koje si zamijesila prozirnom folijom te potom staviti na sat vremena u hladnjak. Ako želiš biti još sigurnija, možeš oblikovane kiflice staviti prije pečenja još jednom u hladnjak. Inače, kiflice oblikuj što sitnije. Jest da je puno posla, ali nema većeg gušta nego kad ih možeš pojesti u jednom zalogaju.

Vanilin kiflice | Autor: Shutterstock Shutterstock

2. Vanilin kiflice su previše suhe 

Moraš se točno pridržavati recepta i uputa za pečenje. Kiflice se peku izuzetno kratko. Naša je preporuka 180°C, najviše 10 minuta, a najbolje je da ih cijelo vrijeme držiš na oku, kao dvostruko "osiguranje".  Kad vrhovi postanu malo tamniji, znači da su gotove. ko se bojiš da će ti "pobjeći i prepeći se, možeš ići i na nižu temperaturu, ne smiju peći na više od 175 stupnjeva, pa imaš koju minutu više. Kad ih vadiš iz pećnice, normalno je da su još malo mekane. Otvrdnut će za nekoliko minuta. 

Londoneri Možda vas zanima Londoneri nose dašak starine i nema Božića bez njih. Donosimo najbolji recept - iz bakine kuharice Rubrika Life&style Life&style

3. Kiflice se lome i mrve 

Nakon što si izvadila kiflice iz pećnice, ne smiješ ih odmah dirati i slagati u posude. Dok su vruće, vanilin kiflice se lako lome. Ostavi ih da se malo ohlade prije nego ih ideš skidati sa lima. Kad se malo ohlade, ali su još uvijek tople, uvalja ih i mješavinu vanilin šećera i šećera u prahu. 

Photo: Unsplash / Getty Images
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Njam