Life&style
Recepti za malokalorične kolačiće

Predstavljamo 5 vrsta kolačića s minimalnim brojem kalorija - imamo i recepte!

  • Pečenje kolačića jednostavno je dio adventskog i božićnog vremena 
  • Tražiš kolačiće koje možeš grickati bez grižnje savjesti? 
  • Ovdje ćeš pronaći puno kolačića s malo kalorija, ali puno okusa! 

Tajna: u ovim kolačima uglavnom se nalaze lagani sastojci kao što su bjelance, voće i samo malo orašastih plodova ili čokolade. Usprkos tome su vrlo ukusni, a veliki je plus činjenica da se brzo i lako pripremaju. 

1. Ruski kruh

Za cca. 100 komada: 4 bjelanca, 1 prstohvat soli, 150 g šećera, 1 paketić vanilin šećera, 1 žlica sirupa od šećerne repice, 1 žličica cimeta, 1 žlica kakaa za pečenje, 150 g brašna

Istuci bjelanjke sa solju u čvrst snijeg. U bjelanca umiješaj šećer, vanilin šećer, sirup, cimet i kakao. Na kraju pažljivo umiješaj brašno. Pokrij lim za pečenje s papirom za pečenje. Stavi tijesto u slastičarsku vrećicu i istisni ga na papir za pečenje u obliku slova. Ostavi lim na hladnom mjestu 15 minuta. Zagrij pećnicu na 170 stupnjeva (gore/dolje). Zatim peci kolačiće oko 15 minuta dok ne postanu hrskavi. Ostavi slova da se ohlade i tek onda ih pažljivo izvadi iz lima.

Po komadu: 21 kcal, 0 g masti. Priprema: 30 minuta. Vrijeme pečenja po limu: 15 minuta

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anja Grünert (@anja.2882)

2. Keksi s bademima

Za cca. 50 komada: 125 g polumasnog margarina, 10 g šećera, 2 žumanca, 125 g brašna, 2 žlice mlijeka, 100 g badema (usitnjenih), 4 žlice šećera

Miksaj margarin i šećer 3 minute dok ne postane pjenasto. Umiješaj žumance te dodaj prosijano brašno. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Tijesto stavi na lim obložen papirom za pečenje i prstima pritisni na veličinu lima. Razmuti drugo žumance s mlijekom te time premaži tijesto. Pospi nasjeckanim bademima i grubim šećerom. Stavi lim u pećnicu i peci 10 do 12 minuta. Izvadi lim iz pećnice i ostavi da se hladi oko 10 minuta. Izreži krekere na manje komade te ostavi da se potpuno ohlade.

Po komadu: 45 kcal, 2 g masti. Priprema: 30 minuta. Vrijeme pečenja: 10 - 12 minuta

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Carina (@carinaswonderland)

3. Voćne kocke

Za cca. 30 komada: 50 g maslaca, 100 g šećera, 100 g mješavine suhih bobica (sitno nasjeckanih), 45 g brašna, 50 g punomasnog slatkog vrhnja, 100 g čokolade za kuhanje 

Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva (gore/dolje). Obloži pravokutni kalup (oko 20 x 24 cm) papirom za pečenje. U loncu uz miješanje otopi maslac i šećer. Umiješaj bobičasto voće, brašno i vrhnje pa sve kratko prokuhaj. Smjesu rasporedi u kalup te zagladi. Peci u pećnici na srednjoj rešetki 10 do 15 minuta dok ne porumeni. Ostavi da se ohladi pa nožem nareži na kockice. Rastopi čokoladu u posudi uronjenoj u vruću vodu pa ukrasi kolačiće.

Po komadu: 50 kcal, 1,8 g masti. Priprema: 30 minuta. Vrijeme pečenja: 10 - 15 minuta

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vera Barth (@bx.vera)

4. Čokoladna pjena

Za cca. 60 komada: 2 bjelanca, 100 g šećera u prahu, 40 g brašna, 60 g naribane tamne čokolade, 1 pakiranje vanilin šećera, po 1 prstohvat cimeta i kardamoma

Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva (gore/dolje). Stuci bjelanca u čvrst snijeg, prosij po tome šećer i brašno, dodaj čokoladu, vanilin šećer i začine te sve lagano izmiješaj. Stavi tijesto u slastičarsku vrećicu pa istisni kolutiće na lim obložen papirom za pečenje. Peci u pećnici oko 18 minuta.

Po komadu: 13 kcal, 0 g masti. Priprema: 15 minuta. Vrijeme pečenja po limu: 18 minuta

5. Puslice od limuna 

Za cca. 50 komada: 4 bjelanca, 300 g šećera u prahu, 1 žlica soka od limuna, 2 žličice bio kore od limuna, 75 g citronata, 300 g oljuštenih badema (fino mljevenih)

Zagrij pećnicu na 140 stupnjeva (gore/dolje). Stuci bjelanca u čvrst snijeg. Postupno dodaj šećer u prahu, sok i koru od limuna pa tuci oko 2 minute. Nasitno nasjeckaj citronat pa pažljivo umiješaj u snijeg s bademima. Po dvije žličice stavi na hrpice na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Ostavi  da se puslice posuše u vrućoj pećnici 30 do 35 minuta. Zatim ih izvadi i ostavi da se potpuno ohlade.

Po komadu: 45 kcal, 2 g masti. Priprema: 15 minuta. Vrijeme pečenja po limu: 30 do 35 minuta

Photo: Shutterstock

Komentari 0