Life&style
Londoneri

Londoneri nose dašak starine i nema Božića bez njih. Donosimo najbolji recept - iz bakine kuharice

  • Neki ne mogu zamisliti blagdane bez londonera. I možemo ih vrlo dobro razumjeti
  • Fini okus oraha, pa slatkoća marmelade, sve okruženo finim prhkim tijestom i zapečenim snijegom od bjelanjaka... 
  • Ovi kolači su svevremenski i božićna tradicija u mnogim domovima, pa ako tražiš dobar recept za londonere...

Orasi, marmelada, prhko tijesto. Zvuči baš kao klasičan tradicionalni kolač, jedan od onih kakve su radile bake. Pa ipak, londoneri su toliko više od tog! Jesu, baš su kao bakini, onako starinski i izgledom nekad neprimjetni, ali zapravo mogu vrlo lako biti i moderni kolači. Blagdani nisu blagdani bez londonera, sve u svemu.

Zapravo je činjenica da je njihov okus sasvim u nesrazmjeru s njihovim skromnim izgledom. Da, to bi možda bilo najtočnije reći. Fini okus orašastog, pa slatkoća marmelade, sve to okruženo finim prhkim tijestom i zapečenim snijegom od bjelanjaka – sve se to spaja ik u savršene božićne kolačiće. A najbolje je kad su londoneri baš toliki da stanu u jedan ili dva zalogaja.

Londoneri, London štangice, London štanglice, London ploške, londonski prutići… varijacija naziva je puno, ali kolačić je isti. Čak se i na engleskom zovu London bars. A iako misliš da su porijeklom upravo od tamo, iz Londona, to uopće nije tako. Iako nije poznata točno priča o njihovom nastanku i zašto se tako zovu, ovi su kolačići porijeklom iz – Mađarske. Ne čudi tako da ih spominje u svojoj pjesmi čak i Đorđe Balašević („I nešto nisu ove london-štanglice, k'o kadgod, u doba slavna“).

Možda vas zanima Hrvati otkrili koje blagdanske kolače ne vole, na popisu je i tradicionalna mađarica Rubrika Life&style Life&style

Sve u svemu, ako ih svake godine dobiješ od mame, bake ili susjede, a nikad nisu nastale u tvojoj kuhinji, možda je baš ovaj Božić pravo vrijeme da se londoneri nađu na tvom popisu božićnih kolača. Ustvari, oni su nešto između keksa i kolača, i imaju najbolje od obje kategorije. I svakako ih izreži baš na štanglice! Okus je isti, kako god ih režeš, ali… nije.

Londoneri - recept

Sastojci:

Tijesto:

  • 250 g brašna
  • 120 g šećera
  • 130 g + 1 žlica maslaca (sobne temperature)
  • 4 žumanjka

Gornji sloj:

  • 4 bjelanjka
  • 150 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli
  • 200 g mljevenih oraha
  • 1½ šalice džema od marelica

Londoneri | Autor: Shutterstock Shutterstock

Recepti za malokalorične kolačiće Možda vas zanima Predstavljamo 5 vrsta kolačića s minimalnim brojem kalorija - imamo i recepte! Rubrika Life&style Life&style

Priprema:

  1. Žumanjke pjenasto izmiksaj s maslacem i šećerom pa umiješaj brašno. Rukom ili kuhačom miješaj brašno sa smjesom od jaja, dok se ne pretvori u tijesto. Oblikuj kuglu i ostavi 30 minuta u hladnjaku.
  2. Zagrij pećnicu na 180°C. Pladanj srednje veličine obloži papirom za pečenje.
  3. Samelji orahe.
  4. Istuci bjelanjke s prstohvatom soli dok ne postanu pjenasti. Postupno dodaj šećer i vaniliju, tuci dok se ne formiraju čvrsti vrhovi. Pažljivo umiješaj mljevene orahe.
  5. Tijesto razvaljaj i utisni u pripremljeni pladanj.
  6. Preko kore premaži džem od marelica, a preko džema rasporedi smjesu s orasima.
  7. Kolač peci 20-25 minuta, dok se gornji sloj ne zapeče, a vrh ne dobije zlatno smeđu boju. Ako vrh počne previše tamniti, smanji temperaturu pećnice.
  8. Ostavi da se ohladi prije rezanja. Na štanglice!

 

Ovaj je recept prethodno objavljen na portalu missGASTRO

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Mljac